1515
Annons

Riksbanken: Blir långvariga effekter av pandemin på arbetsmarknaden

Coronakrisen har drabbat den svenska arbetsmarknaden hårt, med stigande arbetslöshet och minskad sysselsättning, särskilt bland unga och utrikes födda. Krisen kommer också att få långsiktiga effekter på arbetsmarknaden, även om det är svårt att i dag säga hur stora de kommer att bli. 

Det skriver Iida Häkkinen Skans, verksam vid Riksbankens avdelning för penningpolitik, i en ekonomisk kommentar.

”Coronapandemin väntas leda till att antalet sysselsatta och arbetade timmar blir långsiktigt lägre och arbetslösheten långsiktigt högre. Effekterna kommer dock inte att bli permanenta utan klingar av efter en tid”, skriver hon.

Hur stora de långsiktiga effekterna blir är dock svårt att säga, det beror bland annat på djup och långvarig krisen blir. Hur krisen påverkar strukturomvandlingen spelar också roll.

”Om större delen av de beteendeförändringar som uppstått hos befolkningen under pandemin är tillfälliga, kommer arbetsmarknaden inte att drabbas så hårt på sikt. Men arbetslösheten var relativt hög redan innan pandemin och de strukturella problemen på arbetsmarknaden, som låga jobbchanser för lågutbildade och utrikes födda, kommer att finnas kvar även efter pandemin. Reformer som bidrar till en mer inkluderande arbetsmarknad, högre rörlighet och möjligheter till utbildning och kompetensutveckling skulle kunna motverka hög arbetslöshet på lång sikt”, skriver Iida Häkkinen Skans.

Hon påpekar att det dessutom är svårt att veta vilka effekter pandemin får på arbetsmarknaden, också i efterhand, eftersom dessa inte direkt kan observeras. 

Att SCB:s AKU-statistik från och med nu i januari kommer att förändras, med bland annat en striktare definition av sysselsatt och ett förtydligande kring vad det innebär att vara aktivt arbetssökande, försvårar också uppföljningar eftersom statistiken inte blir lika jämförbar över tid. Under slutet av 2021 kommer dock SCB att publicera statistik som länkar den gamla undersökningen med den nya.

”Förändringarna i AKU kommer därför att försvåra uppföljningen av pandemins effekter på arbetsmarknaden åtminstone under 2021”, skriver Iida Häkkinen Skans.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?