1515
Annons

Riksdagen får pröva utökad regeringsmakt

Flera partier har kritiserat regeringen för att kringgå riksdagen i ett lagförslag om utökade maktbefogenheter för att begränsa coronasmittan. Men enligt socialminister Lena Hallengren (S) kommer riksdagen att få pröva regeringens beslut.

Foto:Henrik Montgomery/TT

Syftet med lagförslaget är att regeringen att snabbt ska kunna fatta beslut om extraordinära åtgärder för att begränsa smittspridningen.

”Det handlar inte om att försöka runda någon riksdag. Nu handlar det om att vi är i ett otroligt allvarligt läge och att vi måste förbereda oss på att kunna vidta ännu kraftfullare åtgärder än vi i dag har möjlighet att göra för att bekämpa smittspridning”, säger Lena Hallengren.

V, L och M har tidigare kritiserat förslaget för att kringgå riksdagen. Men enligt ett utkast till lagrådsremiss, som regeringen presenterade på lördagen, heter det att förslagen ska underställa riksdagen för godkännande. Det kommer i så fall troligen att ske i efterhand.

”Det handlar snarast om att kanske kunna stänga köpcenter, hamnar, restauranger och viss trafik när man upptäcker att det finns en allvarlig smittspridning. Då handlar det om mycket kort tid som man behöver agera på”, säger Lena Hallengren.

Samtliga partier i riksdagen har uppgett att de är positiva till att ge regeringen utökade maktbefogenheter till regeringen för att minska smittspridningen. Enligt förslaget ska lagändringen gälla i högst tre månader.

”Det är en tillfällig förändring som ska upphöra senast den sista juni. Den handlar bara om åtgärder som behövs för att bekämpa coronaviruset och den sjukdom som orsakar covid-19. Så den är inte tillämpbar i något annat sammanhang”, säger Lena Hallengren.

Vänsterpartiet är kritiskt till tidsramen och vill att de utökade befogenheterna bara ska gälla en månad i taget.

”Vi tycker att en sådan här lagstiftning som ger regeringen så stor makt på riksdagens bekostnad bara ska få finnas i en månad i taget”, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

Han anser att riksdagen snabbt kan förlänga lagen om det behövs. Det viktiga är att värna om demokratin och de folkvaldas inflytande vilka han ser som en garant för att eliminera risken för maktmissbruk.

”Om man bygger in att de folkvalda har det sista ordet då menar vi att det finns en bra demokratisk förankring. Det är en stor styrka i den svenska krishanteringen att det funnits bred demokratisk uppslutning. Det tycker jag att vi ska vara rädda om.”

M har krävt ett förtydligande av regeringen hur individer och företag som drabbas ekonomiskt av regeringens eventuella åtgärder utifrån den här lagstiftningen ska få ersättning.

Varnar för oktobersmocka: ”Scenario med 5 procent ganska snabbt”

Wall Street inledde oktober med uppgång efter en stormig september. Men de närmaste veckornas ekonomiska statistik kan ställa allt på ända igen.

Foto:Yuki Iwamura / Richard Drew

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera