ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 27 MAJ Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS BEVAKNINGAR
ANNONS
Fastighet

Riksbanken: Ingen bubbla på bostadsmarknaden

  • Foto: TT

Det finns ingen bostadsbubbla i Sverige, det slår Riksbankens egna forskare fast. Men Riksbanken får mothugg.

Utvecklingen på den svenska bostadsmarknaden och hushållens stora bolån oroar många, inte minst Riksbankschefen Stefan Ingves. Nu har tre av hans egna forskare analyserat prisutvecklingen för småhus i Sverige de senaste 25 åren.

Forskarna förklarar de stigande priserna med ett lågt byggande samtidigt som hushållens inkomster ökat, befolkningen vuxit och räntorna sjunkit.

”Enligt de metoder vi använt finns det alltså inte någon uppenbar övervärdering av småhus i Sverige, varken i riket som helhet eller på kommunnivå. Den uppgång som har skett kan nämligen förklaras av sedvanliga makroekonomiska variabler”, skriver forskarna i rapporten som publicerats i Riksbankens egen tidskrift Penning- och valutapolitik.

Samtidigt hissar de varningsflagg för snabbt sjunkande bopriser.

”Om det skulle ske en oväntat kraftig och varaktig uppgång i realräntan, exempelvis på grund av en internationell bankkris med betydande smittoeffekter på svenska banker, finns en risk för en snabb rekyl nedåt av bostadspriserna”, skriver forskarna som vill se åtgärder för att begränsa hushållens skuldsättning.

Riksbankens slutsats får stöd av Ingemar Bengtsson, lektor i fastighetsvetenskap vid Lunds universitet, som menar att dagens bostadspriser är undervärderade med 15 procent. Undervärderingen förklarar han med hushållen har blivit skrämda av finanskrisen, bolånetak, amorteringskrav och diskussionen om fler regler.

Sänk boendekostnaden - jämför boräntor här (extern tjänst)

Bengt Hansson, analytiker på Boverket är betydligt mer pessimistisk.

”Vad som helst kan utlösa en korrektion, värderingarna är höga och fallhöjden väldigt stor”, säger han.

Bengt Hansson pekar på att hushållen lånar till annat än bostaden, i fjol var det 70 miljarder kronor i bolån som gick till annat än bostadsköp.

”Bostaden är en bankomat för hushållen, det tycker jag tyder på en bubbla”, säger Bengt Hansson som tror att många hushåll räknar med stigande priser.

Han får eldunderstöd av Mats Wilhelmsson, professor vid Kungliga Tekniska Högskolan, som noterat ett annat tecken i tiden. Den genomsnittliga tiden från köp till inflyttning har sedan mitten av 2000-talet stigit från cirka 30 dagar till omkring 130 dagar. Köpare räknar alltså med att priserna kommer fortsätta upp och vågar köpa en bostad som de får tillträde till först om några månader.

”Det talar för att det finns bubbeltendenser”, säger Mats Wilhelmsson.

Dessutom visar hans forskning att inslaget av spekulation, som utmärker alla bubblor, ökat på bostadsmarknaden. I mitten av 2000-talet var det mycket sällsynt att någon köpte och sålde en bostad under samma år. Bara 0,3 procent av alla bostadsaffärer var sådana snabba affärer.

”I dag har den siffran stigit till 2 procent”, säger Mats Wilhelmsson.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies