1515
Annons

Respiratorns fader på miljonjakt till corona-maskin

I Lund sitter en frustrerad professor, tillika den som uppfann dagens moderna respiratorer, med en ny corona-anpassad ventilator som kanske trots skriande behov aldrig får se dagens ljus. 

Björn Jonson
Björn Jonson
Björn Jonssons uppfinning ServoVentilator 900 med avancerade tillbehör för analys av lungornas funktion från 1970-talet.
Björn Jonssons uppfinning ServoVentilator 900 med avancerade tillbehör för analys av lungornas funktion från 1970-talet.

Förra hösten satt Björn Jonson, professor emeritus i klinisk fysiologi vid Lunds universitet, och diskuterade nya forskningsprojekt för framtida pandemier med två av världens ledande forskare inom respiratorvård. Men covid-19 hann före.

”Efter uppmaningar och förfrågningar om hjälp från kollegor i svårt drabbade länder, kände jag att jag måste försöka göra något. Situationen runt om i världen är obeskrivligt hemsk, med tusen och åter tusen människor som dör, delvis för att det inte finns tillräckligt med sådan utrustning som är anpassad till situationen. Behovet är enormt”, säger Björn Jonson.

I våras tog därför den i dag 80-årige professorn, som varit verksam inom lungfysiologi sedan början av 1960-talet, fram skissblocket igen och började designa en för patienter med covid-19 specifikt anpassad respirator. 

”Det handlar inte bara om att syresätta blodet utan framför allt hur man vädrar ut koldioxid. Det är en svår balansgång att göra detta med små andetag och minsta möjliga trycksvängningar, som annars förstör de redan sjuka lungorna.”

Han har gjort det förr. 1971 lanserade han den första moderna respiratorn, som inte bara pumpade in en viss mängd luft i patienten utan också var ett mätinstrument som gjorde det möjligt att anpassa ventilationen till lungornas egenskaper.

Den nya respiratorn ska vara mycket enklare att använda men samtidigt ha finesser som saknas även på de mest avancerade respiratorerna i dag, säger Björn Jonson. 

Tillsammans med en industriell partner specialiserad på teknisk utveckling specificerades snabbt den nya respiratorn. Sedan började problemen. Vem skulle ta sig an marknadsföring av respiratorn i världen frågade han sig. 

”Jag samarbetade tidigare med en stor svensk industriell aktör som utvecklar och tillverkar respiratorer. De skulle kunna ha tagit in den, men gjorde det inte. Respiratortillverkarna kan tekniken och har en organisation. Men som läget är nu säljer de allt de kan tillverka med god förtjänst. Jag förstår att de är tveksamma till att ta in en enklare och billigare respirator som skulle konkurrera med de befintliga.”

Parallellt med att skriva en patentansökning för att stimulera intresset söker han upp medicintekniska bolag med internationell täckning utanför respiratorområdet. Eller någon entreprenör med ideella föresatser, beredd att ta ekonomisk risk.

”För att utveckla en prototyp och få den testad i djurstudier skattar jag kostnaden till cirka 10 miljoner kronor”, säger professorn som menar att de enklare respiratorer som tas fram världen över i dag är alldeles otillräckliga för att behandla de svåraste fallen av covid-19.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?