1515

Revansch i Europa – men USA-terminerna pekar nedåt

Börserna stiger på bred front i Europa på onsdagen med OMXS30 i toppskiktet. Men terminshandeln fortsätter att indikera en nedgång i New York.

Bild:TT

Det är gröna siffror i Europa igen efter de senaste dagarnas börsturbulens. Efter lunch har OMXS30 klättrat 1,2 procent och tillhör därmed regionens bäst presterande index.

Det tyska teknikindexet Tech-DAX är strået vassare med en uppgång på 1,8 procent medan DAX klättrar 0,8 procent. Franska CAC 40 släpar efter med en uppgång på drygt en halv procent medan Londonbörsens storbolagsindex FTSE 100 är upp drygt 1 procent.

Även på sektorsnivå är uppgången bred med samtliga delindex i STOXX Europe 600 på plus. Starkast går finanssektorn vars delindex är upp 1,8 procent tillsammans med fastighetsindexet som klättrar 1,6 procent.

Delindexet för rese- och fritidsbolagen sackar efter tillsammans med byggsektorn. Båda ligger knappt över nollan.

Men terminshandeln visar fortfarande på en negativ öppning i USA. Nervositeten har mildrats under dagen men när klokan närmar sig 13.30 svensk tid indikeras en öppning på minus 0,4 procent för storbolagsindexet S&P 500. Nedgångar i samma storleksordning syns också för Nasdaq 100 och Dow Jones.

Samtliga index stängde upp mellan 1,7 och 2,3 procent efter en slagig tisdagshandel. Tidigt på morgonen vände också återhämtningen i Asien och med undantag för japanska Nikkei som höll sig över nollan stängde de tunga indexen på minus. Sydkoreanska Kospi 200 backade 2,4 procent och Hongkongs Hang Seng sjönk 0,9 procent.


Innehåll från TakedaAnnons

Covid tydliggör vårdens reformbehov

Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.
Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.

Under pandemin har det svenska vårdsystemet på många sätt svarat upp väl mot de utmaningar det ställts inför. Samtidigt blev strukturella brister tydligare. Nu behövs ett ”nytt vårdtänk” där vårdens parter samarbetar för ett hållbart system med patienten i centrum.

Läkemedelsbolaget Takeda arbetar i Sverige framförallt med sällsynta sjukdomar, gastroenterologi, neurovetenskap och onkologi. För ett par år sedan presenterade Takeda sin vision ”Hållbar vård i partnerskap”. Målet är att förbättra patienternas livskvalitet och patientmedverkan genom sektoröverskridande samarbeten mellan privat och offentlig sektor, implementeringen av modern teknik som distansmonitorering och datadriven diagnostik och vård. Under pandemin har man på Takeda sett hur de omdaningsbehov inom vården som belystes i deras vision blivit ännu tydligare.

– Tyvärr har pandemin inneburit att vårdsystemet hamnat efter med diagnostisering av framförallt cancer samt kroniska och sällsynta sjukdomar. För många kommer sjukdomen att upptäckas försent och bli svårbehandlad. I vår vision pekar vi tydligt på behovet av en omfokusering mot innovativa digitala lösningar som möjliggör tidiga diagnoser och därmed en tidigt insatt vård för patientens bästa, säger Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.

– Särskilt akut är situationen för de 400 000 personer i Sverige som idag lever med sällsynta sjukdomar och redan nu väntar åratal på diagnos. För dessa personer finns dessutom ett stort behov av en snabbare och mer jämlik tillgång till nya innovativa och mer precisa läkemedel. Den nyligen presenterade WAIT-rapporten från EFPIA visar att Sverige ligger långt ifrån toppen när det gäller tillgänglighet av nya innovativa läkemedel för denna grupp. För att lösa detta krävs en öppen dialog rörande dagens ersättningsmodeller, vilka i större utsträckning bör baseras på värdet läkemedlet tillför enskilda patienter och dess anhöriga, fortsätter han.

Takeda vill med sin vision driva på en förändring av vårdsystemet.

Läs mer om det nya vårdtänket i Sverige här.

– Läkemedelsbolag har ett mycket speciellt och stort ansvar. Vi måste tänka bortom de läkemedel vi tillverkar och samarbeta brett med alla aktörer inom hälso- och sjukvårdssystemet för att utveckla nya lösningar som bidrar till en framtida hållbar vård. Vi välkomnar alla att diskutera och delta i vårt visionsarbete framåt, avslutar Vatroslav Mateljic.

Om :

Takeda är ett globalt läkemedels- och biofarmaceutiskt bolag från Japan som har funnits i 240 år. I Sverige fokuserar Takeda framförallt på sällsynta sjukdomar, neurovetenskap, gastroenterologi och onkologi.

 Läs mer om Takeda här.

 

Mer från Takeda

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Takeda och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?