Annons

Revoltören ser hinder på vägen

Anna Kinberg Batras kovändning var för skarp, tycker M-revoltören Finn Bengtsson som inte vill samarbeta med SD.
”De har fortfarande skrivningar som är rent rasistiska”, säger han.

Finn Bengtsson.
Finn Bengtsson.Bild:Fredrik Persson/ TT

Finn Bengtsson, riksdagsledamot från Östergötland och Decemberöverenskommelsens mest hårdprofilerade motståndare, har fört en lång och ensam kamp i riksdagen.

Med M-ledaren Anna Kinberg Batras helomvändning är han beredd att ompröva sitt tidigare beslut att lämna rikspolitiken.

”Om partiet upplever att jag har gjort någon nytta kommer saken i ett annat läge”, säger han.

Det är inte den enda omprövningen han ser framför sig när en majoritet av alliansledamöterna numera vill ha en gemensam budget.

”Det blir ett väldigt tryck på Liberalerna och Centern att förklara för sina medlemmar och väljare varför de inte vill ha ett borgerligt regeringsalternativ”, säger han.

Emil Källström, Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson, gör en annan bedömning.

”Annie Lööf har närmat totalt uppslutning”, säger han och pekar på att samtliga distrikt står bakom linjen.

Bilden av nyvalskaos som L och C har målat upp är fel, enligt Finn Bengtsson.

”Genom att lägga fram en gemensam alliansbudget skulle Stefan Löfven kunna förhandla med oss i stället för med Jonas Sjöstedt.”

Genom att regera på en variant av er budget?
”Ungefär så, det är en lösning som gagnar riksdagsmajoriteten och svenska folket och jag tror att Stefan Löfven är mer bekväm med en sådan lösning.”

Anna Kinberg Batras besked att M kommer att förhandla med SD i riksdagen väckte förhoppningar hos Oscar Sjöstedt, partiets ekonomiskpolitiske talesperson.

”Jag ser en eller ett par frågor i varje utskott där det finns potential att komma överens.”

Finn Bengtsson är däremot inte bekväm med det senare beskedet.

”SD har fortfarande skrivningar som är rent rasistiska. Så länge de inte städar undan det ordentligt så kan jag inte samarbeta”, säger han.

Oscar Sjöstedt skulle gärna se att M och SD lämnar ett gemensamt motförslag om välfärdsvinster, där SD arbetar på ett förslag.

”Det är ingenting som M har presenterat som vi inte redan driver eller skulle kunna tänka oss att ställa oss bakom”, säger han.

För Finn Bengtsson handlar vinstfrågan om att stoppa ”första steget mot kommunism”. Men det vill han göra utan att förhandla med SD.

”Eftersom vi fortfarande har lagt fram ett förslag som de har köpt en gång tycker jag att vi kan återgå till det och hoppas att SD tycker likadant som då.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?