1515
Annons

Richard Bråse: Altor tar revansch med kundtjänst

Det blev omedelbar utdelning på Di:s köprekommendation av Transcom för en månad sedan.
Aktien rusar välförtjänt när rörelsemarginalen lyfter över målnivån i tredje kvartalet.

Vd Johan Eriksson var efter två riktigt dåliga kvartal pressad att hejda försäljningsraset och att lyfta lönsamheten i kundtjänstföretaget. Det gjorde han med besked i tredje kvartalet. Organiskt faller förvisso omsättningen med 3,3 procent jämfört med samma period i fjol, men det är en betydlig förbättring jämfört med första halvåret när försäljningen backade med 8,6 procent organiskt.

Att kundernas volymer är mer snabbrörliga än Transcoms kostnader, lös tydligt igenom när volymtappet blev oväntat stor under årets första kvartal. Transcom har nu sålt kapacitet som blev ledig och därmed förbättrat kapacitetsutnyttjandet, vilket bäddat för höjd lönsamhet.

Det stora utropstecknet i kvartalet var att rörelsemarginalen lyfte från 2,1 procent i andra kvartalet till 5,3 procent. Det var även klart bättre än marginalen på 3,5 procent motsvarande kvartal förra året, innan volymproblemen började.

Justerat för en retroaktiv prisjustering av engångskaraktär var rörelsemarginalen 4,9 procent i kvartalet. Det visar att första halvåret var en temporär svacka och att den positiva marginaltrenden bör fortsätta med färdriktning mot marginalmålet på över 5 procent i årstakt.

Det var vd Johan Eriksson som ledde Transcom ur den djupa kris som bolaget befann sig i 2011. Han har hela tiden varit tydlig med att marginalmålet på 5 procent ligger fast.
På rullande tolv månader taktar Transcom nu 3,5 procent. I fjärde kvartalet kommer ytterligare förstärkning när sparprogrammet på 2,9 miljoner euro når full effekt.

Förändringar i rörelsekapitalet påverkade kassaflödet negativt med 16,5 miljoner euro, motsvarande 160 Mkr. Enligt Transcom relaterar det dels till uppstarten av nya kontrakt på bolagets engelskspråkiga marknader och dels till säsongsmässiga effekter vad gäller kundinbetalningar i Italien. Det är temporära effekter och rörelsekapitalet kommer att normaliseras.

Under de senaste fem räkenskapsåren har Transcom aldrig varit över 4 procents rörelsemarginal. Med torsdagens starka rapport i bagaget går det inte längre avfärda att bolaget kan nå sitt marginalmål på 5 procent under 2017.

Di köprekommenderade aktien för en månad sedan, då Transcom hade backat med nästan 30 procent sedan årsskiftet.

Trots att Transcom tillhörde börsens stora vinnare under torsdagen handlas aktien på samma nivå som riskkapitalbolaget Altor köpte in sig förra våren.

När vägen ligger öppen mot marginalmålet och med en huvudägare som är van att flåsa ledningar i nacken finns det fortsatt stor kurspotential i aktien.

Valet 2022

S och C röstar blankt – SD kan få talmanspost

Socialdemokraterna kommer att rösta blankt i valet om andre vice talman, där sverigedemokraten Julia Kronlid nominerats. Även Centerpartiet röstar blankt.

Miljöpartiets försök att utmanövrera SD genom att lansera en egen kandidat ser därför ut att misslyckas.

Julia Kronlid (SD) anländer till uppropet av riksdagsledamöterna på måndagen.
Julia Kronlid (SD) anländer till uppropet av riksdagsledamöterna på måndagen.Foto:Jonas Ekströmer/TT

Socialdemokraterna kommer att rösta blankt i valen om andra och tredje vice talman i riksdagen i dag.

”Vi kommer att lägga ned våra röster”, säger statsminister Magdalena Andersson (S) till TT före omröstningen.

”Blir det en omröstning om Julia Kronlid så kommer vi att rösta blankt.”

Däremot tror Andersson att omröstningarna om posterna som talman och förste vice talman blir odramatiska.

”Vi välkomnar att Andreas Norlén nominerats som talman”, säger Magdalena Andersson. 

Miljöpartiet lägger fram den ekonomiskpolitiska talespersonen Janine Alm Ericson som motkandidat till sverigedemokraten Julia Kronlid, rapporterar SVT Nyheter.

Omröstningen i riksdagen sker efter uppropet klockan 11.

”Vi har naturligtvis väntat på vad högern skulle nominera för kandidater och på vilka platser. Vi kan nu konstatera att vi inte känner förtroende för Julia Kronlid”, säger MP:s språkrör Märta Stenevi.

Hon beskriver Kronlid som en abortmotståndare, vilket Kronlid förnekar i en intervju med Aftonbladet.

SD-ledamoten har även fått kritik för att i en intervju 2014 ha sagt att hon inte tror på evolutionsteorin och på att människan härstammar från apan. Kronlids svar nu är att hon inte driver frågan över huvud taget.

Julia Kronlid har nominerats gemensamt av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna. Partierna har en majoritet av rösterna och det ser därmed svårt ut för MP att lyckas med sitt drag när S kommer att rösta blankt. Dessutom har Centerpartiet beslutat att rösta blankt, vilket Ekot i Sveriges Radio var först med att rapportera.

”Vi kommer inte att stödja Julia Kronlid, SD, utan vi röstar blankt, som 2018”, skriver C-ledaren Annie Lööf på Twitter.

Talmanspresidiet består av en talman och tre vice talmän.

Talmannens roll är framför allt att leda debatter och omröstningar i riksdagens kammare, samt att leda arbetet med att hitta en ny statsminister efter val. I rollen ingår också att representera Sverige i olika sammanhang. Ämbetet är rikets näst högsta efter kungen och det högst valda ämbetet i Sverige. 

Högerpartierna har nominerat den nu sittande talmannen, moderaten Andreas Norlén, till talman på nytt – vilket partier över hela skalan uttryckt sig positiva till.

M, KD, L och SD är också överens om att lägga ned sina röster vad gäller posterna som förste vice och tredje vice talman. Därmed blir sannolikt socialdemokraten Kenneth G Forslund förste vice talman.

Posten som tredje vice talman är dock mer oviss. Vänsterpartiet nominerar i egenskap av fjärde största parti Lotta Johnsson Fornarve (V) till posten, men även Centerpartiet har lagt fram en kandidat i form av Kerstin Lundgren.

V och C fick lika många mandat i riksdagen, men V blev marginellt större än C i valet.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera