ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Riksbanken överväger digital valuta

Riksbanken överväger om man ska bli den första större centralbanken i världen som lanserar en digital valuta som en respons på den minskade kontantanvändningen i Sverige.

Det rapporterar Financial Times (FT), som citerar vice riksbankschefen Cecilia Skingsley som ska hålla ett anförande om ämnet senare på onsdagen.

FT noterar att Riksbanken var den första centralbank i världen som lanserade papperspengar, 1660, och den ska nu starta ett projekt för att utvärdera hur en digital valuta med centralbanksstöd kan se ut och vilka utmaningar en sådan kan möta. Riksbanken hoppas kunna fatta beslut om en eventuell lansering av en e-krona inom två år.

"Detta är lika revolutionerande som pappersvalutan var för 300 år sedan. Vad betyder det för penningpolitiken och den finansiella stabiliteten? Hur utformar vi den; ett uppladdningsbart kort, en app eller på något annat sätt", säger Cecilia Skingsley till FT.

Hon betonar att Riksbanken betraktar en eventuell digital valuta som ett komplement till sedlar och mynt, inte en ersättning.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies