1515
Annons

Rikare svenskar efter fondlyft

Svenska fondsparare blev i genomsnitt rikare 2016 – igen. Det har vi till stor del den svaga kronan att tacka för. 2017 kan bli ett nytt bra sparår, men räkna med turbulens.

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.
Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.Bild:TT/Jesper Frisk

För femte året i rad stiger värdet på aktiefonder. Med några dagar kvar till nyårsafton ligger uppgången på i snitt 13 procent.

"Det har varit ett väldigt bra fondår, med hög avkastning och få förlorare", konstaterar Jonas Lindmark på analysbolaget Morningstar.

En stark höst på aktiemarknaderna och en försvagad krona blev spararnas räddning. I mitten av sommaren låg fonderna fortfarande på minus i snitt, efter ett mycket turbulent första halvår.

"Många sparar i globalfonder, och en hel del i USA-fonder. De har verkligen gynnats av den starka dollarn och kronkollapsen under hösten", säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

USA är en av årets starkaste fondkategorier, vilket till stor del förklarar den breda uppgången. Utvecklingen i USA drar med sig nämnda globalfonder, men även andra kategorier som teknik och IT, där lejonparten av investeringarna också finns i USA.

Råvarufonder har haft ett bra år sedan oljepriset stigit. Men det finns större vinnare. Den som var lyckosam nog att hoppa på en Rysslandsfond i början av året har fått se sitt innehav växa med nära 70 procent.

"Ryssland har haft ett tufft gäng år. Att det har vänt är delvis på grund av oljepriset, men också att den politiska risken har minskat", säger Joakim Bornold.

"Det kanske låter märkligt för oss, men Ryssland har inte världssamfundet emot sig lika starkt som tidigare."

En annan bra sparkategori har krislandet Brasilien varit. Bland förlorarna finns bioteknik, de senaste årens riktiga raket som nu tog ett kliv tillbaka.

Nästa år då? Det beror mycket på kronkursen, och ränteläget.

"Jag skulle undvika obligationsfonder helt och hållet", säger Joakim Bornold.

De långa räntorna är på väg att vända upp, vilket gör obligationsfonder till en förlustaffär.

Den ändå fortsatt låga räntenivån bäddar för att det kan bli ett nytt bra aktieår. Men med stor politisk osäkerhet på många håll, inte minst Europa, är det ingen lugn seglats som väntar.

"Något man ska ha med sig in i 2017 är att det kommer att vara minst sagt lika stökigt på marknaden nästa år", säger Bornold.

Jonas Lindmark tycker också att det är på plats med en varning.

"Fondsparare ska akta sig för att tro att det alltid kommer att vara så här bra avkastning. Särskilt när det nu har varit fem bra år i rad. Som placerare måste räkna med att det kommer dåliga år", säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?