Riksbanken: Inflationen i linje med våra prognoser

Utvecklingen för svensk ekonomi och inflation ligger så här långt i linje med Riksbankens prognoser.

Det sade förste vice Riksbankschef Kerstin af Jochnick till journalister på måndagen.

"Utvecklingen så hår långt ser ut att ligga i linje med våra prognoser", sade hon.

Hon är inte oroad över att inflationsutfallet i december var något under Riksbankens prognos utan hänvisade till att de har sagt att utfallen kommer att vara lite "upp och ner".

"Vi vill gärna att inflationen stabiliseras runt 2 procent innan vi höjer reporäntan", sade hon.

Kerstin af Jochnick konstaterade att även ekonomierna i Europa går allt bättre och att det som behövs nu är att lönerna "trycks upp", något som Riksbanken räknar med att de kommer att göra på grund av den "heta" arbetsmarknaden.

"Det är vår bedömning att de kommer göra det", sade hon.

Hon noterade vidare att Riksbanken räknar med att priserna på bostadsmarknaden kommer att stabiliseras och sade att de just nu tittar på hur lägre bostadsinvesteringar kommer att påverka ekonomin.

"Hur mycket är något vi tittar på nu inför vårt penningpolitiska möte i februari", sade hon.

Kerstin af Jochnik räknar inte med att ett fortsatt bostadsprisfall kommer att få Riksbanken att sänka räntan igen, men tillade att "det beror på hur kraftigt fallet blir och hur det påverkar ekonomin och inflationen".


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?