1515
Annons

Ridskolan bygger hästnära boenden

NORRKÖPING.
Det började 1998 med ett begagnat litet ridhus och sju shetlandsponnyer. Sedan dess har affärerna travat på för Anita och Stefan Jonsson – som nyligen blev Gasellföretagare.

Nu vill de skapa ett pilotbygge för hur ridskolor ska byggas för framtiden.

Stefan och Anita Jonsson driver framgångsrikt Skogslotten.
Stefan och Anita Jonsson driver framgångsrikt Skogslotten.Foto:Jack Mikrut

”Detta kommer bli vårt avtryck i Norrköping”, säger Anita Jonsson med ögonen fastnaglade på datorskärmen och den digitala planskissen.

Om tre-fyra år, såvida detaljplanen går igenom, ska Skogslotten omvandla den nuvarande ridskolans mark till bostadsområde och bygga en helt ny anläggning på andra sidan av Kvillingevägen. 

”Vi planerar för att bygga 125 bostäder med blandade typer av villor, parhus, radhus och flerbostadshus. Ett hästnära boende, helt enkelt”, säger Anita Jonsson.

Tillsammans med maken Stefan startade hon med en tom grusgrop där man nu bedriver schakttippsverksamhet. 

”Genom schakttippen kan vi ta emot två miljoner kubik schaktmassor och bygger därmed en markkonstruktion där vår nya hästanläggning ska uppföras. Förhoppningen är att vi ska kunna arrangera större ryttartävlingar, bland annat SM i hoppning och dressyr”, berättar Stefan Jonsson.

Den nya hästanläggningen ska vara självförsörjande på el, värme och bevattning. I detaljplanen finns allt ifrån en nybyggd damm som gör att man ska slippa kommunalt vatten för att vattna banorna till en förbränningsanläggning där hästgödseln ska eldas upp.

”Det finns 900 ridklubbar och 450 ridskolor i Sverige, och majoriteten är byggda på 70-talet och därmed ålderdomliga. Vi vill vara ett pilotbygge för hur ridskolor ska byggas för framtiden”, säger Anita Jonsson.

Anita, till höger i bild, är också ridskolelärare på Skogslotten.
Anita, till höger i bild, är också ridskolelärare på Skogslotten.Foto:Jack Mikrut

Vid sidan av satsningen på en modern och miljömedveten anläggning månar hon även om hästvälfärden.

”Hästarna måste må bra och ha tillräckligt med utrymme i stallar och hagar, så att vi kan fodra dem med bra foder och enkla medel. Vi får betydligt mer plats i framtiden.”

Anita Jonsson har varit ridlärare i hela sitt yrkesverksamma liv och sitter i dag i referensgruppen för svenska hästanläggningar inom Svenska Ridsportförbundet. Men när hon 1998 startade eget var visionerna inte speciellt högtravande.

”Jag ville bara kunna leva på verksamheten”, förklarar hon.

1998 var året då paret köpte ett begagnat ridhus i Blentarp, Skåne, och transporterade hem stålkonstruktionen till Norrköping. Det blev startskottet för deras företagsresa. 

”Vi drog igång med sju shetlandsponnyer och siktade på att ta emot 30 elever i veckan. Efter två terminer hade vi 300 elever. Vi insåg att vi hade hittat en nisch som andra saknade. Att satsa på välutbildad personal var inte så vanligt inom barn- och ungdomsridning på slutet av nittiotalet, men vi noterade att föräldrarna betalade gärna lite mer för kvalitet.”

Att hon skulle få med sig maken Stefan på företagståget var inte helt givet.

”Jag är utbildad sjökapten och har bland annat kryssat mellan Trelleborg och Rostock och arbetat på ett kanadensiskt bolag som fraktar gigantiska råoljetankar. Men pengar är inte allt, och när vi började utöka verksamheten här hemma kände jag rätt snabbt att jag inte hade något behov av att dra ut till sjöss igen”, säger Stefan Jonsson.

Under de 25 åren som entreprenörer har Skogslottens ägare stadigt utökat sin verksamhet. I dag satsar man på allt från ridläger, barnkalas och en expanderande stugby till bed and breakfast-verksamhet och nära samarbeten med ett gymnasium med naturbruksutbildning.

Flera hundra elever rider varje vecka på Skogslotten.
Flera hundra elever rider varje vecka på Skogslotten.Foto:Jack Mikrut

”Vi har hela tiden hittat nya ben att stå på. Så fort vi tjänat pengar har vi återinvesterat dem i verksamheten”, säger Stefan Jonsson.

I år är Skogslotten en av Östergötlands Gaseller. Mellan 2018 och 2020 ökade omsättningen från 12,4 Mkr till 26,3 Mkr.

”Schakttippverksamheten har spätt på tillväxten men målet är inte att bli större och större, utan bättre och bättre”, säger Anita Jonsson.

2018 utsågs Skogslottens ridskola, med mottot ”Från shettis till elit”, till Årets Ridskola i Sverige. 

”Att vi är drivna och satsar på att utbilda personalen har varit ett vinnande koncept sedan dag ett. Dessutom ser vi en fördel i att vi äger företaget på egen hand. 30 procent av ridskolorna drivs av en entreprenör medan 70 procent är föreningsdrivna. De flesta anläggningarna i Sverige ägs av kommunerna”, säger Anita Jonsson.

En annan nyckel till framgång, konstaterar hon, har varit tillsättandet av en bolagsstyrelse.

”Vi har tillfört kompetens som vi själva inte besitter och blivit mer business-minded och bättre på att planera strategiskt. Alla företag mår nog bra av få ett par extra ögon utifrån.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?