1515

Reseförbud till och från Helsingfors

Helsingfors och omgivande städer i landskapet Nyland isoleras.

Sanna Marin.
Sanna Marin.Foto:Mikko Stig

Finlands statsminister Sanna Marin (SDP) meddelar att huvudstaden Helsingfors och landskapet Nyland med flera andra städer, spärras av och att rörelsefriheten begränsas. Marins besked kom på en presskonferens i Helsingfors.

Karantänen för boende i Nyland kommer att gälla i tre veckor, fram till den 19 april, rapporterar Hufvudstadsbladet. Restriktioner och resebegränsningar gäller både från och till landskapet Nyland.

”Vår bedömning är att den enda fungerande åtgärden för att hejda epidemins framfart är att minska på kontakterna mellan människor”, sade Marin. Regeringen använder sig av en beredskapslag för att ”trygga människors liv och hälsa”.

Lagen väntas snabbehandlas och antas under torsdagen.

Beslutet kom sedan myndigheter presenterat nya epidemiprognoser. Enligt hälsomyndigheten har tre personer avlidit av coronarelaterade sjukdomar, men spridningen kan innebära att mellan 11.000 och 15.500 kan komma att behöva sjukhusvård, och att mellan 3.600 och 5.000 kan komma att behöva intensivvård.

Beslutet togs efter en hård diskussion inom regeringen, rapporterar Hufvudstadsbladet.

Centern och De gröna ville begränsa inrikesresor, medan SFP och Vänsterförbundet ville vara försiktiga med att införa restriktionerna.

I Nyland, eller Uusimaa, bor närmare 1,7 miljoner människor. Förutom Helsingfors ligger bland annat Borgå, Esbo, Hangö och Vanda i landskapet.

Arbetsrelaterade resor ska tillåtas. Även förtroendevalda ska kunna resa i representationssyfte.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?