Annons

Revanschvecka för Musks elbilar

Teslas aktie har haft sin bästa vecka sedan 2013, rapporterar Bloomberg som också skriver att det ger hårt prövade investerare lite hopp om att det värsta kanske är över. Veckan summerade i en uppgång på 33 procent. 

Elon Musk, vd och huvudägare i Tesla.
Elon Musk, vd och huvudägare i Tesla.Foto:BRITTA PEDERSEN

Elbilstillverkaren Tesla har stått i rampljuset av fler anledningar i veckan som gick. I en pågående rättsprocess, där aktieägare stämt Elon Musk för att han 2018 twittrade om planer på att ta Tesla från börsen, vittnade huvudpersonen Elon Musk om sina uttalanden.

Bolaget har också kommit med kvartalsrapport som visat på försäljningsrekord och dessutom har Elon Musk sagt att prognosen för biltillverkningen under 2023 kan komma att överträffas. Istället för 1,8 miljoner bilar kan det bli 2 miljoner.

Enligt Bloomberg är kursuppgången på 33 procent i veckan den bästa sedan i maj 2013, när aktien klättrade hela 41 procent på en vecka. 

Catherine Faddis, senior portföljchef på Fernwood Investment Management säger till Bloomberg att Tesla absolut har sett en botten och att när aktien nu har studsat uppåt kommer utvecklingen framåt mer att baseras på fundamenta. Något som kan komma att påverka är exempelvis hur den amerikanska centralbanken Federal Reserve gör med räntan, ett beslut som väntas i nästa vecka (1 februari). 

Konkurrensen har dock hårdnat i elbilssegmentet påpekar Zeno Mercer, forskningsanalytiker på ROBO Global, för Bloomberg. Han säger att aktien är dyrare än många konkurrenters och att bolaget därför måste prestera på en högre nivå för att aktien ska fortsätta uppåt. 

Tidigare i veckan rapporterade TT om att intresset för Tesla har återuppväckts bland svenska småsparare. Veckan avslutades med en 11 procentig uppgång för Tesla på fredagen. Aktien stängde på 177,88 dollar. 

Innehåll från Green AI CloudAnnons

Världens grönaste molntjänst finns i Sverige

Jacob Boström, grundare och VD, Green AI Cloud.
Jacob Boström, grundare och VD, Green AI Cloud.

En svenskutvecklad lösning erbjuder en extremt energieffektiv och CO2-negativ molntjänst som är upp till 150 gånger snabbare än andra tjänster på marknaden. Företag som väljer Green AI Cloud minskar drastiskt sitt ekologiska fotavtryck och får samtidigt en av marknadens mest kostnadseffektiva AI-molntjänster. 

– Till skillnad från de allra flesta branscher ökar it-branschen snabbt sin CO2-andel. Bland annat ökar effektuttaget i världens datacenter mycket snabbt, och i takt med att AI-utvecklingen kräver allt mer processorkapacitet finns det stor risk att den utvecklingen fortsätter öka, säger Jacob Boström, grundare och VD, Green AI Cloud. 

Idag orsakar världens datacenter redan större koldioxidutsläpp än flyget, enligt Energimyndigheten.  Green AI Cloud bygger på en ny metod för att ta vara på spillvärmen från datacenter, en metod vars effektivitet senare har bekräftats av forskningsinstitutet RISE.

Egen ”take” på befintlig teknik

– Vår metod bygger på att ta vara på spillvärmen från vattnet i serverhallens vattenkylanläggning. Det är betydligt mer miljöeffektivt än att återvinna spillvärmen från luften, som sedan värmer upp vatten som körs in i fjärrvärmenätet. Den värme som genereras via våra serverhallar skickas till en pelletstork i Falun, säger Jacob Boström och fortsätter:

– Pellets torkas som regel med hjälp av olja och gas och inte som nu med fjärrvärme. I nästa steg kommer pelletsen värma upp bostäder och kontor utan att bidra till växthuseffekten. Varje organisation som väljer Green AI Cloud minskar sitt CO2-utsläpp och bidrar till att spara 50-100 kWh energi. Det krävs till exempel 3-5 kWh för att förse en vanlig villa med varmvatten.

Företagen som väljer Green AI Cloud redovisar det här minskade utsläppet av växthusgaser enligt GHG-protokollet, Greenhouse Gas Protocol, i form av certifierade miljöutdelningsdokument.

All lagring i Sverige

Jacob Boström framhåller att Green AI Cloud erbjuder mycket mer än en hållbar molntjänst. Företaget erbjuder betydligt högre hastighet och prestanda än konkurrenterna. En del av förklaringen är användningen av GPU:er från marknadsledande NVIDIA, grafikrelaterade beräkningar, istället för betydligt långsammare och mer energikrävande CPU:er. 

Energibesparingen är enorm – standarddatacenters använder 20 gånger mer energi för att utföra samma arbete motsvarande det som Green AI Cloud gör.

– Vår molntjänst är 100–150 gånger snabbare än andra och vi erbjuder 5 petaflop som standard, med möjlighet till 50 petaflop för kunder som behöver extrema hastigheter. Utvecklingen inom AI, till exempel allt mer avancerad NLP, natural language processing, och AI-motorer för personifierade köp och rekommendationer, förutsätter den här typen av prestanda. Kunderna kan snabbare omsätta resultaten från sina AI-aktiviteter för att skapa större värden i sina affärsprocesser och samtidigt minska sin påverkan på miljön.

Green AI Cloud har all datalagring i Sverige och uppfyller kraven enligt Schrems II-domen.

FAKTA:

Hållbarhet i världsklass

Green AI Cloud, en svensk publik molnleverantör för företag med krävande beräkningsprocesser inom Artificial Intelligence och Machine Learning. Vi erbjuder marknadens kraftigaste compute kapacitet i kombination med hållbarhet i världsklass.

https://greenai.cloud/sv/ 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Green AI Cloud och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera