1515
Annons

Riksbanken: räntan ligger still

Riksbanken, med chefen Stefan Ingves, lämnar styrräntan oförändrad på minus 0,5 procent. Samtidigt förlängs stödköpen av räntepapper. Beskedet var väntat.

Stefan Ingves.
Stefan Ingves.Bild:TT

Riksbanken lämnar som väntat reporäntan oförändrad, och flaggar dessutom för att den kan sänkas mer.

"Det är fortsatt mer sannolikt att räntan sänks än att den höjs den närmaste tiden. Först i början av 2018 väntas räntan höjas", skriver Riksbanken i räntebeskedet.

Den viktiga inflationsprognosen, som pekar ut när Riksbanken räknar med att nå målet om 2 procents inflation, sänks ytterligare något för nästa år, efter att har nedreviderats kraftigt i oktober. 2-procentsmålet väntas inte nås förrän under 2018, enligt måttet KPIF.

"Den allt starkare konjunkturen innebär att det finns goda förutsättningar för att inflationen ska fortsätta stiga. Men det finns fortfarande risker som kan äventyra inflationsuppgången. Inflationen har blivit lägre än väntat de senaste månaderna och det är fortsatt osäkert hur snabbt den kommer att stiga framöver", skriver Riksbanken.

Stödköpen av statsobligationer förlängs samtidigt med sex månader, fram till halvårsskiftet nästa år. Förlägningen sker med nedtrappade köpvolymer och omfattar 30 miljarder kronor. Även det beskedet var i linje med förväntningarna.

Beslutet att utöka obligationsköpen delade dock den sexhövdade direktionen mitt itu, och fick avgöras av Stefan Ingves utslagsröst.

"Vice riksbankscheferna Martin Flodén, Henry Ohlsson och Cecilia Skingsley reserverade sig mot beslutet att utöka köpen av statsobligationer med 30 miljarder kronor. Flodén förespråkade att köpen skulle utökas med 15 miljarder kronor och endast omfatta reala statsobligationer. Ohlsson och Skingsley menade att köpen inte skulle utökas eftersom penningpolitiken inte behövde göras mer expansiv i nuvarande ekonomiska läge", skriver Riksbanken i räntebeskedet.

Stefan Ingves ville vid torsdagens presskonferens tona ned obligationsbråket, och hävdade att enigheten i övrigt var stor kring styrräntenivån och synen på dne ekonomsika utvecklingen.

"På marginalen hade vi en livlig och bra diskussion när det gäller hur mycket statsobligationer vi ska köpa. Där gick synpunkterna isär", sa Stefan Ingves.

Sammantaget ljusnar konjunkturutsikterna, enligt Riksbanken.

"Utsikterna för konjunkturen i omvärlden och Sverige har sammantaget förbättrats något jämfört med bedömningen i oktober. Återhämtningen i omvärlden fortsätter de kommande åren och den globala inflationen väntas stiga från låga nivåer", skriver Riksbanken i sitt besked.

Riksbanken skriver upp sin tillväxtprognos för Sverige 2017 till 2,4 procent, från tidigare 2 procent. Samtidigt står den fast vid bedömningen om en mycket långsamt sjunkande arbetslöshet, från 6,9 procent i år till 6,7 procent nästa år.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?