Annons

Revisionsjätten misslyckades kontrollera bluffbolagets bank – i tre år

Revisionsjätten EY misslyckades under tre år med att begära in väsentlig finansiell information från en bank i Singapore kring Wirecards påstådda innehav på cirka 10 miljarder kronor.

Det skriver tidningen Financial Times.

Foto:Bloomberg

Revisionsjätte EY har granskat Wirecard under ett decennium och möter nu kritik för att ha misslyckats med sitt uppdrag. Enligt källor till tidningen kollade inte revisionsfirman direkt med banken Singapore OCBC för att säkerställa att fintechbolaget hade de stora summor i Singapore som uppgavs.

EY litade enligt källorna i stället på dokument och skärmdumpar från tredje part samt från Wirecard.

”Den stora frågan är vad gjorde egentligen EY för kontroll när bolaget kontrollerade böckerna”, säger en anställd vid ett företag som lånat ut pengar till Wirecard.

En annan källa säger till tidningen att kontrollen som missades är det första man lär sig på en revisionsutbildning.

Wirecard har berättat för sina revisorer att pengarna i Singapore senare flyttades till Filippinerna, där man uppger att 20 miljarder kronor skulle finnas. Banken på Filippinerna har senare uppgett att bankdokumenten ser märkliga ut och att några pengar från Wirecard inte finns där.

EY sa på torsdagen att oavsett hur noggrann revision som än görs så är det mycket svårt att upptäcka den typ av bedrägeri som Wirecard har ägnat sig åt.

LÄS MER: Fullblodsbluff i klass med de värsta – 130 miljarder upp i rök 

LÄS MER: Uppgifter: Softbank planerar stämma revisionsjätten efter Wirecards kollaps


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?