ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Res dit solen aldrig sover

  • Midnatssol.

  • Abisko.

  • Gällivare

  • Kvikkjokks kyrka.

  • Narvik.

  • Senja.

  • Enare träsk.

Nu lyser solen dygnet runt norr om polcirkeln – och sjunker inte igen förrän i slutet av juli.
Di listar tio fantastiska platser i Sverige, Norge och Finland där det går att uppleva midnattssolen.

SVERIGE

1. Abisko
Ligger magiskt vackert vid Torneträsk. Att Abisko dessutom är en av Sveriges nederbördsfattigaste platser gör att solchanserna är goda, dag som natt. På toppen av fjället Nuolja vid Abisko finns observationsplatsen Aurora Sky Station, med storslagen utsikt över fjällvärlden. Linbanan upp till toppen går tre nätter i veckan. I Abisko finns fina möjligheter för vandring, fiske och andra aktiviteter.
auroraskystation.se

2. Kiruna
Gruvstaden i norr är en av Sveriges mest spännande platser just nu. Flytten av centrumkärnan uppmärksammas i hela världen. Toppen av berget Luossavaara, nästan mitt i stan, är en perfekt plats att avnjuta midnattssolen. Dit kommer man efter en kort vandring på, ja just det, Midnattssolsstigen.
kirunalapland.se

3. Gällivare
Från Dundrets topp kan man i klart väder se en elftedel av Sveriges yta. Det är en mäktig upplevelse att i midnattssol blicka åt nordväst och se Kebnekaisemassivet torna upp sig. Dundret är ett ypperligt ställe att se midnattssolen – och äta en våffla i den nattöppna Fjällstugan. Det går att ta bil hela vägen upp på berget, men också att vandra eller hyra mountainbike. På lördagskvällarna är liften öppen.
dundret.se

4. Övertorneå
Luppioberget söder om Övertorneå är ett lättillgängligt utsiktsberg dit det går att åka bil. Trots att berget ligger något söder om polcirkeln gör höjden att det går utmärkt att se midnattssolen. Uppe på toppen finns Restaurang Utblick som serverar mat med lokal prägel. Från berget har man en mäktig utsikt över den ringlande Torne älv och över Finland. Flera av scenerna i det uppmärksammade tv-programmet ”Bastubaletten” spelades in på Luppioberget.
utblicktornedalen.se

5. Kvikkjokk
Fjällstationen ligger vid vägs ände i Jokkmokks kommun och är en av portarna till Sareks nationalpark. Det finns flera lättillgängliga toppar i dalgången. Till Prinskullen tar man sig på någon timme, den som vill ge sig på en lite tuffare strapats tar sig upp på Vallespiken, 1.388 meter över havet. Då kommer man tillbaka lagom till att frukostbuffén öppnar på fjällstationen.
svenskaturistforeningen.se

6. Pältsa
Den riktigt äventyrslystne siktar in sig på Pältsa, Sverige nordligaste fjäll nästan uppe vid Treriksröset. Toppen på 1.448 meter över havet är väldigt spetsig eftersom den stack upp ur inlandsisen och inte rundades av. STF:s fjällstuga i Pältsa användes under andra världskriget som bas för den norska motståndsrörelsen. ”Enklast” tar man sig till Pältsa med båt från Kilpisjärvi i Finland eller till fots från Signaldalen i Norge.
svenskaturistforeningen.se

 

NORGE

7. Narvik
Ta linbanan upp på Narvikfjellet 656 meter över havet. Du får en oförglömlig utsikt över fjorden, staden och fjälltopparna. Restaurangen på toppen är öppen till 01.00.
narvikfjellet.no

8. Senja
På ön Senja, sydväst om Tromsö, finns några av Norges mest spektakulära utsiktsplatser. Klipporna störtar ned i havet i det dramatiska landskapet. För den som inte vågar sig fram för att kika ut över kanten på Sockertoppen, erbjuds midnattssolsturer till havs. Torskfiske är också en stor turistattraktion på Senja.
visitnorway.se/resmal/nord-norge/senja

 

FINLAND

9. Levi
Sugen på en golfrunda i midnattssolens sken? Det är fullt möjligt på golfbanan i Levi. För den som vill spana efter midnattssolen på traditionellt vis är det inga problem att ta sig upp på fjället. Skidorten är känd för att den alpina världscupcirkusen landar här i november, men här händer mycket på sommaren också med miltals av vandrings- och cykelleder.
levigolf.fi/en

10. Enare träsk
Världens näst största insjö norr om polcirkeln. Jättesjön (som heter Inarijärvi på finska) i finska Lappland har mer än 3.000 holmar och är ett paradis för paddlare och fiskare. Sätt dig i kajaken när natten är som ljusast.

Tyck till