Annons

”Republikanska partiet kan inte tvinga bort honom”

Pressen på Donald Trump har ökat efter att flera tunga republikaner har dragit tillbaka sitt stöd. Men allt pekar mot att han blir kvar som presidentkandidat, enligt experterna.

”Det är en oerhört allvarlig och unik situation i modern historia. Det ser väldigt mörkt ut för Trump och det blir mycket svårt för honom att hämta sig från detta”, säger Frida Stranne, lektor i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad.

Bild:TT

Donald Trump har fått ägna helgen åt krishantering efter nya skandaler. Skandalvideon från 2005, som publicerades i fredags av Washington Post och där Donald Trump i en tv-buss fäller vulgära och nedsättande kommentarer om kvinnor, ledde under helgen till att en rad republikanska kongressledamöter drog tillbaka sitt stöd för Trump. Den tidigare republikanske presidentkandidaten John McCain konstaterar i ett skriftligt uttalande att

Donald Trumps kommentarer gör ett fortsatt stöd omöjligt, och den förre utrikesministern Condoleezza Rice skriver på Facebook att ”Nu räcker det!”.

”Det är en djup kris. Trump måste hitta ett sätt att ta sig ur det här. Samtidigt har han gjort något som han inte brukar göra och har bett om ursäkt”, säger Merrick Tabor, statsvetare vid Stockholms universitet.

Att de tunga politikerna drar tillbaka sitt stöd för Trump först nu är anmärkningsvärt, och tyder på att de vill skydda sina egna politiska karriärer, menar Frida Stranne. Trumps dåliga kvinnosyn och oförskämdheter är ju inget nytt, säger hon vidare.

Samtidigt har det kommit ytterligare avslöjanden om sexistiska utspel från Trump i radioprogrammet The Howard Stern Show. Frågan har väckts om det republikanska partiet i sista stund kan dumpa sin kandidat och ersätta honom med någon annan, men det är extremt komplicerat enligt amerikanska rättsexperter.

”Det finns inget riktigt stöd i regelverken för det. Vi är nära valdagen och många har dessutom röstat”, säger Frida Stranne.

Även Merrick Tabor konstaterar att Trump med högsta sannolikhet blir kvar och inte kan ersättas.

”Republikanska partiet kan inte tvinga bort honom. Och även om han självmant skulle avstå hinner de inte få ett nytt namn på alla valsedlar i alla delstater.”
Donald Trump själv har under helgen gjort klart att han inte har några planer på att dra sig ur.

Samtidigt har världens blickar riktats mot sammandrabbningen mellan Hillary Clinton och Donald Trump i den näst sista debatten före presidentvalet i USA, natten till måndag svensk tid.

”Debatten blir avgörande för Donald Trump. Gör han inte bra ifrån sig förvärras situationen ytterligare”, säger Frida Stranne.

Om Donald Trump i tv-debatten lyckas tona ned de grova uttalandena och rikta in det mer på politiska frågor är loppet inte kört för honom, bedömer Merrick Tabor.
”Han måste få det att handla om vissa frågor som uppfattas som viktiga för många väljare, så som de om öppna gränser, frihandel och invandring.”

På söndagseftermiddagen några timmar före debatten kontrade Donald Trump med att lyfta fram en tidigare känd våldtäktsanklagelse mot före detta presidenten Bill Clinton.

Drygt 48 procent av USA:s väljare säger sig i nuläget stödja Hillary Clinton, medan knappt 44 procent vill se Donald Trump som president, enligt ett snitt av aktuella mätningar.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera