1515

Revanschsuget spelbolag hoppas på 2020

Spelbolaget Scout Gaming har inte haft en rolig börsresa sedan noteringen 2017 – men sedan i höstas har kursen dubblerats.

Fredagsmorgonens bokslut för 2019 visar att intäkterna växte med 117 procent och nu hoppas bolaget på gröna siffror 2020.

Scout Gamings bokslut för 2019 visar intäkterna intäkterna i fjolårets sista kvartal landade på 10 miljoner kronor jämfört med 4,6 Mkr motsvarande kvartal 2018.

”Vi har både positivt kassaflöde och positivt ebitda-resultat inom räckhåll. Samtidigt ser vi väldigt goda tillväxtmöjligheter”, säger finanschefen Billy Degerfeldt.

”Därför avstår vi från att ge en uttalad prognos om gröna siffror för 2020 eftersom om tillväxtmöjligheter dyker upp vill vi kunna investera”, fortsätter han.

Scout har gjort ett flertal nyemissioner sedan noteringen då intäkterna dröjt längre än vad bolaget räknat med.

Kommer ni att behöva ta in mer pengar?
”Vi har inget behov av ytterligare kapital och tackade dessutom nej till intressenter i den senaste emissionen”, säger Billy Degerfeldt.

Vid utgången av 2019 hade Scout 21,5 Mkr i kassan och bolaget tog in ytterligare 36 Mkr i en riktad nyemission i januari medan kassaflödet från löpande verksamheten uppgick till minus 2,6 Mkr i det fjärde kvartalet.

Scout levererar en plattform för så kallad ”daily fantasy sports”, det vill säga spel likt Drömelvan där man sätter ihop ett lag med riktiga spelare inom exempelvis fotboll, sedan får man poäng baserat på till exempel hur många mål en spelare gör i riktiga matcher. Spelet går ut på att samla ihop fler poäng än andra spelare.

Det som har drivit Scouts aktiekurs på sistone är två nya avtal: Norsk Tipping – Norges motsvarighet till Svenska Spel – och Stockholmsbörsnoterade Net Ent.

”Norge är ett stort fantasyland. När vi har testat våra egna gratislösningar har vi haft över 200.000 spelare, så för Norsk Tipping är det här en väldigt attraktiv vertikal”, säger Billy Degerfeldt.

”Avtalet med Net Ent är en backend-lösning. Tidigare har det tagit tid för operatörer att integrera vår produkt men avtalet med Net Ent innebär att operatörer som vill lansera väldigt snabbt nu kan göra det”, fortsätter Billy Degerfeldt.

Fantasysport är stort i USA och det har aktualiserats i och med legaliseringen av sportspel. För närvarande dominerar Fanduel och Draftkings inom vertikalen.

”Vår pitch är att fantasysport är en mångmiljardmarknad i USA och ett måste för operatörer som vill verka på den marknaden. Varför inte också i Europa?”, säger Billy Degerfeldt.


Innehåll från SnowflakeAnnons

Så möter du de nya utmaningarna inom retail supply chain

Leveranskedjan inom retail har aldrig varit mer oförutsägbar. Under pandemin har både handlare och leverantörer tvingats anpassa sig till en ny ekonomisk verklighet, snabbt innovera och etablera nya processer över praktiskt taget en natt. Att ha tillgång till rätt data för att kunna fatta rätt beslut har blivit affärskritiskt för företag som nu måste förbereda sig för en osäker framtid. 

Många branscher står inför en ny verklighet. Inom retail är många utmaningar kopplade till leveranskedjan och hur man kan möta snabbföränderliga behov. För att kunna förbereda sin verksamhet inför olika typer av scenarion behöver företag börja förlita sig på data istället för magkänsla, förklarar Fredrik Göransson, Head of Sales Engineering Nordics på Snowflake.

– Data är det bästa sättet att rationellt kunna möta de här utmaningarna och komma framåt. Istället för att gå på känsla kan data visa vart man behöver fokusera insatser, pengar och energi. Genom att arbeta strukturerat med sin data får man en möjlighet att lyckas och gå starkare ur den här krisen. 

Inom retail står företag inför fyra huvudsakliga utmaningar kopplat till leveranskedjan. Utmaningar som kan kan mötas genom rätt hantering av data. 

Hämta guiden: Så kan ditt företag börja använda granulär retail-data.  

1. Överfyllda lager och svinn

I början av året rapporterades det att en femtedel, eller 88 miljoner ton, av all mat som produceras per år i Europa slängs. Ofta fastnar leverantörer i balansgången mellan svinn och tillgänglighet. De har för mycket produkt och drar därför tillbaka delar av utbudet vilket gör att de sedan har för lite för att kunna möta behoven. Istället för att ständigt väga mellan överflöd och brist kan man genom data lyckas säkerställa att man har rätt produkter på plats, vid rätt tidpunkt. 

– Lösningen ligger i att analysera historisk data i kombination med omvärldsfaktorer för att bättre förutse ett framtida behov. Det kan vara allt från väder till händelser i världen som man vill  korrelera till detta, säger Fredrik Göransson. 

2. För lite information för att kunna fatta rätt beslut

Leverantörer och handlare behöver fatta ett stort antal beslut när de lanserar produkter. Vilka butiker ska de skicka produkter till? Kommer vissa storlekar, färger eller smaker fungera bättre i en viss region eller vid en viss tidpunkt på året? De besluten kan innebära skillnaden mellan vinst och förlust men handlare saknar ofta insikter i granulär data som kan hjälpa till vid viktiga val. 

– Här får man en stor fördel med Snowflake-plattformens skalbarhet. Den kan hantera stora mängder data på samma sätt. Tidigare, i traditionella analysmiljöer har man varit tvungen att välja vilken data man ska analysera medan man nu, med större mängder data, kan kombinera data från olika källor för ännu mer informerade beslut. Detta kan man nu göra i en sammanhållen miljö, utan att behöva göra avkall på prestanda och skalbarhet. 

3. Bristfälliga förberedelser för oförutsedda händelser

Som vi har kunnat se det senaste året så kan ekonomiska svackor och kriser uppstå utan förvarning. Dessa kan innebära överlevnad eller undergång för handlare och leverantörer inom alla industrier. Historisk data och prognoser erbjuder lite eller ingen hjälp under dessa perioder. 

– Här handlar det om att ha en flexibilitet och agilitet i verktygen man använder. För analytiker och beslutsfattare innebär det att de snabbt kan ställa om från en modell till en annan, testa nya analyser och anpassa sig efter marknaden när den förändras. 

4. Bristande information mellan handlare och leverantör

Informationsflödet inom lagersaldon och försäljning går oftast bara åt ett håll; från handlare till leverantör. Leverantörer ger i sin tur retailers service level-rapporter kring vad som levererats men dessa visar inte påverkan mot konsumenterna och förbättrar inte tillgängligheten ute på hyllorna.  

– Traditionellt har det varit svårt att dela data mellan företag. Man har olika API:er men skickar ofta även information över mejl och liknande. När man istället enkelt kan dela data mellan både olika företag, och individer inom samma företag skapar det nya möjligheter att lyckas få ett uppdaterat informationsflöde från A till Ö snabbt. Med Snowflakes data sharing-funktion kan man se till att alla partners i leveranskedjan har rätt information och ge leverantörerna möjlighet att själva arbeta med data så att de kan agera, och reagera på rätt sätt.

Utmaningar inför Black Friday

Samma typ av förberedelser som krävs för de nya utmaningarna kan även appliceras på återkommande handelsevent som exempelvis den stundande retail-högtiden Black Friday, säger Fredrik Göransson. 

– Black Friday är ett nära på unikt event för många företag och en stående förmåga att processa data i den skala som Black Friday kräver är väldigt kostsamt. Här är en molnbaserad on-demand-lösning som Snowflake erbjuder extra fördelaktig. Det gör att man kan möta behovet utan att behöva fastna med extra kostnader. Med en molnbaserad lösning är företag bättre rustade vare sig det gäller Black Friday eller större världshändelser, avslutar han. 

Här kan du läsa mer om hur Snowflakes plattform kan hjälpa ditt företag att konsolidera alla era datakällor i en gemensam vy, skapa insikter och fatta bättre beslut.  

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?