Annons

Riksbanken sågas: ”Risken är att man knäcker bostadsmarknaden”

Riksbanken har under stora delar av Stefan Ingves 17 år som chef prioriterat fel, enligt Annika Winsth, chefsekonom på Nordea. Detta har gjort Sverige mer sårbart än många andra länder och nu får vi betala notan, anser hon.

”Risken är att man knäcker bostadsmarknaden”, säger hon om de räntehöjningar som nu väntas.

Stefan Ingves, tidigare riksbankchef och Annika Winsth, chefsekonom Nordea.
Stefan Ingves, tidigare riksbankchef och Annika Winsth, chefsekonom Nordea.Foto:Jack Mikrut; Josefine Stenersen

”Sverige sticker ut”, konstaterar Annika Winsth när Nordea NDA SE +0,25% Dagens utveckling presenterar en färsk konjunkturrapport för de nordiska länderna.

Det handlar om hemproducerade risker, som enligt Winsth härrör från alla år med allt för låg styrränta och stödköp som tryckt ned marknadsräntor trots goda tider. Detta har eldat på skuldsättningen bland både hushåll och företag och blåst upp priserna på bostadsmarknaden.

”Det gör att svenska hushåll är väldigt räntekänsliga”, säger hon.

”När då Riksbanken chockhöjer räntan på väldigt kort tid (från 0 till 2,50 procent på drygt ett halvår) slår det rätt snabbt in i våra plånböcker – snabbare än i andra länder”, tillägger hon. 

Riksbankens ”extremt expansiva penningpolitik” har samtidigt gröpt ur kronans värde, vilket gör att inflationen nu troligen kommer att vara lite högre och mer besvärlig i Sverige än i andra länder, enligt Winsth.

”Nu har Riksbanken hamnat i ett dilemma. Å ena sidan behöver man försvara kronan, för att inte importera mer inflation. Men då är risken att man i stället knäcker bostadsmarknaden. Det dilemmat har inte andra länder”, säger hon.

Huvudscenariot bland Nordeas ekonomer är att Riksbanken nu höjer styrräntan med 50 punkter (0,50 procentenheter) i februari och ytterligare 25 punkter i april – till en räntetopp på 3,25 procent.

Om bolåneräntorna hänger på uppåt innebär det en kostnadsökning med nästan 1 900 kronor per månad före ränteavdrag för ett hushåll med ett bolån på tre miljoner kronor.

”Dessvärre är risken på uppsidan. Det går inte att utesluta att Riksbanken höjer ännu mer”, säger Winsth. 

Hon pekar ut räntebeskeden från Europeiska centralbanken (ECB) som avgörande för hur det slutar.

”Vi är väldigt påverkade av vad ECB gör nu eftersom vi har hamnat i den här situationen med kronan”, säger Winsth.

På kort sikt tror hon inte den nye riksbankschefen Erik Thedéen, som tog över efter Stefan Ingves vid årsskiftet, har särskilt mycket spelutrymme för att påverka situationen.

”Han behöver hantera det han har fått på skrivbordet.”

Men på sikt hoppas hon på en svensk centralbank som är mer ödmjuk när det gäller inflationsmålet.

”Riksbanken har varit alldeles för fastlåst vid att inflationsmålet är heligt.”

”Det behövs mer ödmjukhet för att det här verktyget faktiskt kan skada oss – och jag tror att det har gjort det. Man har stirra sig för blind på det och nu får vi betala notan för det. Det bör man ta med sig in i framtiden.”

För hushållen är och blir den situation som nu har skapats tuff, med en kraftig korrigering nedåt för bostadspriserna, fallande reallöner och räntekostnader som snart äter upp nästan 10 procent av de disponibla inkomsterna. Till detta kommer högre priser på el, bränsle och livsmedel. 

En liten ljusglimt kan anas till hösten, tror hon.

”Vår bedömning är att vi har en vändning på bostadsmarknaden någon gång i september. Då vet vi vad pengar ska kosta. Då har Riksbanken troligen höjt klart och då kanske de snarare ska börja signalera att de kan börja sänka räntan i början av nästa år”, säger hon.

”Då kan du gå in på bostadsmarknaden igen. Då kan du börja känna att nu kanske vi har det värsta bakom oss.”

Det nya normala efter inflationschocken blir dock inte som förr, enligt Winsth. Räntekostnaderna väntas parkera på en lite högre nivå ett tag. Och även om inflationstoppen redan kanske har passerats i teknisk mening kommer priserna inte sjunka ned till nivåerna före pandemieffekterna och Ukrainakriget.

”Om inflationen faller betyder det inte att priserna sjunker. Det betyder att de inte stiger lika snabbt”, säger Winsth.

”Det kommer att vara dyrare att leva även framöver”, tillägger hon.

Innehåll från SmartinfoAnnons

”Compliance kräver full kontroll över företagens kunddokumentation”

Hållbart företagande är en viktig del i att säkerställa kvalitet och säkerhet samt att förhindra exempelvis pengatvätt och finansiering av terrorism. Smartinfo har under lång tid haft störst efterfrågan för sina tjänster från bank, finans och försäkring, inte minst på grund av nya EU-direktiv som ställer ökade krav på bolagen.

Compliance handlar om regelefterlevnad vilket sätter företagets förmåga att snabbt anpassa sig till förändringar i olika regelverk på hårda prov. EU-direktiv och -riktlinjer uppdateras löpande för att samordna medlemsländernas nationella lagstiftning och enligt Erik Bohlin, grundare och vice vd på Smartinfo, ställer detta krav på företag att ha full kontroll över sin kunddokumentation.

– När nya direktiv meddelas behöver organisationer säkerställa att de arbetar på ett sätt som möter dessa, vilket ibland kan innebära stora förändringar i befintliga processer och rutiner. GDPR medförde exempelvis ett helt nytt arbetssätt med hantering av personuppgifter och visade tydligt att organisationer behövde skapa en hållbar plan för hur känslig företagsinformation ska sparas och hanteras.

Integreras i företagens egna system

Smartinfo hjälper kunder inom främst bank, finans och försäkring att digitalisera handlingar och förvara dessa på ett säkert sätt genom att bygga upp säkra molntjänster. Bill Forssberg, vd, berättar att de har digitaliserat arkiv sedan 2001 och erbjuder en branschunik lösning för distribuerad skanning.

– Sedan 2005 använder vi en egenutvecklad molnplattform som är oerhört dynamisk och unik, då den kan integreras mot i stort sett alla system via flexibla API-er. Plattformen konverterar analoga arkiv till digitala och vi är certifierade enligt ISO27001, vilket inte är särskilt vanligt hos mindre företag.

Forssberg konstaterar att man genom att digitalisera handlingar kan garantera att de bevaras i gott skick, att tillgängligheten kan begränsas och att informationen blir enkel att spåra.

– Detta är inte enbart positivt ur ett långsiktigt compliance-perspektiv; det effektiviserar dessutom personalens arbete och ökar säkerheten då all data stannar inom Sverige, avslutar han.

Om Smartinfo

Smartinfo har skannat och tolkat över 30 000 000 handskrivna handlingar sedan bolagets grundande. Systemet är certifierat enligt ISO 9001-kvalitet och ISO 27001 informationssäkerhet. All data stannar inom Sverige och servrarna står hos Bahnhof AB i Stockholm.

Läs mer på smartinfo.se

 

Mer från Smartinfo

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Smartinfo och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera