1515
Annons

Resultatminskning för it-konsulten Softronic

It-konsulten Softronic redovisar ett resultat efter skatt på 15,5 miljoner kronor för det andra kvartalet 2019 (16,1). Resultatet per aktie uppgick till 0:29 kronor (0:31).

Nettoomsättningen uppgick till 192 miljoner kronor (199).

Resultatet före skatt var 19,8 miljoner kronor (20,6).


Tidigare ÖB:n: Kärnvapen är inte uteslutet

Han har varit överbefälhavare för Finländska försvarsmakten. Under 90-talet var han en del av försvarsledningen som inledde det militära samarbetet mellan Finland och Nato. Då tyckte han att ett Nato-medlemskap var onödigt – nu har kriget i Ukraina ändrat hans uppfattning.

”Om Ryssland hotar oss, skulle kärnvapen och utländska baser kunna bli aktuella i Norden”, säger Gustav Hägglund.

Gustav Hägglund.
Gustav Hägglund.Foto:Jesper Frisk

Gustav Hägglund, tidigare överbefälhavare för den finländska försvarsmakten och ordförande i den Europeiska unionens militärkommitté, är i Sverige för att hålla ett föredrag för Finska Akademien i Stockholm, om bland annat Nato och kriget i Ukraina. Dagens industri träffar honom på ett hotell i centrala Stockholm – för att prata om varför han tycker att ett medlemskap i Nato är ett måste för både Sverige och Finland. 

Han lyfter fram främst två faktorer till varför det är viktigt. Dels för att det medföljer försvarsgarantier, dels för att de kärnvapen som Natoländerna besitter fungerar avskräckande. Samtidigt säger han att det är ‘nu eller aldrig’ som gäller, då Ryssland är upptagna med kriget i Ukraina. 

”Ur militärt perspektiv är det rätt läge att gå med. De trupper som befunnit sig vid Finlands gräns är ganska decimerade, mycket har flyttats till Ukraina. Det kommer ta tid att flytta tillbaka både personal och utrustning dit. Det går inte på en vecka – utan det kan ta över ett år”, säger Gustav Hägglund.

Om både Sverige och Finland blir medlemmar i Nato – något som ser ut att bli verklighet sedan regeringen under måndagen meddelat att man kommer skicka in en Natoansökan, samtidigt som Finland har sagt att man kommer skicka in en ansökan i veckan – säger Gustav Hägglund att ett nordiskt Natoblock är nästa steg.

”Utan vidare ska vi bilda ett nordiskt block med Sverige, Finland, Danmark och Norge. Vi bör ha samma inställning till de permanenta baserna och kärnvapen som Danmark och Norge har i dag – men med en vapenoption som säger att om Ryssland hotar oss ska vi kunna placera både kärnvapen och Natotrupper i Norden.”

Han ser dock ingen risk för en rysk upptrappning längst med den finska gränsen till följd av ett finskt medlemskap i Nato, utan säger att Ryssland inte vill dra igång ännu en konflikt. Han tror i stället att Ryssland kommer svara med andra medel – exempelvis genom att dirigera flyktingar mot den finska gränsen.

”Det här är något som diskuteras i Finland just nu, att man troligtvis kan behöva uppföra stängsel på sina platser.”

Gustav Hägglund säger att ett medlemskap i Nato bland annat kommer att innebära fler natoövningar, att svenska och finländska officerare kommer att skickas till olika Natoorgan – men också att vi kan komma att integreras i den baltiska flygövervakningen. Trots att han har en positiv inställning till medlemskapet säger han att ett eget försvar fortfarande är det allra viktigaste. 

”Det egna försvaret är alltid det viktigaste försvaret, och ju bättre försvar man har – desto mer hjälp får man.”

Varför är Sverige och Finlands medlemskap viktigt för Nato?
”De fyller den lucka som funnits i Nordeuropa mellan Norge Ryssland, och Baltikum. Det blir nu en helhet, och Natos gräns fördubblas.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?