Riksdagen vill lätta på strandskyddet

Riksdagen uppmanar regeringen att lätta på strandskyddet, för att underlätta byggande vid vatten.

Det är allianspartierna och Sverigedemokraterna som står för den maning som riksdagen nu har ställt sig bakom. Reglerna innebär att man inte får bygga närmare stränder än 100 meter, i vissa fall 300 meter, i normala fall.

Reglerna ändrades 2009 för att bli mer flexibla, men majoriteten som nu vill driva på regeringen anser att de inte blev tillräckligt flexibla. Reglerna hindrar fortfarande kommunerna att bygga vid sjöar och andra vatten, attraktiva miljöer, på landsbygden.

Kommunerna borde få göra fler undantag från reglerna, anser riksdagen med adress regeringen. Regeringspartierna S och MP samt budgetpartnern Vänsterpartiet vill inte ändra reglerna så länge de förändringar som gjordes 2009 inte har analyserats.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?