ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Di Gasell 2018

Restaurangföretaget investerar i det som ska rivas

  • Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Entreprenörerna bakom restaurangföretaget Spis i Kiruna bygger bolag i nuet när allt har ett slutdatum.

”Vissa tycker att vi är galna som investerar i något som måste rivas senast 2022, men vi har alltid sagt att vi kör här och nu”, säger vd:n Johan Stålnacke.

Kiruna ska flyttas. I etapper rivs och byggs staden upp på nytt för att låta gruvan breda ut sig. Alla berörs, privatpersoner som bolag. Nya affärer görs inte utan osäkerhet, men samtidigt måste näringslivet fortsätta verka under pågående stadsflytt.

”Vi för lite diskussioner, men egentligen vet vi väldigt lite. Det som är klart är att 2022 ska centrum tömmas helt och med allt vi gör har vi 2022 som ett brytdatum i åtanke”, säger Johan Stålnacke som driver restaurang- och hotellföretaget Spis i Kiruna tillsammans med medgrundaren Johan Lans.

Förhandlingarna mellan gruvjätten LKAB, Kiruna kommun och privata aktörer har pågått under många år. Under tiden har Spis i Kiruna hunnit starta och växa med närmare 200 procent. Vad som började med driften av restaurangen på Kiruna flygplats innefattar i dag även catering, en restaurang och hotell inne i stan samt ett fik ett stenkast därifrån. Att gå in med lite pengar privat och hålla skulderna nere ger ett större lugn i det osäkra läget, enligt Johan Stålnacke.

”Vissa tycker att vi är galna som investerar i något som måste rivas senast 2022, men vi har alltid sagt att vi kör här och nu. Det är klart att det kan kännas lite kluvet, men samtidigt vet vi inget annat. Vi har aldrig kunnat planera för 10–20 år framåt”, säger han.

Klart är däremot att Spis i Kiruna har etablerat sig som ett självklart alternativ för den som söker lite guldkant. Enligt Johan Stålnacke har restaurangen motvilligt fått lite av en ”lyxstämpel”, medan grundarna själva ser sig som en kvarterskrog.

”Vi startade det vi saknade, ett ställe med bra mat utan att det blir för komplicerat. Det ska vara lika mycket ett ställe där du kan representera som fira farmors 80-årsdag eller gå på första dejten”, säger han.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies