Annons

Riksbanken lämnar räntan oförändrad

Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på minus 0,5 procent trots brinnande högkonjunktur. Stefan Ingves avvisar räntehöjningar bestämt.

”Det är för tidigt”, säger riksbankschefen.

Riksbankschefen Stefan Ingves.
Riksbankschefen Stefan Ingves.Bild:TT

Riksbanken meddelade på torsdagen oförändrad styrränta på minus 0,5 procent. Där har räntan legat sedan i mars 2016.

Även stödköpen av obligationer liksom räntebanan lämnas intakt. Precis som vid förra räntebeskedet i juli väntas en första räntehöjning först i mitten av 2018, bedömer Riksbanken.

”Det är för tidigt att göra penningpolitiken mindre expansiv”, säger Stefan Ingves.

Han medger att konjunkturen är urstark och att inflationen nu är uppe omkring målet 2 procent. Men det sker efter år av blod, svett och tårar på Riksbanken, antyder Stefan Ingves. Sex år har gått sedan inflationen senast var i höjd med målet.

”Det har varit en väldigt lång resa att vända det här. Att då omedelbart när man tangerar 2 procent börja vända på penningpolitiken. Det vore alldeles för riskabelt.”

Konjunkturen pekar uppåt i omvärlden men den globala inflationen är fortsatt dämpad, konstaterar riksbanken. Prognoserna för svensk tillväxt och inflation skrivs upp för både i år och nästa år. Men prisökningstakten väntas falla tillbaka efter toppnoteringen 2,4 procent i juli som delvis förklaras med tillfälliga faktorer.

”Just nu ligger vi lite över inflationsmålet. Det är inte något bekymmer alls. Vi räknar med att inflationen faller tillbaka den närmaste tiden och kommer under det närmaste året att ligga lite under 2 procent för att sedan kravla sig upp i nivå med eller lite över målet”, säger Stefan Ingves.

Hans oro för en plötslig stegring för kronans nedpressade växelkurs känns också igen sedan tidigare. Stiger kronan i vädret hotar större inflationsbakslag via lägre importpriser och bromsad tillväxt, enligt riksbankschefen.

Omvärldens centralbanker har signalerat en snäppet längre tidshorisont mot nästa räntehöjning, enligt Riksbanken. Sverige har svårt att höja styrräntan så länge andra länder sitter helt still i båten, konstaterar Stefan Ingves.

”Det vore en riskabel politik att springa före de stora centralbankerna. Då ökar sannolikheten att kronan stärks snabbt. Inträffar det så skulle vi få ytterligare svårigheter att hålla inflationen kring 2 procent.”

Riksbanken meddelade på onsdagen också direktionens beslut att ändra sin officiella variabel för inflationsmålet. Det mål som ska styra räntepolitiken ändras till 2 procent enligt måttet KPIF från tidigare 2 procent enligt KPI. KPIF rensar för ränteeffekter på huvudmåttet KPI och har länge varit Riksbankens inofficiella favoritmått.


Innehåll från Advokatfirman WåhlinAnnons

Advokatfirman Wåhlin erbjuder heltäckande och situationsanpassad affärsjuridisk rådgivning

Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.
Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.

Anrika Advokatfirman Wåhlin har fokuserat på affärsjuridik sedan 1964, vilket har resulterat i en byrå med en unik bredd i sin kompetens. I kombination med ett kreativt och dynamiskt arbetssätt, gör detta Wåhlin till en skicklig och heltäckande affärsjuridisk rådgivare.

Wåhlin skiljer sig från konkurrenterna på mer än ett sätt; förutom att byrån har en stark kultur med nära koppling till klienterna, präglas verksamheten också av stor tilltro till medarbetarna som utgörs av i princip lika många kvinnor som män. Kvinnorna återfinns även bland delägarna och i byråns styrelse. För partnern Fredrika Hörlin är detta en avgörande faktor i byråns framgång. 

– Eftersom vi har full tillit till hela vår personal, har var och en av oss – även vi delägare – insikt i uppdragen och direktkontakt med beslutsfattarna hos våra klienter. För att kunna leverera rätt råd i rätt tid är vi kreativa, professionella och situationsanpassade.

Flexibelt angreppssätt en tillgång

Byråns flexibla angreppssätt är en stor tillgång i den ofta föränderliga affärsjuridiken och utgör också en viktig resurs i vad gäller att stötta klienter under olika utvecklingsprocesser. Jonas Holmstedt, byråns Managing partner, ansvarar för Wåhlins engagemang i Interlaw, ett internationellt nätverk av oberoende advokatbyråer. Han betonar att metodiken också har varit mycket värdefull under den rådande pandemin.

– Andreas Magnusson som ansluter till byrån som delägare den 1 september, betonar vikten av omvärldsanalys. I framtiden kommer vi att se på historien i termer av före och efter Covid-19. Därför är det en utveckling vi följer noga för att snabbt kunna hantera nya omständigheter; situationen kan visa sig vara en utmaning för många ägarledda bolag.  Som affärsjurister utgör vi en omfattande del av ledningens och ägarnas omvärldsbevakning både vad gäller juridiska och branschspecifika frågor.

Ger stöd i komplexa frågor

Den rådande situationen har ställt höga krav på digitaliserade arbetssätt och rutiner, men Wåhlin har stått väl rustat för att både själv möta de förändrade förutsättningarna och för att vara en komplett rådgivare kring de nya villkor som pandemin har medfört. I kriser ökar tvisterna och byrån har ett stort team som arbetar med tvistefrågor, särskilt inom det entreprenadrättsliga området.

– Genom att Wåhlin lyckats skapa en arbetsmiljö med balans mellan trivsel och lönsamhet har vi kunnat handplocka medarbetare med unik kompetens. Detta är vår största styrka, avslutar Managing partner Jonas Holmstedt.

Läs mer om Advokatbyrån Wåhlin här www.wahlinlaw.se  

FAKTA OM ADVOKATBYRÅN WÅHLIN

Wåhlin är en affärsjuridisk advokatbyrå som etablerades i Göteborg 1964. För att kunna erbjuda rätt kunskap till våra klienter har vi medarbetare olika specialkompetenser och vårt team  varierar från case till case. Byrån har kontor i Göteborg, Stockholm, Malmö och Helsingborg, och utmärker sig bland annat genom sitt starka jämställdhetsarbete. 

 

Mer från Advokatfirman Wåhlin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman Wåhlin och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?