1515
Annons

Riksdagen klubbar nya Attefallsregler – får kritik

Snart blir det möjligt att bygga utökade så kallade Attefallshus på 30 kvadratmeter.

Men hårdare krav bäddar för besvikna husdrömmar.

Foto:Claudio Bresciani / TT

Riksdagen beslutade på onsdagen om att utöka den högsta tillåtna byggnadsytan för komplementsbostadshus från 25 till 30 kvadratmeter från den 1 mars. De kan byggas utan bygglov i omedelbar närhet av ett en- eller tvåbostadshus.

”De som närt en dröm om att bygga ett fritidshus på 30 kvadratmeter lär bli besvikna. Dessa hus kan inte byggas med fritidshusstandard, utan måste uppfylla krav på full tillgänglighet”, säger Gustaf Edgren, bostadspolitisk expert på Trä- och möbelföretagen.

”Då blir de 30 kvadratmetrarna bara cirka 25 kvadratmeter i boyta.”

Bland annat ska ett bostadshus ha en rymlig toalett.

Riksdagens beslut innebär en ändring i plan- och bygglagen. Syftet är att öka byggandet av komplementsbostadshus och göra det möjligt att uppföra sådana med högre boendekvalitet.

Moderaterna, kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har reserverat sig mot förslaget. Exempelvis vill Moderaterna enligt en motion att även komplementsbyggnader på 30 kvadratmeter ska få uppföras utan bygglov. Här är standardkraven lägre än på bostadshus.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?