”Det är ett sätt att flagga upp intressanta och viktiga områden. Aktieägare får nu se vad revisorn har fokuserat på”, berättar Dan Brännström, generalsekreterare i branschorganet FAR, apropå nya riktlinjer för branschen som redan gjort avtryck i de årsredovisningar som börsens storbolag har presenterat under våren.
Tidigare bestod dessa av en generisk sida text, som huvudsakligen handlade om revisorns arbetsuppgifter, och som var likalydande år efter år, från bolag till bolag.
Slutligen följde en slutkläm där revisorn tillstyrkte eller avstyrkte resultat och balansräkningar, tillika ansvarsfrihet åt styrelsen.
”Numera kommer revisorns slutsatser först”, berättar Lars Egenäs, revisor och rådgivare på FAR.
Men förändringarna stannar alltså inte där. Numera väljer revisorn att öppet peka ut ett antal fokusområden som granskas noggrant. Avsättningar, intäkter och skatter är vanligt återkommande områden.
I många fall är dessa fokusområden värdefull information för aktieägarna. I fallet Investor pekas värderingen av onoterade innehav ut som ett sådant exempel, medan revisorn i Lundin Petroleum inleder med en punkt vid namn: ”Återvinning av det bokförda värdet av olje- och gastillgångar.”
Läsaren får därmed en snabb drillning i några aktuella frågor.
”Tidigare var man tvungen att gå på bolagsstämman för att få höra den här typen av information muntligt”, berättar Lars Egenäs.
Enligt statistik från FAR lyfter revisorerna i svenska storbolag i genomsnitt fram tre frågor, eller SBO:er som de kallas i branschen.
Värderingar av goodwill och immaterialrättigheter tillhör den kategori som är flitigast återkommande.
Den som saknar tidigare års revisionsberättelser kan trösta sig med att även denna information existerar även fortsatt, via länk i årsredovisningen:
”Den gamla standardtexten om revisors ansvar finns på nätet”, säger Dan Brännström.