ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Richard Bråse: Apple banar vägen

Apple lanserade i slutet av förra veckan en bärbar dator med integrerad fingeravtryckssensor.
Det var startskottet för nästa stora biometriska genombrottsvåg – men det är inte där striden mellan ärkerivalerna i sensorbranschen avgörs.

Apples nya Macbook Pro levereras med en fingeravtryckssensor i form av en startknapp. Förutom att låsa upp datorn är det tänkt att sensorn ska användas vid betalningar med Apple Pay.

När den amerikanska jätten agerar brukar övriga branschen efter. Även om Motorola redan 2011 hade integrerat en fingersensor i flaggskeppsmobilen Atrix var det efter att Apple 2013 lanserade Iphone 5S med fingersensor som biometrihysterin började ta fart på allvar i mobilbranschen.

Genombrottet där har skapat en användaracceptans som tillverkarna kan bygga vidare på. De USB-baserade lösningar som har funnits för datorer kommer nu att ersättas när integrerade sensorer lanseras på bred front.

Apple är inte först ut den här gången heller. Världens största datortillverkare Lenovo släppte i augusti i samband med konsumentelektronikmässan IFA i augusti en bärbar dator med fingeravtryckssensor.

Samtidigt var Fingerprint Cards vd Christian Fredrikson i förra veckan tydlig med att pc-marknaden håller på att öppna upp sig och förklarade att bolaget kommer att lansera pc-lösningar varje kvartal framöver.

Den totala pc-marknaden inklusive stationära datorer krympte förra året med 8 procent till 289 miljoner enheter, enligt analysföretaget Gartner, och den fortsätter minska i år.

Även om det är betydligt mindre volymer än på telefonmarknaden finns det signifikant omsättning att bärga för de tillverkare som ligger rätt.

Det är ingen självklarhet att Fingerprint Cards kommer att få samma dominerande ställning inom datorer som bolaget har byggt upp inom mobiler.

Ärkerivalen Synaptics har haft svårt att sätta ordentligt avtryck utanför jättekunden Samsung på mobilsidan, men företaget har bredare kontaktyta med datortillverkaren genom att man säljer fler komponenter som touchpads.

Trots att Fingerprint Cards samarbetar med Lenovo på mobilsidan valde det kinesiska bolaget en lösning från Synaptics till den fingersensorbestyckade datorn Yoga 910.

I väntan på att smarta kort ska få fäste är datortillskottet välkommet under 2017. En större trigger för aktien ligger dock i om bolaget skulle kunna komma in som volymleverantör hos Samsung.

Det skulle samtidigt vara en ordentlig smäll för Synaptics, som tillsammans med taiwanesiska Egistec sköter leveranserna till världens största mobiltillverkare.

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies