Annons
Ingen data tillgänglig just nu

Riksdagen: Se över reglerna för idrottsgymnasier

För många idrottsgymnasier skulle det vara omöjligt att stå för all utrustning som ungdomarna behöver för sitt idrottande. Likafullt kräver skollagen att all utbildning ska vara avgiftsfri.

Nu vill riksdagen att regeringen ser över reglerna.

Foto:Pontus Lundahl/TT

Att satsa på en elitidrottskarriär kostar pengar. I vissa sporter väldigt mycket pengar. Samtidigt kräver skollagen att all utbildning ska vara avgiftsfri.

Dilemmat blev tydligt i vintras när Berga naturbruksgymnasium i Haninge beslutade att lägga ned sin elitryttarutbildning. Beslutet var en följd av att Skolinspektionen kritiserat skolans krav att de elitsatsande eleverna hade med sig sin egen häst. Skolledningen konstaterade att skolans egna hästar inte har elitkapacitet och att pengar att köpa in sådana hästar inte finns.

Fallet Berga ledde till att riksdagens utbildningsutskott, på initiativ av Moderaterna, uppmanade regeringen att ta itu med frågan. Nu har riksdagen ställt sig bakom ett sådant tillkännagivande.

”Regeringen måste tillsätta en utredning om villkoren för idrottsgymnasierna. Det handlar om elitsatsande ungdomar som annars inte skulle gå i gymnasiet alls, eller hänvisas till olika distanslösningar”, säger Maria Stockhaus (M), ledamot i utbildningsutskottet.

Skolverket föreslog redan 2018 att regeringen skulle låta utreda specialregler för idrottsgymnasierna.

”Idrottsgymnasierna och specialidrottsförbunden hoppas också att något ska hända. De tycker att de lever i något av en gråzon”, säger undervisningsråd Maria Mattsson vid Skolverket.

Det som nu händer är att berörda parter möts på utbildningsdepartementet om ett par veckor.

”Jag har bjudit in till ett möte för att prata igenom hur vi kan gå vidare för att säkra kvalitet och likvärdighet på idrottsutbildningarna. Det är vad jag vill börja med. Jag har inga besked om att tillsätta en utredning nu”, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Hon konstaterar att det finns en bred enighet om att elitidrott och utbildning ska kunna kombineras. Men hon säger också att frågan inte är helt okomplicerad.

”Vi har en tydlig och viktig princip om avgiftsfrihet i skolväsendet. Å andra sidan vill ingen av oss att skattebetalarna ska stå för det som krävs för tävlingsidrott. Det gäller att hitta en lösning där skattebetalarna finansierar undervisning och utbildning, och att utbildningen går att kombinera med elitidrott”.

Till mötet den 26 juni är Riksidrottsförbundet, skolmyndigheterna och några skolhuvudmän inbjudna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från GoCo Development Annons

Innovationskluster inom hälsa i Mölndal tar form

Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.
Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.

I januari tidigare i år togs det första spadtaget för det som ska bli GoCo Health Innovation City i Mölndal – ett innovationskluster vars huvudsyfte är att driva innovation inom hälsa och skapa ett bättre liv för människor. 

Det började med att AstraZeneca hade markyta som bolaget inte behövde för sin egen expansion. Istället för att exempelvis bygga logistik- och lagerlokaler vände man sig till stadsutvecklingsbolaget Next Step Group och fastighetsbolaget Vectura, som i sin tur skapade en joint venture: GoCo Development AB.

- Mölndal har många ledande aktörer inom life science och i närområdet finns redan etablerade hälsoföretag som AstraZeneca och Essity, så vi har redan en bra grund att stå på, säger Peder Wahlgren, vd på GoCo Development.

”För att vi ska nå målet krävs en bra mix av aktörer”

Målet med GoCo Health Innovation City är att driva innovation inom hälsa och i slutändan skapa ett bättre liv för människor. Det är GoCo Developments uppgift att driva projektet och skapa en attraktiv stadsdel tillsammans med olika aktörer och verksamheter. 

- För att klustret ska bli levande krävs en bra mix av aktörer. Utveckling kring nya innovationer har blivit alltmer komplex och kräver många kompetenser. Istället för att skapa allt själva, kan det vara enklare och bättre att liera sig med mindre företag som är mer agila. Vi vill att innovationsklustret ska vara som ett knytkalas – man tar med det man själv gillar och testar något nytt, säger Peder Wahlgren och fortsätter:

- Men stadsdelen ska inte bara huseras av life science-företag, utan vi vill också ha hit Chalmers och Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, it-företag och staten i form av exempelvis RISE. Vi ska också bygga hotell, äldreboende och trygghetsboende. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om GoCo Health Innovation City 

Det första bolaget flyttar in hösten 2021 

I januari togs det första spadtaget, efter att detaljplanen på 100 000 kvadratmeter byggrätt blivit godkänd. Först ut är en toppmodern laboratoriebyggnad för det japanska cancerdiagnostikbolaget Fujirebo. Inflyttning sker under hösten 2021. 

- Parallellt ska vi påbörja byggnationen av vår signaturbyggnad – The House – efter semestern. Det är en 21 000 kvadratmeter stor byggnad som representerar mycket av vad vi vill uppnå med GoCo Health Innovation City. The House ska främja naturliga möten över kontorsgränserna där samarbeten och kunskapsutbyten ska frodas, säger Peder Wahlgren. 

Trots den rådande coronakrisen, har GoCo Development fortsatt drivit projektet framåt och rekryterat personal. 

- Vissa bolag har varit avvaktande, men vi fortsätter i den förutbestämda produktionstakten med övertygelsen att innovationsklustret är mer relevant än någonsin. Om det är något som pandemin har lärt oss, är det vikten av samarbete – både nationellt och internationellt, avslutar Peder Wahlgren.

Fakta GoCo Health Innovation City

* GoCo Health Innovation City ska bli Sveriges största life science-kluster.

* 100 000 kvadratmeter utvecklas i anslutning till AstraZenecas anläggning i Mölndal.

* Inom fem till åtta år ska klustret bestå av 350 stora och små företag, forskare och studenter.

* En satsning på 3,5 miljarder.

* Bakom satsningen står Next Step Group, Vectura Fastigheter och AstraZeneca.

EXTERN LÄNK: Läs mer på www.goco.se 

Mer från GoCo Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GoCo Development och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?