1515

Riksbanken: Analyserar flera underliggande inflationsmått

Eftersom inflationstakten påverkas av prisförändringar av mer tillfällig karaktär analyserar Riksbanken regelbundet olika mått på underliggande inflation. Dessa ger en fingervisning om hur hög den mer varaktiga delen av inflationstakten är.

Olika mått på underliggande inflation är användbara vid olika tillfällen eller perioder och det är därför rimligt att Riksbanken fortsätter att analysera flera olika mått på underliggande inflation.

Det skriver Jesper Johansson, Mårten Löf, Oliver Sigrist och Oskar Tysklind vid Riksbankens avdelning för penningpolitik i en ekonomisk kommentar som publicerats på Riksbankens webbplats.

"Utvärderingen visar att det inte finns något enskilt mått som entydigt är bättre än de andra och slutsatsen är därför att det är rimligt att följa flera olika mått på den underliggande inflationen. Detta är praxis även bland andra centralbanker", skriver de.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?