Annons

Resultatras för Postnord

Postnord gör förlust för året. Även om de jämförelsestörande posterna räknas bort har det nordiska postföretaget minskat rörelseresultatet med 46 procent.

Enligt vd Håkan Ericsson är det inte längre realistiskt att brev ska levereras över natten i hela Sverige.

Håkan Ericsson, vd för Postnord.
Håkan Ericsson, vd för Postnord.Bild:Lars Tulin

Postnords nettoomsättningen minskade på samtliga marknader utom i Finland enligt den årsrapport postföretaget släppte på fredagen.

Det justerade rörelseresultatet landade på 500 miljoner jämt, ner från 927 miljoner året dessförinnan. Det motsvarar ett tapp på drygt 46 procent i årstakt.

De jämförelsestörande posterna på totalt minus knappt 1,6 miljarder kronor hänförs främst till nedskrivningar av goodwill och materiella anläggningstillgångar i Danmark. Årets ojusterade rörelseförlust uppgår därmed till drygt 1 miljard. Det har resulterat i att Postnords eget kapital minskat med 1,5 miljarder kronor sedan början av 2016.

Brevvolymen minskade rejält för Postnord under året, ner 6 procent i Sverige och hela 19 procent i Danmark. Det har bidragit till att den jämförbara nettoomsättningen minskade med 3 procent trots att volymerna av paket från företag till kund ökade med 16 procent.

På den svenska marknaden har Postnord klarat året något bättre. Här var det justerade rörelseresultatet oförändrat på 847 miljoner kronor medan nettoomsättningen backade marginellt.

I Danmark minskade nettoomsättningen med 416 miljoner till knappt 9,6 miljarder kronor och den justerade rörelseförlusten ökade med 68 procent i årstakt till 625 miljoner.

Både i rapporten och i vd Håkan Ericssons kommentar trycker Postnord hårt på att företaget försöker möta kritiken om leveransproblem i både Sverige och Danmark.

”Våra insatser har givit resultat och kvalitetsnivån på huvudprodukterna har förbättrats under året till en nivå som vi bedömer vara marknadsledande men ännu inte i nivå med de mål vi har satt”, skriver Håkan Ericsson.

Han skriver samtidigt att de svenska reglerna måste ändras och att kravet på övernattsdistribution i hela landet inte fungerar.

”Det är inte längre realistiskt med den digitalisering som sker och de lönekostnadsökningar vi har att hantera”, skriver Håkan Ericsson.

Han beskriver också att Postnord under året gått från 35 till 9 produkter ”utan att tappa någon efterfrågad tjänst”.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera