Annons

Restriktioner och lättnader: Land för land

Nedstängda länder, utegångsförbud och stängda skolor. Till följd av coronapandemin har många länder de senaste månaderna infört restriktioner för att begränsa smittspridningen. 

Enligt beräkningar har uppåt 60 procent av jordens 7,8 miljarder invånare i 110 länder levt under någon form av coronabegränsningar och 42 länder har infört strikta utegångsförbud.

Men nu börjar flera länder öppna upp och lätta på restriktionerna. Här samlar Dagens industri information om vad som gäller i några av Sveriges viktigaste handelsländer. Artikeln uppdateras dagligen. Senast uppdaterad: 26/5-2020. 

Foto:John Minchillo

Norge: Stängda gränser till början av maj men resor till sommarstugor inom landet är åter tillåtna och medborgare från andra europeiska länder som har en fastighet i Norge tillåts att resa in i landet. 14 dagars karantän gäller för den som reser in i Norge. Det är förbjudet att vistas fler än fem personer utomhus. Större idrotts- och kulturevenemang med fler än 500 deltagare är förbjudna till den 1 september. Skolorna stängde 12 mars, men sedan den 20 april är förskolor öppna och den 27 april öppnar skolor för elever i årskurs 1-4 samt fritidsverksamhet. Den 11 maj öppnade resterande årskurser. Barer och gym förblir stängda till 1 juni. Restriktioner om folksamlingar på max 20 personer råder. 

Danmark: Gränskontroller och inresebegränsningar för icke-danska medborgare gäller. Folksamlingar på max 10 personer utökas till 500 personer från och med den 11 maj. Sedan den 15 april är förskolor och skolklasser upp till årskurs fem öppna. Den 18 maj öppnar gymnasier restauranger och gudstjänstlokaler. Även för frisörer, körskolor och andra mindre företag har restriktionerna lättat. 

Finland: Restriktioner för in- och utresor ur landet gäller. Landskapet Nyland, där Helsingfors ligger, isolerades den 28 mars men avspärrningen hävdes den 15 april. Det råder förbud för samlingar på 10 personer fram till den 1 juni då sammankomster på högst 50 personer ska tillåtas. Från och med den 14 maj ska skolor börja öppna igen och idrott kunna utföras utomhus. Från den 14 maj ska restauranger öppna gradvis och nödvändiga resor inom Schengen-området kommer åter att tillåtas, men inte privatresor. 

Storbritannien: Landet införde strikta karantänsregler den 23 mars. Nedstängningen av landet pågår fram till den 1 juni då utomhusmarknader och lågstadieskolor ska få öppna igen. Det är sedan tidigare tillåtet att vistas i parker och sporta utomhus. Från den 15 juni blir det också tillåtet för butiker och köpcenter att öppna.  Då ska även äldre elever få återvända till skolorna. Vid ett senare skede kommer restauranger att öppnas. Från den 8 juni gäller en 14-dagarskarantän för de som reser till landet. 

Tyskland: Den 17 april meddelade Tyskland att man har coronautbrottet under kontroll. Landet fortsätter med gränskontroller, men ska börja lätta på dessa och från och med helgen 16-17 maj öppnar gränserna mot flera grannländer. Från och med den 10 april behöver i princip alla som reser till Tyskland sitta i karantän i 14 dagar. Stora delar av landet stängdes den 22 mars men från och med den 20 april får mindre butiker åter ta emot kunder. Då får också återförsäljare av bilar, cyklar och böcker öppna.  Från den 1 maj har museer, lekplatser och kyrkor fått öppna, men besked om hur skolorna gradvis ska öppnas väntas komma den 6 maj. Från och med den 27 april är det obligatoriskt att bära munskydd i Berlins kollektivtrafik. Även i resten av landet gäller ansiktsmask i kollektivtrafiken och på offentliga platser. I Bayern får restauranger hålla uteserveringarna öppna till åtta på kvällen, och från och med den 30 maj kommer även hotell att få öppna i delstaten. Förbudet mot folksamlingar på mer än två personer kvarstår. 

Nederländerna: I landet är skolor, barer, restauranger och sporthallar varit nedstängda sedan den 16 mars, men från och med den 11 maj får skolor, frisörsalonger och bibliotek delvis öppna. och med den 1 juni kommer barer, restauranger och museer kunna ta emot upp till 30 gäster samtidigt. Amsterdams berömda sexklubbar måste dock fortsätta hålla stängt till minst september.  Folksamlingar är förbjudna och människor uppmanas att jobba hemifrån. Från och med juni blir det obligatoriskt att bära ansiktsmask i kollektivtrafiken.

Belgien: Strikta restriktioner som stängda skolor, restauranger och butiker infördes i mitten av mars men från och med den 11 maj är de flesta butikerna öppna. Skolor är stängda till den 18 maj. Alla stora publikevenemang är inställda till om den den 31 augusti. Sedan den 15 april får trädgårdshandlare och byggbutiker åter öppna. Den 18 maj öppnar landets skolor igen. 

Österrike: Landet har varit ett av de första i Europa att lätta på sina restriktioner när mindre affärer tilläts öppna igen den 14 april. Från och med månadsskiftet april-maj ska fler verksamheter kunna öppna och den 15 maj räknar man med att kunna öppna restauranger och skolor igen. Den 29 maj ska även landets hotell kunna ta emot gäster igen. För de som rör sig i butiker och i kollektivtrafiken är ansiktsmask obligatoriskt. Från den 1 maj är det tillåtet med sammankomster på tio personer och 30 personer på begravningar. Den 15 juni öppnas landets gräns mot Tyskland.

Schweiz: Från och med den 27 april lättar landet något på restriktionerna. Frisörer, psykologmottagningar och andra verksamheter som kräver fysisk kontakt kommer att kunna öppna då. Från och med den 11 maj har även grund- och mellanstadieskolor kunnat öppna samt vissa restaurang er och museer. Ännu gäller förbud för folksamlingar med över fem personer. 

Frankrike: Landet införde stränga restriktioner den 17 mars och började släppa på dessa den 11 maj. Från det datumet har skolor, affärer och marknader successivt kunnat öppna igen, och kraven på ett särskilt formulär för att röra sig utomhus försvunnit. Men barer och restaurenger kommer att förbli stängda minst till slutet av maj. Från och med den 11 maj är det också obligatorisk att bära ansiktsmask i kollektivtrafiken. Till och med minst den 1 juni kommer ett förbud om sammankomster på fler än 10 personer att vara förbjudet. Människor tillåts inte resa längre bort än 10 mil från den adress där de de är folkbokförda, men i juli och augusti kommer fransmännen att kunna turista i det egna landet. 

Spanien: Landet utlyste nationellt nödläge den 14 mars och alla icke-samhällsbärande verksamhet har varit stängd under den första halvan av april. Under den tiden har 47 miljoner spanjorer har endast fått lämna sina hem för att uträtta sina absolut nödvändigaste ärenden. Sedan den 20 april har verksamheter som inte kan bedriva distansarbete, främst inom bygg- och tillverkningsindustrin, fått starta igen. Från den 2 maj lättade Spanien på utegångsförbudet, och människor fick åter röra sig ute för att promenera eller motionera. Under första återöppningsfasen som ska pågå till 11 maj ska uteserveringar, mindre affärer och hotell kunna öppna med begränsade öppettider och förutsatt att människor håller avstånd. Ett krav på munskydd på offentliga platser där det är svårt att hålla två meters avstånd råder i hela landet. För alla som reser in i landet gäller två veckors karantän, men från den 1 juli tas detta krav bort och man tillåter internationella turister i landet igen. 

Italien: Landets drygt 60 miljoner invånare sattes i strikt karantän den 9 mars och från den 22 mars har stora delar av Italiens affärer och produktion varit stängd. Endast ett fåtal verksamhet har tillåtits att öppna igen och landet hålls stängt till och med den 4 maj, då en stor del av företagen inom tillverkningsindustrin och byggsektorn återupptog sin verksamhet. Då lättade man också på husarresten och människor fick gå ut och promenera igen. Ansiktsmask är ett krav på allmänna platser inomhus. Samma dag fick restauranger öppna för avhämtning. Skolorna kommer att hållas stängda till september. Den 18 maj planerar man för att åter öppna butiker, museer och kyrkor. Från den 1 juni ska restauranger och frisörsalonger kunna öppna och från den 3 juni öppnar landet för både inrikes- och utrikesresor.

USA: USA är det land som drabbats värst av coronapandemin, med över 1,3 miljoner som är bekräftat smittade och mer än 80 000 döda. Ett inreseförbud från bland annat Schengenområdet gäller sedan den 13 mars och president Donald Trump har utlyst nationellt nödläge. De flesta delstater har infört restriktioner som i olika grad begränsar rörelsefriheten. I det hårt drabbade New York är all icke-samhällsnödvändig verksamhet fortsatt stängd och invånarna ska stanna hemma. Från den 15 maj planeras lättnader för vissa verksamheter inom bygg- och tillverkningsindustrin, i delstaten, men inte i New York City. Den 27 april lyfte restriktioner för näringslivet i flera delstater bland dem Minnesota, Indiana, Kentucky, Mississippi, Montana och Tennessee.

Kina: I staden Wuhan, där coronaviruset först upptäcktes, började man lätta på restriktionerna den 8 april och från den 6 maj har sistaårselever i gymnasiet fått komma tillbaka till skolan.. Samtidigt har några mindre virusutbrott upptäckts i olika delar av landet och där har restriktioner införts. Till exempel gäller 28 dagars karantän för den som anländer från utlandet till mångmlijonstaden Harbin i nordöstra Kina. I Peking och Shanghai har skolorna öppnat för vissa årskurser. 

Indien: Allmän nedstängning råder till och med slutet av maj. Vissa lättnader i restriktionerna har införts för samhällsviktiga verksamheter och bygg- och jordbrukssektorn. Mindre butiker får också hålla öppet med halverad personalstyrka, om personalen bär skyddsutrustning och restauranger får öppna för avhämtning. 

Källa: TT och UD. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera