1515
Annons

Riksdagen klubbade etisk kod

Det är viktigt att riksdagsledamöter följer de lagar de stiftar och avhåller sig från det som andra kan betrakta som oetiskt eller olämpligt.
Det slås fast i uppförandekoden för riksdagsledamöter som nu har antagits.

Gruppledarna och talmännen har klubbat koden som gäller för alla ledamöter från och med den 1 januari 2017. Koden sammanfattar de regelverk och värden som är centrala för ledamotsuppdraget. "Den utgör på så sätt en gemensam etisk grund för uppdraget som ledamot".

I koden slås fast att en central utgångspunkt för ledamöter är principen om människors lika värde. Riksdagsledamöter ska i sitt uppdrag agera för att främja allmänintresset och inte utnyttja sin ställning för personlig vinning.

"Uppdraget ställer höga krav på integritet, och situationer som kan skada folkets förtroende för riksdagen bör undvikas", heter det.

Uppförandekoden går igenom vilka regler som gäller för jäv, mutor och gåvor samt redovisning av ekonomiska intressen. I kommentarerna till koden understryks att ledamotsuppdraget ställer höga krav på etik och moral.

"Dessa krav innefattar att både privat och i uppdraget avhålla sig från det som visserligen kanske är lagligt, men av andra kan komma att betraktas som oetiskt eller olämpligt", heter det.

Uppförandekoden är inte juridiskt bindande och är inte ett avtal eller en ed.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?