Richard Bråse: Acceptera budet från Altor

Storägare med 29 procent av aktierna har redan tackat ja till Altors bud på Transcom.
Det bör du också göra.

Det är alltid betryggande att köpa aktier i bolag där det finns faktorer som begränsar nedsidan, samtidigt som potentialen är tilltalande. Det gjorde det när Di för tre månader sedan gav rådet att lita på huvudägaren Altor och köpa ett pressat Transcom.

Då konstaterade vi att Altors intåg var positivt eftersom det rankas som ett av världens främsta riskkapitalbolag, vilket garanterar en professionell hantering. Dessutom var det positivt eftersom det fanns en utköpsoption, som inte återspeglades i prislappen på kundtjänstföretaget.

Hårddraget skulle Altor antingen få Transcom att skaka av sig de tunga försäljningsmotgångarna och lönsamhetskollapsen, som drabbat bolaget under första halvåret. Eller så skulle riskkapitalbolaget köpa ut bolaget - vilket får ses som ett riskkapitalbolags modus operandi i börssammanhang.

Efter två usla kvartal i början av året blev rapporten för det tredje kvartalet en tydlig signal om att bolaget åter var på rätt väg, med en mycket kraftig lönsamhetsförbättring. Men Transcoms förmåga att bjuda på plötsliga kallduschar bevisade sig återigen när det i slutet av november framkom att en hög chef var brottsmisstänkt och placerats i italiensk husarrest.

Altor köpte in sig i Transcom på 66 kronor per aktie våren 2015 och aktien handlades inför budet på onsdagen under den nivån. Det kan tjäna som exempel för nytillkomna börsintressenter, att vägen till avkastning inte är en rak autostrada ens för de skickligaste i finansbranschen. Nu har Altor tröttnat på kräftgången och tar saken i helt egna händer för öka tempot, med tilläggsförvärv och investeringar i digitalisering.

Efter förhandlingar med övriga storägare har Sven Hagströmers Creades, SEB Fonder och Fjärde AP-fonden accepterat budet på 87,50 kronor per aktie. Altor har därmed redan säkrat 29 procent av aktierna utöver sina befintliga 24 procent.

Budet motsvarar en premie på 36 procent över vad marknaden ansåg att bolaget var värt vid stängning på tisdagen. Det är aptitlig premie och omständigheterna kring budet talar för att det blir en i sammanhanget relativt okomplicerad transaktion.

Det kloka för övriga aktieägare är följa Creades och acceptera budet från Altor, även om det kan komma att grymtas om att riskkapitalbolaget inte har behövt tömma fickorna. Transcoms värdering är nämligen vare sig utmanande i förhållande till börsen i stort eller till internationella konkurrenter.

Det finns å andra sidan förklaringar till det. Dels innehåller affärsmodellen en inneboende volatilitet och bolaget har många gånger visat att de egna kostnaderna är betydligt mer trögrörliga än vad kundernas volymer är. Dessutom är Transcom fortfarande ett renoveringsobjekt där mycket hårt arbete återstår innan man kan mäta sig med internationella konkurrenter, vars lönsamhet spelar i en helt annan liga.

Altor vill nu kavla upp ärmarna ytterligare och dra på handskar av grövre galon för att en gång för alla få fason på en av börsens mest notoriska turnaround-kandidater.
De som hakade på Di:s råd och köpte Transcom, plockar nu vinsten, tackar för den här tiden och önskar Altor lycka till.


Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Mercedes-BenzAnnons

Nu kan du även köpa din bil online

Att handla varor online har blivit en naturlig del av vår vardag, inte minst nu under pandemin. 

Men kan man köpa sin bil på nätet? 

Javisst! Så här enkelt är det.

Här kan du välja ut din drömbil!  

Det finns många fördelar för den som väljer att köpa sin nya bil online. Du kan till exempel själv välja tid och plats för ditt köp utan att behöva tänka på några öppettider, du kan i lugn och ro utrusta din egen drömbil och du kan göra det tillsammans med vem eller vilka du vill. 

Provkörning innan köp

För många är det viktigt att få provköra en modell innan köp. Det bokas enkelt hos någon av Mercedes-Benz agenter fysiskt eller online och efteråt kan man gå hem och smälta sina intryck innan man slutför sin konfiguration och klickar sig vidare på nätet. 

Bilen som beställts online lämnas sen ut hos din valda agent och du får en personlig genomgång av den innan det är dags att köra iväg med din nya Mercedes-Benz.

Så funkar det att beställa en Mercedes-Benz online

1. Välj din drömbil

Bläddra i Online Store och hitta den bil som passar dig bäst – välj mellan tusentals bilar som finns redo för leverans.

2. Tillval och finansiering

Lägg till vinterhjul och få dem inkluderade i din månadskostnad. För ytterligare tillval kontaktar du kundservice så hjälper de till. Hitta därefter det finansieringsalternativ som passar dig bäst, du väljer själv om du vill låna eller leasa i 12, 24 eller 36 månader och du kan även välja att betala kontant. 

Via tjänsten Produktkompassen hittar du en finansiering som passar dina behov och via Onlinekalkylatorn kan du beräkna din månadskostnad om du föredrar att låna pengar.

3. Kunduppgifter och leveransställe

Logga in eller skapa ett konto för att fortsätta med din beställning online. Fyll i personlig information och välj den Mercedes-Benz agent där du vill hämta ut din bil. (Gästlogin finns också tillgängligt)

4. Identifiering och kreditansökan

Identifiera dig med BankID och ansök om kredit direkt. Vid ett godkänt kreditbeslut skickas avtalshandlingarna till dig för elektronisk signering.

5. Signatur och upphämtning

Avtalshandlingar skickas till din angivna e-post och måste signeras inom 48 timmar för att beställningen ska vara giltig. Därefter får du en orderbekräftelse och din valda Mercedes-Benz agent kommer sedan kontakta dig för att boka tid och datum för upphämtning av din nya Mercedes. 

6. Kör hem i din nya Mercedes-Benz

Din Mercedes-Benz agent hjälper dig att lära känna din nya bil. Därefter återstår det bara för dig att sätta dig bakom ratten och uppleva din nya Mercedes.

Boka en provkörning här  

Mer från Mercedes-Benz

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mercedes-Benz och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?