Annons

Riksbanken: Storföretagen ser stärkt konjunktur men även störningar och ökade kostnader

Konjunkturen har fortsatt stärkas för svenska storföretag sedan i våras, men stora störningar i produktion och leveranser ökar kostnaderna och behovet att höja försäljningspriserna 

Foto:Hasse Holmberg / TT

Det framgår av en intervjuundersökning som Riksbanken genomfört mellan den 21-29 september bland 51 företag.

Undersökningen visar att utbudsproblemen har förvärrats för delar av näringslivet jämfört med föregående undersökning i maj, och delar av industrin har periodvis tvingats begränsa produktionen på grund av logistikproblem i kombination med brist på nyckelkomponenter, som halvledare.

Störningarna uppges nu vara mer omfattande än under inledningen av pandemin och de väntas hålla i sig även under nästa år. Även handeln påverkas av leveransförseningar men också av brist på vissa varor. 

”De globala logistikkedjorna är ansträngda till följd av en kraftig ökning i efterfrågan, obalanserade handelsflöden och en generell kapacitetsbrist”, skriver Riksbanken.

Kraftiga prisökningar på bland annat råvaror och energi, tillsammans med dyrare transporter och brist på komponenter, ökar företagens kostnader. Samtidigt är lönsamheten god och den höga efterfrågan innebär att man ser goda möjligheter att höja försäljningspriserna.

”De företag som huvudsakligen säljer till andra företag höjer sina priser och planerar även för ytterligare höjningar under året”, skriver Riksbanken. 

Handeln och de företag som säljer tjänster till hushållen ser också stigande kostnader, men med en viss fördröjning för delar av handeln. 

”Om det blir något genomslag på försäljningspriserna och hur stort det i så fall blir är osäkert på grund av den hårda konkurrensen”, skriver Riksbanken.

Undersökningen visar också att Industriföretagen gör nya investeringar i ny teknik för att reducera påverkan på miljö och klimat, men de bygger även ut sin produktions- och lagerkapacitet.

Innehåll från EKNAnnons

”Vi kan erbjuda finansiering tidigare än andra”

Kim Larsson Nyheim är chef för Nordeas specialistenhet Startup & Growth.
Kim Larsson Nyheim är chef för Nordeas specialistenhet Startup & Growth.

Snabbväxande och skalbara techbolag står inför utmaningar i det nya marknadsklimatet. Men genom att samarbeta med bland andra EKN, Exportkreditnämnden, har Nordeas specialistenhet Startup & Growth möjlighet att fortsätta ge viktiga krediter till bolagskunderna – och det till lägre risk.

Fånga upp framtidens giganter och behåll bra kunder – läs mer om EKN:s garantier

Efter att konceptet gjort succé i Finland startade Nordea för fem år sedan specialistenheten Startup & Growth i Sverige. Här arbetar man specifikt mot digitala och techdrivna tillväxtbolag och stöttar deras tillväxtresor genom finansiering och rådgivning. Sedan årsskiftet är Kim Larsson Nyheim chef för enheten.

– Det är otroligt kul att få jobba med de här snabbväxande bolagen. Det händer så mycket och jag får träffa väldigt smarta och intressanta personer från både företags- och investerarsidan, säger Kim Larsson Nyheim.

Han menar att en av styrkorna med Nordea Startup & Growth är att de kan vara mer framåtlutade med finansiering än man vanligtvis är inom banksektorn.

– Inom klassisk banking vill man se kanske tre år med positivt resultat och gedigna säkerheter. Men vi kan erbjuda våra bolagskunder finansiering mycket tidigare – om vi ser att de har en underliggande lönsamhet.

Ett skifte för sektorn

Frågan om finansiering har ställts på sin spets för tillväxtföretagen det senaste året. I den tidigare lågräntemiljön har många bolag kunnat fokusera på att visa upp ambitiösa expansionsplaner för potentiella investerare, men nu är läget ett annat. Enligt Kim Larsson Nyheim finns det fortfarande mycket kapital ute på marknaden, men investerare är avvaktande. Då kan en rådgivande affärspartner på banken vara extra värdefull.

– Eftersom vi har daglig dialog med investerare vet vi hur de tänker och vad de håller utkik efter just nu. I dag ser vi ser till exempel att vi närmar oss varandra i hur vi analyserar bolagen. Dessutom vet vi vad andra bolag gör för att anpassa sig till den nya verkligheten, till exempel hur de justerar sina tillväxtstrategier för att premiera lönsamhet och likviditet över expansion. Allt detta är värdefull information för våra kunder, säger han.

Minskar risken med EKN

Nordea Startup & Growth arbetar långsiktigt och stöttar bolag genom hela sin tillväxtresa. För att fortsätta erbjuda finansiering även när det är turbulent på marknaden samarbetar de gärna med aktörer som EKN, Exportkreditnämnden, en myndighet med uppdrag att främja svensk export. EKN har en rörelsekreditgaranti som riktar sig just till tillväxtbolag, Exportsprånget, och när den används står EKN för upp till 75 procent av bankens kreditrisk.

– Att samarbeta med EKN gör att vi kan fortsätta titta på finansiering till de snabbväxande techbolagen. Det gör i sin tur oss till en än mer relevant partner för våra kunder, särskilt i dessa tider, säger Kim Larsson Nyheim.

Nordea Startup & Growth och EKN samarbetar gärna med bolag som går mot lönsamhet och behöver en rörelsekredit för att balansera likviditeten.

– Det är till exempel vanligt att bolag har säsongsvariationer att hantera och då kan en rörelsekredit vara en bra lösning. Genom att stötta de snabbväxande techbolagens likviditetshantering skapar vi och EKN bättre förutsättningar för deras tillväxtresa, marknadsklimatet till trots.

Läs mer om EKN:s garantier – hjälp företag med goda framtidsutsikter att växa

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera