Annons

Riksbanksutredningen ser över frågan om kontantlöst samhälle

Utvecklingen mot ett kontantlöst samhälle har accelererat senaste åren och Riksbanksutredningen ska nu ge frågan extra fokus i ett delbetänkande som läggs fram så tidigt som i sommar. 

Det rapporterar Bloomberg News. 

"Om utvecklingen med kontanter som försvinner går för fort kan det vara svårt att upprätthålla infrastrukturen" för att hantera kontanter, sade Mats Dillén, som leder Riksbanksutredningen, till Bloomberg News. 

Enligt en årlig undersökning från Insight Intelligence betalade bara en fjärdedel av svenskarna med kontanter minst en gång per vecka under 2017. Detta jämfört med 63 procent för fyra år sedan. Hela 36 procent angav att de aldrig betalade med kontanter eller endast en eller två gånger om året. 

"Man kan hamna i en negativ spiral vilket kan hota kontantinfrastrukturen", sade Mats Dillén. 

"Det är den typen av frågor vi tittar på", sade han. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?