Resultatlyft för Arcoma

First North-listade Arcoma, som levererar integrerade digitala röntgensystem, hade en tillväxt på 12 procent under helåret 2019. För fjärde kvartalet enskilt ökade omsättningen ”med måttliga 2 procent”, skriver avgående vd Jesper Söderqvist i bokslutskommunikén.

”Försäljningen i Europa växer bra under året, medan tillväxten i Nordamerika inte når förväntade nivåer”, kommenterar han.

Under fjärde kvartalet uppgick bruttomarginalen till 40 procent och för helåret landade den på 39 procent.

Ebitda-resultatet för fjärde kvartalet uppgick till 4,4 miljoner kronor, en ökning med 3 miljoner kronor mot samma period föregående år. Rullande 12-månaders ebitda har nu ökat de sju senaste kvartalen. 

”I fjärde kvartalet har vi ökat våra investeringar, vilket drar ner kassaflödet. Det redovisade operativa kassaflödet påverkades av flera sena inbetalningar från kund på grund av helgdagar i slutet av 2019, men efter kundinbetalningar de första två veckorna i januari minskade kundfordringarna till en normal nivå”, skriver Arcoma.

Kassaflödet från den löpande verksamheten var -3,8 miljoner kronor under fjärde kvartalet (-3,4) och för helåret 11,1 miljoner kronor.

Under det fjärde kvartalet hade Arcoma stort fokus på kundaktiviteter, främst avseende Nordamerika. 

”Vi har många pågående aktiviteter i denna region tillsammans med Canon Medical. Canons försäljning ökar inte i den takt vi önskar men aktivitetsnivån är hög och vi kvarstår optimistiska att se resultat i närtid”, skriver vd.

Vad gäller Arcomas samarbetet med Konica Minolta närmar sig en kommersiell lansering. 

Jesper Söderqvist kommer att lämna vd-posten under andra kvartalet 2020 men är nominerad till bolagets styrelse.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?