1515

Riksbanken lämnar räntan oförändrad

Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på minus 0,5 procent trots brinnande högkonjunktur. Stefan Ingves avvisar räntehöjningar bestämt.

”Det är för tidigt”, säger riksbankschefen.

Riksbankschefen Stefan Ingves.
Riksbankschefen Stefan Ingves.Bild:TT

Riksbanken meddelade på torsdagen oförändrad styrränta på minus 0,5 procent. Där har räntan legat sedan i mars 2016.

Även stödköpen av obligationer liksom räntebanan lämnas intakt. Precis som vid förra räntebeskedet i juli väntas en första räntehöjning först i mitten av 2018, bedömer Riksbanken.

”Det är för tidigt att göra penningpolitiken mindre expansiv”, säger Stefan Ingves.

Han medger att konjunkturen är urstark och att inflationen nu är uppe omkring målet 2 procent. Men det sker efter år av blod, svett och tårar på Riksbanken, antyder Stefan Ingves. Sex år har gått sedan inflationen senast var i höjd med målet.

”Det har varit en väldigt lång resa att vända det här. Att då omedelbart när man tangerar 2 procent börja vända på penningpolitiken. Det vore alldeles för riskabelt.”

Konjunkturen pekar uppåt i omvärlden men den globala inflationen är fortsatt dämpad, konstaterar riksbanken. Prognoserna för svensk tillväxt och inflation skrivs upp för både i år och nästa år. Men prisökningstakten väntas falla tillbaka efter toppnoteringen 2,4 procent i juli som delvis förklaras med tillfälliga faktorer.

”Just nu ligger vi lite över inflationsmålet. Det är inte något bekymmer alls. Vi räknar med att inflationen faller tillbaka den närmaste tiden och kommer under det närmaste året att ligga lite under 2 procent för att sedan kravla sig upp i nivå med eller lite över målet”, säger Stefan Ingves.

Hans oro för en plötslig stegring för kronans nedpressade växelkurs känns också igen sedan tidigare. Stiger kronan i vädret hotar större inflationsbakslag via lägre importpriser och bromsad tillväxt, enligt riksbankschefen.

Omvärldens centralbanker har signalerat en snäppet längre tidshorisont mot nästa räntehöjning, enligt Riksbanken. Sverige har svårt att höja styrräntan så länge andra länder sitter helt still i båten, konstaterar Stefan Ingves.

”Det vore en riskabel politik att springa före de stora centralbankerna. Då ökar sannolikheten att kronan stärks snabbt. Inträffar det så skulle vi få ytterligare svårigheter att hålla inflationen kring 2 procent.”

Riksbanken meddelade på onsdagen också direktionens beslut att ändra sin officiella variabel för inflationsmålet. Det mål som ska styra räntepolitiken ändras till 2 procent enligt måttet KPIF från tidigare 2 procent enligt KPI. KPIF rensar för ränteeffekter på huvudmåttet KPI och har länge varit Riksbankens inofficiella favoritmått.


Innehåll från SwisslogAnnons

Så lägger Swisslogs lösningar grunden för lyckad automatisering av lager och distributionscenter – här är trenderna i branschen

Konsumenthandeln via nätet ökar snabbt och nya lösningar krävs för att uppfylla konsumenternas krav på snabb och smidig leverans. 

Swisslog har lång erfarenhet av att automatisera lager och har utvecklat flera lösningar som möter dessa nya behov.

– Vi erbjuder en av marknadens bredaste och modernaste portföljer av lösningar för automation av lager inom retail, e-handel och food & beverage, säger Lars Rosencrantz, Head of Sales Nordic på Swisslog.

Digitaliseringen påverkar hela samhället och har fått en extra skjuts av den pågående pandemin. Handeln på nätet expanderar, vilket ställer nya krav på snabbhet, tillgänglighet och leveransservice då konsumenternas krav och förväntningar hela tiden ökar.

För att näthandeln ska lyckas krävs en hög grad av automation i logistikkedjan. Varor ska plockas i ett lager, konsolideras och packas inför leverans till konsumenten och allt ska ske samma dag, helst inom några timmar. För livsmedelsbranschen finns det ytterligare parametrar att ta hänsyn till eftersom livsmedel lagras i olika temperaturzoner. 

Micro-fulfillment center 

Micro-fulfillment center, MFC, är en typ av automatiserade lagerlösningar som placeras i omedelbar närhet till konsumenterna för att möta deras krav. Swisslog erbjuder flera lösningar inom MFC, med allt från fristående lösningar till installationer i befintliga butikslokaler. 

Ett exempel på en sådan lösning är AutoStore, en effektiv robotiserad lager- och plocklösning som enkelt kan inrymmas i befintliga byggnader. AutoStore är en utrymmessnål och skalbar lösning, vilket gör att den passar verksamheter av olika storlekar. Ökar omsättningen är det bara att lägga till fler robotar för att möta kapacitetsbehovet.

Automatiserade plocklösningar 

– Kostnaden för plock & pack av artiklar kan uppgå till 60% av artikelhanteringen i ett lager och vi ser en vilja och trend av att automatisera denna del av hanteringen. Swisslog har lösningar för robotiserat plock & pack för pall- och lättgodshantering. Våra robotapplikationer ItemPiQ och ACPaQ skapar flexibilitet och framtidssäkrar intralogistiken ur ett kostnads- och arbetsmiljöperspektiv, säger Lars Rosencrantz.

– Oavsett vilken typ av automation en kund önskar så kan vi leverera en helhetslösning, med hårdvara, mjukvara, implementering, realisering, och se till så att den är driftsatt, testad och klar, fortsätter han.  

Automation inom många sektorer

Det finns andra segment, helt nya branscher, med ett ökat behov av automation. En sådan är Vertical eller Indoor Farming, där odling av växter och grönsaker sker inomhus i storstadsregioner, i nära anslutning till konsumenterna.

– Här kan Swisslogs automationslösningar ta över en stor del av det befintliga och kostsamma manuella arbetet. Vi kan skapa hela automatiserade inomhusodlingar, där allt från skötsel till plock och paketering inför leverans till butik, restaurang eller slutkonsument sker automatiskt, säger Lars Rosencrantz, och sammanfattar:

– Det finns jättepotential i hela Europa att automatisera inom många områden och det är bland annat personalkostnaderna som driver automationen. 

Om Swisslog

Swisslog levererar datadrivna och robotiserade lösningar tillsammans med tillförlitliga och modulära servicekoncept till din logistikautomation. Genom att samarbeta med framtidsorienterade företag är vi fast beslutna att sätta nya standarder inom lagerautomation för att tillhandahålla framtidssäkra produkter och lösningar.

Våra kunder litar på kompetensen hos våra passionerade medarbetare – vi är mer än 14 000 personer inom Kuka-koncernen som arbetar över hela världen. 

Läs mer om framtidens automatiserade logistiklösningar här

Mer från Swisslog

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swisslog och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?