Annons

Revolten i Elfenbenskusten trappas upp

Revolterande soldater har tagit sig in i Elfenbenskustens försvarsdepartement och arméhögkvarteret i landets ekonomiska huvudstad Abidjan.
Skottlossning förekommer i flera av landets städer.

Revolten, med krav på bland annat högre löner i armén, har pågått sedan i fredags, då missnöjda soldater tog kontroll över landets näst största stad Bouaké. I minst fyra andra städer har det sedan dess rapporterats om skottlossning, men inga dödsoffer.

På lördagen spred sig revolten till landets ekonomiska huvudstad Abidjan.

"Det avlossas många skott inuti försvarsdepartementet", säger en diplomatkälla till Reuters.

En medarbetare till nyhetsbyrån Reuters, som nu är på plats i Bouaké, uppger att det finns både vanliga armésoldater och demobiliserade rebeller bland de missnöjda. Bouaké var det starkaste fästet för en rebellrörelse under de oroliga åren som kulminerade i inbördeskrig 2011.

Försvarsminister Alain-Richard Donwah har nu lovat att träffa företrädare för de missnöjda soldaterna för att lyssna till deras krav.

Efter en tioårsperiod med interna motsättningar 2002—2011 har Elfenbenskusten haft några ekonomiskt goda år.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?