Restriktionerna förlängs med lättnader för gymnasiet

Gymnasieskolorna ska kunna bedriva viss undervisning i klassrum, trots smittspridningen. Folkhälsomyndighetens rekommendation lättas upp.

Alkoholstoppet på krogen efter klockan 20 förlängs.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

På en presskonferens gav regeringen och Folkhälsomyndigheten nya besked om coronaåtgärder.

”Vi ser en försiktig minskning av smittspridningen i vissa regioner, men läget är fortfarande allvarligt. Trycket på sjukvården är fortfarande högt”, säger statsminister Stefan Löfven (S). 

Den nuvarande nationella rekommendationen förlängs, men ändras så att gymnasieskolorna ska kunna bedriva ”viss närundervisning” kombinerat med distansundervisning.

Syftet är att fler elever ska kunna få undervisning i klassrum i de kommuner där smittspridningen är lägre. Men tanken är inte att alla elever på en gymnasieskola ska komma tillbaka till skolan samtidigt.

”Det är inte rimligt att undervisningen ska ske på distans i hela landet och hela tiden när smittläget ser olika ut”, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Den förändrade rekommendationen ska gälla till första april.

”Att bedriva undervisning via fjärr- eller distans i stor skala över lång tid är en ingripande åtgärd och det har en stor betydelse för den här generationens skolgång”, säger Ekström.

”Det är angeläget att det inte pågår i större utsträckning än nödvändigt.” 

Bakgrunden är att det finns en utbredd önskan om att gymnasieeleverna ska få lite mer av vanlig skolvardag. De är inne på sin tredje termin präglad av coronaviruset, och det har kostat på.

Den nuvarande nationella rekommendationen till gymnasieskolorna trädde i kraft i mitten av december och innebar att alla skulle övergå till distansundervisning. Den gäller fram till och med söndag. Lättnaderna i den nationella rekommendationen gäller från måndag.

På pressträffen kom också besked om alkoholservering på krogen. Förbudet att servera alkohol efter klockan 20 förlängs till 7 februari.

På frågan vilken effekt alkoholförbudet får på smittspridningen, svarar socialminister Lena Hallengren (S)

”Det handlar om det sammantagna. Vi har vidtagit många åtgärder.”

Statsminister Löfven påpekar att många drabbats hård av covid-smittan och att man därför måste vidta de olika åtgärder som är möjliga, som alkoholstoppet.

Löfven uppger att krogen är en riskmiljö.

”Omdömet kanske inte ökar med alkoholintaget”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?