Annons

Respiratorns fader på miljonjakt till corona-maskin

I Lund sitter en frustrerad professor, tillika den som uppfann dagens moderna respiratorer, med en ny corona-anpassad ventilator som kanske trots skriande behov aldrig får se dagens ljus. 

Björn Jonson
Björn Jonson
Björn Jonssons uppfinning ServoVentilator 900 med avancerade tillbehör för analys av lungornas funktion från 1970-talet.
Björn Jonssons uppfinning ServoVentilator 900 med avancerade tillbehör för analys av lungornas funktion från 1970-talet.

Förra hösten satt Björn Jonson, professor emeritus i klinisk fysiologi vid Lunds universitet, och diskuterade nya forskningsprojekt för framtida pandemier med två av världens ledande forskare inom respiratorvård. Men covid-19 hann före.

”Efter uppmaningar och förfrågningar om hjälp från kollegor i svårt drabbade länder, kände jag att jag måste försöka göra något. Situationen runt om i världen är obeskrivligt hemsk, med tusen och åter tusen människor som dör, delvis för att det inte finns tillräckligt med sådan utrustning som är anpassad till situationen. Behovet är enormt”, säger Björn Jonson.

I våras tog därför den i dag 80-årige professorn, som varit verksam inom lungfysiologi sedan början av 1960-talet, fram skissblocket igen och började designa en för patienter med covid-19 specifikt anpassad respirator. 

”Det handlar inte bara om att syresätta blodet utan framför allt hur man vädrar ut koldioxid. Det är en svår balansgång att göra detta med små andetag och minsta möjliga trycksvängningar, som annars förstör de redan sjuka lungorna.”

Han har gjort det förr. 1971 lanserade han den första moderna respiratorn, som inte bara pumpade in en viss mängd luft i patienten utan också var ett mätinstrument som gjorde det möjligt att anpassa ventilationen till lungornas egenskaper.

Den nya respiratorn ska vara mycket enklare att använda men samtidigt ha finesser som saknas även på de mest avancerade respiratorerna i dag, säger Björn Jonson. 

Tillsammans med en industriell partner specialiserad på teknisk utveckling specificerades snabbt den nya respiratorn. Sedan började problemen. Vem skulle ta sig an marknadsföring av respiratorn i världen frågade han sig. 

”Jag samarbetade tidigare med en stor svensk industriell aktör som utvecklar och tillverkar respiratorer. De skulle kunna ha tagit in den, men gjorde det inte. Respiratortillverkarna kan tekniken och har en organisation. Men som läget är nu säljer de allt de kan tillverka med god förtjänst. Jag förstår att de är tveksamma till att ta in en enklare och billigare respirator som skulle konkurrera med de befintliga.”

Parallellt med att skriva en patentansökning för att stimulera intresset söker han upp medicintekniska bolag med internationell täckning utanför respiratorområdet. Eller någon entreprenör med ideella föresatser, beredd att ta ekonomisk risk.

”För att utveckla en prototyp och få den testad i djurstudier skattar jag kostnaden till cirka 10 miljoner kronor”, säger professorn som menar att de enklare respiratorer som tas fram världen över i dag är alldeles otillräckliga för att behandla de svåraste fallen av covid-19.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?