ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Analytiker: Riksbankens besked överraskande mjukt – nu färdighöjt

  • Foto: Pontus Lundahl/TT

Riksbanken räntebesked med en tydligt sänkt räntebana var överraskande mjukt, enligt analytiker. En del tror att det är färdighöjt för denna gång från Riksbanken.

"Det var ett väldigt överraskande besked i dag från Brunkebergstorg, vilket vi också ser på marknadsreaktionerna. Även om Riksbanken inte vill flagga mellan möten har de kommenterat de senaste inflationssiffrorna på ett sätt som gjort att de uppfattats som inte allt för oroade över inflationen. Det var därmed upplagt för ganska små förändringar av räntebanan, men så kom den här dramatiska förändringen där de också justerar räntebanan ganska kraftigt längre ut", säger Claes Måhlén, chefsstrateg på Handelsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Riksbanken sänkte sin räntebana så att nästa räntehöjning kommer senare, i slutet av året eller i början av 2020, och räntehöjningarna därefter sker i en långsammare takt. Claes Måhlén menar att Riksbanken varit otydlig.

"Nu verkar Riksbanken vara tillbaka i sitt gamla fokus på spotinflationen. De ändrade inställning när de höjde i december, trots att inflationsutfallen varit svagare än väntat och även i februari signalerade de att fokus på inflationsutfall minskat. Nu är de nästan tillbaka i den gamla regimen när det är mer fokus på spotinflationen. Det känns onödigt att de hamnar i den här situationen, det kan öppna för ganska mycket kritik", säger han.

Efter dagens räntebesked räknar inte Handelsbanken med några fler höjningar från Riksbanken.

"Vi tar bort den enda räntehöjning vi hade tidigare, i september, eftersom Riksbanken så tydligt signalerar att det inte blir någon höjning då. Vi tror nu att det är färdighöjt i den här cykeln. Fönstret stängs då vi har en svagare konjunkturbild än Riksbanken", säger Claes Måhlén.

Danska Nykredit tror också att det är färdighöjt för denna gång för Riksbanken. 

"Även om Riksbanken fortsatt signalerar att det kan komma en räntehöjning runt årsskiftet så förväntar vi oss inga ytterligare räntehöjningar från Riksbanken de kommande åren. Vi väntar oss därför att Riksbanken kommer med fler negativa överraskningar under loppet av året, som kommer att kunna försvaga den svenska kronan ytterligare", skriver chefekonom Tore Stramer i ett marknadsbrev.

Davis Oxley, Capital Economics, konstaterar att Riksbankens oväntade mjuka besked tog marknaden på sängen, men anser ändå att den ändrade tonen är berättigad.

"Indikatorer tyder trots allt på att ekonomin körde fast under första kvartalet. Motvindar från en kyligare bostadsmarknad och svag tillväxt i eurozonen kommer sannolikt att resultera i att svensk BNP-tillväxt dämpas kraftigt under 2019, vilket kommer att lägga ett lock på kärn-inflationstrycket", skriver Oxley.

Trots att Riksbanken senarelagt tidpunkten för nästa räntehöjning bedömer Capital Economics att Riksbanken fortfarande är alltför optimistisk.

"Vi är fortsatt bekväma med vår syn, under konsensus, om att reporäntan kommer att förbli oförändrad på -0,25 procent in i 2022, vilket kommer att hålla kronan under fortsatt tryck", skriver Oxley.

Swedbank ändrar sin ränteprognos och tror nu att Riksbanken höjer reporäntan igen i december, från tidigare prognos om höjning i september.

SEB ser en räntehöjning i april 2020, medan Nordea spår en räntehöjning i mitten av 2020.

Nordea konstaterar att Riksbankens budskap var mer duvaktigt än väntat men i linje med deras antagande att de kommer att ligga stilla länge. Riksbankens budskap understryker att inflationen och inflationsförväntningarna förblir fokus för Riksbanken, och nästa höjning dröjer till mitten av 2020.

"Givet det kortsiktiga och långsiktiga utmaningarna för att lyfta inflationen, så finns risken att Riksbanken kommer att avvakta längre än så", skriver Nordea.

Prognoserna för BNP och arbetsmarknaden ändrades inte så mycket, och det är uppenbart att det var inflationsbesvikelsen som ligger bakom den mjukare hållningen. 

"Detta cementerar Riksbankens extremt strikta fokus på inflationen. Det mjukare budskapet från Fed och ECB är också viktigt", skriver Nordea. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer