ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Riksbanken undersöker digital valuta

  • Cecilia Skingsley, vice riksbankschef. Foto: TT

Riksbanken ska undersöka hur en centralt utgiven digital valuta kan se ut och vilka utmaningar en sådan valuta för med sig. Ambitionen är att Riksbanken ska fatta ett beslut om de ska ge ut en e-krona eller inte inom två år. Det rapporterar Financial Times.

Digitala valutor har varit på tapeten de senaste åren och nu ska Riksbanken undersöka vilka möjligheter och utmaningar det finns med att ge ut en sådan.

”Det här är lika revolutionerande som papperssedlarna för 300 år sedan. Vad innebär det för penningpolitiken och den finansiella stabiliteten? Hur ska vi designa den: ett kort man laddar på, en app eller på något annat sätt?”, säger Cecilia Skingsley, vice riksbankschef, till Financial Times.

Användningen av kontanter har minskat kraftigt i Sverige och sedan 2009 har mängden sedlar och mynt i cirkulation minskat med 40 procent sedan 2009. Enligt Cecilia Skingsley är det inte ett alternativ för Riksbanken att inte göra något alls, skriver Financial Times.

”Vi behöver göra vår hemläxa för det är inte ett alternativ för den offentliga sektorn att stå vid sidlinjen och se den privata sektorn kapa individens tillgång till centralbankspengar”, säger Cecilia Skingsley till Financial Times.

Hon är dock noggrann med att poängtera att Riksbanken inte ser en digital valuta som en möjlig ersättning för sedlar och mynt utan som ett komplement.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies