Annons

Riksåklagaren begär ex-talmannen häktad

Det katalanska parlamentets tidigare talman Carme Forcadell har frågats ut i spanska Högsta domstolen.

Spaniens riksåklagare José Manuel Maza har nu begärt att domstolen häktar Forcadell och tre före detta regionala parlamentariker, rapporterar tidningen El País.

Carme Forcadell, tidigare talman i det katalanska parlamentet.
Carme Forcadell, tidigare talman i det katalanska parlamentet.

Tillsammans med ytterligare fem personer, som också frågades ut under torsdagen, kan Forcadell komma att fängslas gällande anklagelserna om uppvigling och uppror vid folkomröstningen i oktober.

HD ska ta ställning till om eventuella åtgärder, som fängelse, behöver vidtas. De inblandade riskerar mångåriga fängelsestraff.

Det är oklart om riksåklagaren vill ha några andra restriktioner mot de två före detta parlamentariker som också frågats ut men som inte begärs häktade.

De misstänks ha följt en "samordnad strategi för att utropa självständighet" som tog vid före det katalanska parlamentets förklaring om självständighet den 27 oktober, enligt åtalen.

Under onsdagen upphävde Spaniens författningsdomstol självständighetsförklaringen.

En europeisk arresteringsorder är utfärdad för den katalanska expresidenten Carles Puigdemont samt ytterligare fyra katalanska exministrar som är i Belgien. De ska infinna sig i rätten den 17 november.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?