Annons

Riksbankschef: Inflationen en klar besvikelse

Inflationsutvecklingen har varit en klar besvikelse den senaste tiden. Det sade vice riksbankschef Per Jansson vid det penningpolitiska mötet den 27 oktober, enligt mötesprotokollet som publicerades på onsdagen.

En Gap-butik.
En Gap-butik.Bild:AP

Han konstaterade att inflationsutfallen för både augusti och september överraskade på nedsidan.

Per Jansson sa vidare att generella bilden från de två undersökningarna från Prospera över inflationsförväntningarna i september och oktober är att förväntningarna har stigit en del, framförallt på ett och två års sikt. Även de viktiga förväntningarna kring inflationen på fem års sikt har gått upp, noterade han vidare.

Jansson konstaterade att det är glädjande och viktigt att inflationsförväntningarna stiger, men att den oväntat låga inflationen i både augusti och september gör att det finns en risk för nya fall i förväntningarna framöver.

Det är enligt Jansson därför viktigt att noga följa utvecklingen av inflationsförväntningarna framöver och säkerställa att de inte på nytt börjar falla mer trendmässigt, i synnerhet de långsiktiga förväntningarna.

Jansson ansåg vidare att en naturlig fråga att ställa var varför Riksbanken inte redan nu fattar beslut om att sänka reporäntan och förlänga köpen av värdepapper.

För egen del hade Jansson mycket väl kunnat tänka sig att fatta dessa beslut redan vid oktobermötet. Han såg dock fördelar med att avvakta och ställde sig bakom beslutet om att lämna reporäntan och obligationsköpen oförändrade.

Avslutningsvis tog ledamoten upp frågan om kronans apprecieringsutrymme. Han konstaterade att den väntade förstärkningen av den svenska valutan under prognosåren är omkring 5-6 procent, även om kronprognosen i den penningpolitiska rapporten reviderats i tydligt svagare riktning.

Det här gör att Jansson fortsätter att vara tveksam till prognosen för växelkursen, även om den är svagare än tidigare, och han vidhöll att Riksbanken behöver återkomma till frågan snarast möjligt.

Det fanns tid för Riksbanken att avvakta med nya åtgärder. Det sa vice riksbankschefen Cecilia Skingsley vid det penningpolitiska mötet.

Cecilia Skingsley konstaterade vidare att utvecklingen i Sverige hade gått ungefär som väntat med ett för penningpolitiken helt centralt undantag: De två senaste inflationsutfallen, särskilt september, var en påminnelse om att det inte finns en pålitlig trend i inflationen.

Den oväntat svagare kronan verkar visserligen för stigande importpriser men å andra sidan är inflationen i omvärlden låg.

Visserligen räknade direktionen aldrig med en rak och enkel väg tillbaka mot 2-procentsmålet utan har sedan länge haft hög beredskap för att vidta ytterligare stimulansåtgärder. Men icke desto mindre - avvikelserna i förhållande till Riksbankens prognos kan endast till mindre del beskrivas som tillfälliga - och det är oroande att bakslagen var inom flera olika tjänster, att dessa var svårförklarade och inte väntas reversera.

Riksbanken har därför gjort rätt i att agera med tillgångsköp och minusränta.

Inför mötet i oktober har beslutet handlat om och i så fall i vilken utsträckning penningpolitiken behöver göras mer expansiv. Mot bakgrund av den nedreviderade inflationsprognosen fann Cecilia Skingsley det rimligt att också justera reporäntebanan samt flytta fram tidpunkten för den första räntehöjningen.

"Däremot anser hon likt rapportens skrivningar att det finns tidsmässigt utrymme att avvakta en eventuell fortsättning av de pågående obligationsköpen", står det i protokollet.

Kerstin af Jochnick sa att Riksbanken måste ha fortsatt hög beredskap för att göra penningpolitiken mer expansiv om de bedömer att inflationsutsikterna skulle försämras och förtroendet för inflationsmålet svikta.

Inför det penningpolitiska mötet i december kommer direktionen att ha mer information som underlag för beslut om ytterligare åtgärder.

"Det kommer att finnas ytterligare två inflationsutfall för Sverige, vi kommer att ha vetskap om utfallet av ett antal politiska händelser och vi kommer att kunna beakta andra centralbankers penningpolitik under hösten", konstaterade hon.

Riksbanksdirektionen är redo att förlänga obligationsköpen vid det penningpolitiska mötet i december, men eftersom nuvarande program löper till årsskiftet finns möjlighet att invänta ytterligare information som kan påverka beslutet.

Det sa riksbankschefen Stefan Ingves i en sammanfattning av diskussionerna vid det penningpolitiska mötet.

Han sa att det är viktigt att följa de beslut som Federal Reserve och ECB fattar under de kommande månaderna.

"Om Federal Reserve höjer styrräntan och om inflationen stiger i euroområdet ökar sannolikheten att Riksbankens penningpolitiska strategi står sig. I annat fall behöver Riksbanken vara beredd att ta ett omtag en bit in på nästa år och ha beredskap att vidta ytterligare åtgärder för att värna inflationsmålet", sammanfattar Stefan Ingves.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?