Det är alltid betryggande att köpa aktier i bolag där det finns faktorer som begränsar nedsidan, samtidigt som potentialen är tilltalande. Det gjorde det när Di för tre månader sedan gav rådet att lita på huvudägaren Altor och köpa ett pressat Transcom.
Då konstaterade vi att Altors intåg var positivt eftersom det rankas som ett av världens främsta riskkapitalbolag, vilket garanterar en professionell hantering. Dessutom var det positivt eftersom det fanns en utköpsoption, som inte återspeglades i prislappen på kundtjänstföretaget.
Hårddraget skulle Altor antingen få Transcom att skaka av sig de tunga försäljningsmotgångarna och lönsamhetskollapsen, som drabbat bolaget under första halvåret. Eller så skulle riskkapitalbolaget köpa ut bolaget - vilket får ses som ett riskkapitalbolags modus operandi i börssammanhang.
Efter två usla kvartal i början av året blev rapporten för det tredje kvartalet en tydlig signal om att bolaget åter var på rätt väg, med en mycket kraftig lönsamhetsförbättring. Men Transcoms förmåga att bjuda på plötsliga kallduschar bevisade sig återigen när det i slutet av november framkom att en hög chef var brottsmisstänkt och placerats i italiensk husarrest.
Altor köpte in sig i Transcom på 66 kronor per aktie våren 2015 och aktien handlades inför budet på onsdagen under den nivån. Det kan tjäna som exempel för nytillkomna börsintressenter, att vägen till avkastning inte är en rak autostrada ens för de skickligaste i finansbranschen. Nu har Altor tröttnat på kräftgången och tar saken i helt egna händer för öka tempot, med tilläggsförvärv och investeringar i digitalisering.
Efter förhandlingar med övriga storägare har Sven Hagströmers Creades, SEB Fonder och Fjärde AP-fonden accepterat budet på 87,50 kronor per aktie. Altor har därmed redan säkrat 29 procent av aktierna utöver sina befintliga 24 procent.
Budet motsvarar en premie på 36 procent över vad marknaden ansåg att bolaget var värt vid stängning på tisdagen. Det är aptitlig premie och omständigheterna kring budet talar för att det blir en i sammanhanget relativt okomplicerad transaktion.
Det kloka för övriga aktieägare är följa Creades och acceptera budet från Altor, även om det kan komma att grymtas om att riskkapitalbolaget inte har behövt tömma fickorna. Transcoms värdering är nämligen vare sig utmanande i förhållande till börsen i stort eller till internationella konkurrenter.
Det finns å andra sidan förklaringar till det. Dels innehåller affärsmodellen en inneboende volatilitet och bolaget har många gånger visat att de egna kostnaderna är betydligt mer trögrörliga än vad kundernas volymer är. Dessutom är Transcom fortfarande ett renoveringsobjekt där mycket hårt arbete återstår innan man kan mäta sig med internationella konkurrenter, vars lönsamhet spelar i en helt annan liga.
Altor vill nu kavla upp ärmarna ytterligare och dra på handskar av grövre galon för att en gång för alla få fason på en av börsens mest notoriska turnaround-kandidater.
De som hakade på Di:s råd och köpte Transcom, plockar nu vinsten, tackar för den här tiden och önskar Altor lycka till.