1515
Annons

Richard Bråse: Fingerprint cementerar bilden av opålitlighet

Fingerprint Cards kapitalmarknadsdag hamnar i skuggan av bolagets blodiga vinstvarning för fjärde kvartalet. 
Det sätter stora frågetecken för trovärdigheten i bolagets prognos för 2017.

Försäljningsprognosen för nästa år är i sig ingen större katastrof. Bolaget spår en försäljning på 7,5 till 9,5 miljarder under 2017 vilket betyder att mitten i intervallet tangerar analytikernas förväntningar. Rörelsemarginalen ska samtidigt vara över 35 procent enligt bolaget, vilket ska ställas mot analytikernas 36,3 procent. 

Problemet är bara att trovärdigheten i prognosen nu förtjänar att ifrågasättas efter att bolaget tvingats till en kraftig vinstvarning för fjärde kvartalet. 

Bolaget har enträget hållit fast vid att man har god visibilitet på sex till nio månaders sikt. Det gör att vinstvarningen är exceptionellt överraskande mot bakgrund av att Fingerprint Cards för bara en dryg månad sedan sänkte taket i sitt prognosintervall för 2016 med 800 Mkr och ringade in försäljningen för året till 7,2 till 7,5 miljarder kronor. 

Trots en urstark valutamedvind, där dollarn stärkts mot kronan, tvingas bolaget alltså efter bara sex veckor sänka försäljningsutsikterna i det fjärde kvartalet med 28 procent räknat i kronor. Anledningen sägs främst vara effekter av lageruppbyggnad i flera led i marknaden, något bolaget redan pratade om i samband med sin senaste kvartalsrapport. Det går inte säga annat än att det är ett dramatiskt tapp på kort tid. 

Revideringen gör att prognosen för nästa år får tas med en nypa salt och det blir naturligt att ifrågasätta robustheten. De som undrat varför bolaget handlas med ett lågt p/e-tal har nu fått en tydlig förklaring. Risken i aktien är hög och intjäningen är uppenbarligen mycket svårbedömd till och med för ledningen - även på kort sikt. 

Nu räknar Fingerprint Cards med att försäljningen ska öka med 27 procent nästa år. Det är en hög takt för vad ses som lite av ett mellanår. Justerat för kassan handlas bolaget till under 7 gånger rörelseresultatet för nästa år baserat på en rörelsemarginal på 35 procent och mitten av försäljningsintervallet. 

Värderingar brukar inte ändras av att ägarna önskar det. Framförallt inte till det bättre i bolag som är notoriska i att cementera bilden av opålitlighet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?