Annons

Rezidor: SEB varnar för ägarbild i HNA

SEB Equities återupptar rekommendation för Rezidor och sätter behåll med en riktkurs om 33 kronor. 

Det framgår av en analys. SEB noterar att Rezidors nyckelmarknader varit gynnsamma under tredje kvartalet, med återhämtning i intäkter per rum. SEB:s intryck av Rezidors nya vd, Federico Gonzales-Tejera är samtidigt att han har starkare fokus på lönsamhet än tillväxt, jämfört med hans företrädare. Det är bra anser SEB som påminner om att Rezidor tidigare har prioriterat tillväxt.

Gällande den komplicerade ägarbilden, där HNA ännu inte har betalat för sina förvärvade aktier i den budplikt som utlöstes när HNA förvärvade Carlson, kvarstår frågetecken.

HNA fick 50 procents ägarandel i Rezidor genom Carlsonaffären, och säger sig ha ökat ägandet i Rezidor till 70 procent genom accepter i budpliktsbudet. HNA har dock alltså inte betalat för dessa nya aktier och enligt mediauppgifter grundar sig detta på att kinesiska banker inte vill låna ut mer pengar till bolaget. HNA har skjutit upp betalningar till den 29 september.

"Om HNA inte kan betala kommer de nyligen förvärvade aktierna sannolikt att föras tillbaka till tidigare ägare och HNA kommer att stanna på 50 procent. Det är oklart för oss om HNA kommer att få betala straffavgift för att inte kunna infria sitt åtagande i budpliktsprocessen", skriver SEB.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?