1515

Rika drar av mest för laddstolpar – men de toppar solcellsligan

Mer skattepengar går till konsumtion än produktion av el, visar statistik kring det gröna avdraget.

Laddstolparna frodas i rikemanskommuner som Danderyd och Vellinge. Flest solcellsinvesteringar per invånare görs lite otippat i Ockelbo i södra Norrland.

Foto:TT

Sedan årsskiftet kan privatpersoner söka om skattereduktion för installation av solceller, laddstolpar och batterilagring, det så kallade gröna avdraget som fungerar ungefär som rot- och rutavdraget.

Totalt sett har svenskarna fått skattereduktion med 255 miljoner kronor för laddstolpar och 240 miljoner kronor för solceller, enligt statistik från Skatteverket som Svensk Solenergi sammanställt , baserat på avdrag de tre första kvartalen.

”Det är lite överraskande att så många har valt att använda det gröna avdraget till just laddstolpar”, säger Anna Werner, vd på branschorganisationen Svensk Solenergi.

Men det förklaras delvis av att skattereduktionen är 50 procent för laddstolpar och bara 15 procent för solceller, och att det handlar om helt olika belopp – det är 6-7 gånger dyrare att skaffa en solcellsanläggning på sitt tak än en stolpe på garageuppfarten.

Statistiken skvallrar om var de dyra elbilarna är vanligast. Danderyd, Vellinge och Kungsbacka är kommunerna där invånarna i högst utsträckning sökt och fått skattereduktion för sin installerade laddstolpe.

”Det är där man skaffar laddstolpar till sina dyra elbilar”, säger Anna Werner.

Men i solcellsligan ligger helt andra kommuner i topp. Lilla Ockelbo i Gävleborgs län toppar statistiken, följt av flera andra mindre kommuner, bland annat i Dalarna, trots att det borde vara allra bäst, effektivitetsmässigt, längre söderut i landet där solen står högre. Det är tydligt att det inte är samma människor som konsumerar och producerar el, konstaterar Anna Werner.

Det totala investerade beloppet i solcellsanläggningar ligger så här långt i år på 1,66 miljarder kronor och en dryg halv miljard på elstolpar för elbilar. Efter avdraget har svenska hushåll hittills i år därmed investerat drygt 1,4 miljarder kronor ur egna fickor för att sätta upp solceller på sina hustak eller på tomten.

En sammantaget glädjande siffra, tycker Anna Werner.

”Det har gått fort för svenskarna att hitta till det gröna avdraget”, säger hon.

Omkring 1,5 procent av villahushållen har använt sig av det gröna avdraget hittills, enligt statistiken.

Statistiken ger också en fingervisning om vad en solcellsinstallation kostar i genomsnitt – 145 000 kronor. En laddstolpe kostar i snitt 22 000 kronor.


Innehåll från CoinSharesAnnons

”Bitcoin har ett betydande socialt värde”

Christopher Bendiksen är forskningschef inom Bitcoin på CoinShares.
Christopher Bendiksen är forskningschef inom Bitcoin på CoinShares.

Intresset för Bitcoin växer, men världens första kända kryptovaluta är mycket mer än en investering. Den menar Christopher Bendiksen, forskningschef inom Bitcoin på CoinShares, som är en finansiell aktör inom kryptovalutor.

– Bitcoin kan hjälpa till att skapa en bättre värld. Den har ett betydande socialt värde och det finns många fall där kryptovalutan har använts för att lyfta fram bland annat frihet och jämställdhet, säger han.

Läs mer om Bitcoins ESG-värde här. 

Kryptovalutaförvaltaren CoinShares, mest känd för sin XBT Provider-linje av börshandlade kryptovalutaprodukter (ETP) som listades på Nasdaq Stockholm 2015, anses i dag vara expert på ämnet. Men det är många som fortfarande har fördomar kring investeringar i kryptovalutor som till exempel Bitcoin. Alex Gladstein, Chief Strategy Officer, på Human Rights Foundation, har en annan syn på saken. 

– Bitcoin är en av de mest kraftfulla investeringar som du kan göra med fokus på humanitära och mänskliga rättigheter. Genom att stödja Bitcoin stödjer du frihet, säger han. 

Alex Gladstein förklarar också att vi som bor i västerländska länder tar vår frihet för given.

– Vi har demokrati, en stabil valuta och jämställdhet i samhället, men många människor runt om i världen har inte sådana privilegier. De lever med korrupta regeringar och diskriminering. 

Investerare måste tänka om

Miljö-, social- och företagsstyrning har blivit en allt viktigare beslutsfaktor för investerare. Det är en utvärdering av ett företags kollektiva samvete kring sociala och miljömässiga faktorer och är mer känd under benämningen; environmental, social and governance, ESG. 

ESG-investeringar har blivit mycket populära den senaste tiden och många har upptäckt de sociala fördelar som Bitcoin kan innebära.

– Tyvärr har mer eller mindre hela diskussionen om ESG och kryptovalutor kretsat kring miljö vilket har gjort att investerare bara får en bråkdel av den nödvändiga analytiska bakgrunden som de behöver för att kunna göra en holistisk ESG-baserad utvärdering, säger Christopher Bendiksen, forskningschef på CoinShares. 

Alex Gladstein är Chief Strategy Officer på Human Rights Foundation.
Alex Gladstein är Chief Strategy Officer på Human Rights Foundation.

Alex Gladstein betonar att investerare måste tänka om när de tittar på Bitcoin utifrån ESG. Det finns flera exempel där Bitcoin har främjat både entreprenörskap och jämställdhet i utvecklingsländer. Ett bra exempel är Roya Mahboob, grundare och vd på Afghan Citadel Software Company, och en av Afghanistan första kvinnliga tech-entreprenörer. 

– Sommaren 2013 betalade hon sina kvinnliga mjukvaruingenjörer i Bitcoin för att stärka deras självförtroende och ge dem en känsla av ekonomisk frihet samt förhindra att pengarna gick till deras manliga familjemedlemmar, säger han. 

Finansierade universitetsstudier

En av kvinnorna valde att sälja sina Bitcoins för att fly till Tyskland. Det hon hade tjänat på 1,5 år är i dag värt ungefär 60 gånger den genomsnittliga årslönen i Afghanistan. 

– Royas syster erbjöd sig också att köpa tillbaka Bitcoins från kvinnorna som ville ha kontanter. Hon tog dessutom sin egen inkomst för att finansiera universitetsstudier på prestigefyllda Cornell i USA, säger Alex Gladstein.

De flesta vet att ESG handlar om hållbarhet, men Christopher Bendiksen på CoinShares påminner om att begreppet är mycket bredare.

– Investerare som vill påverka världen positivt genom investeringar kan inte längre bortse från faktorer som social hållbarhet och bolagsstyrning, säger han och fortsätter:

Den kraft och potential som Bitcoin har för att åstadkomma positiva och sociala förändringar går inte att hitta hos andra investerbara tillgångar. Detta är en anledning för investerare att titta bredare på ESG. 

Läs mer om Bitcoins värde från ett ESG-perspektiv. 

 

 

Mer från CoinShares

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CoinShares och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?