1515
Annons

Republikaner hyllar Bidens tal: ”Väldigt starkt och väldigt behövligt”

WASHINGTON DC. Temat för Joe Bidens installationstal var ”enighet”, men USA:s nya president lovade även att laga landets relation med omvärlden när han flyttat in i Vita huset.

I efterhand hyllades talet även av republikanska politiker.

USA:s president Joe Biden och den republikanske Utah-senatorn Mitt Romney.
USA:s president Joe Biden och den republikanske Utah-senatorn Mitt Romney.Foto:Daniel Acker/Manuel Balce Ceneta

Solen tittade fram över Washington DC när Joe Biden svor presidenteden på onsdagen, efter det kortare snöfall som tidigare hade överraskat ceremonideltagarna. 

Men hans första tal som USA:s 46:e president var inte särskilt ljust eller soligt, utan präglades av det allvarliga tillståndet i landet, om hoten mot befolkningens hälsa, ekonomi och landets demokrati.

”Få människor i vårt lands historia har gått igenom större utmaningar eller haft en svårare eller mer utmanande tid än den vi lever i nu”, sa Joe Biden med en sammanbiten min.

I vad han kallade sitt första agerande som president utlyste han några sekunder av tystnad för att minnas de amerikaner som fallit offer för covid-19 – över 400.000 personer så här långt.

Men hans tal, som höll på i ungefär 15 minuter, handlade framför allt om behovet av enighet i USA. Om att invånarna måste kunna ha olika åsikter, olika religioner och bakgrund men ändå kunna leva ihop som ett folk om man ska ta sig igenom den här krisen.

”Vi måste möta den här stunden som USA:s förenta stater”, sa Joe Biden med betoning på mittenordet.

”Om vi gör det så garanterar jag er att vi inte kommer att misslyckas. Vi har aldrig misslyckats så länge vi agerar gemensamt.”

Där fanns också flera uttryck som känns igen från hans valkampanj, som löftet om att han ska bli president för ”alla amerikaner”, och jobba lika hårt även för dem som inte röstat på honom.

Hur han ska vinna över de 74 miljoner amerikaner som röstade på Donald Trump i valet gick han dock inte in på.

Han kritiserade däremot indirekt den kultur med ”alternativa fakta” som etablerats under sin föregångares tid i Vita huset, och syftade speciellt på ifrågasättandet av valresultatet.

”Vi måste försvara sanningen och besegra lögnerna”, sa Joe Biden.

USA:s nya president pratade även om att återta USA:s roll som en global stormakt, efter fyra år med en politik som varit fokuserat på ”America First”.

 ”Vi kan återigen göra USA till den ledande goda kraften i världen”, sa Joe Biden och tillade att det är dags att reparera allianser och att tillsammans vara redo att ta sig an morgondagens utmaningar.

78-åringen har under valrörelsen bland annat pratat om behovet av att fortsätta att sätta press på Kina inom handelspolitiken, men att göra tillsammans med allierade som EU snarare än på egen hand.

På samma tema väntades han under onsdagskvällen skriva under två presidentdekret för att återinföra USA i Parisavtalet samt som medlem i Världshälsoorganisationen WHO.   

Hans tal hyllades i efterhand även av flera republikanska politiker.

”Jag tycker att det var väldigt starkt och väldigt behövligt”, sa Utah-senatorn Mitt Romney till Wall Street Journal.

”Vi enas som nation om vi får höra sanningen, och om vi har ledare som representerar bestående amerikanska principer.”  

Även den republikanska Wyoming-senatorn John Barasso tyckte att det var ett bra tal.

”Jag hoppas att han agerar i enligt med andemeningen i talet som president”, sa han och syftade på budskapet om enighet.

Han sade sig dock vara orolig för en del av presidentdekreten som Joe Biden annonserat att han ska fatta beslut om under kommande dagar, särskilt att sätta stopp för den kontroversiella oljeledningen Keystone XL.

Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

England blir Bidens första utlandsresmål

USA:s president Joe Biden.
USA:s president Joe Biden.Foto:Evan Vucci

USA:s nya president Joe Biden kommer att resa till Cornwall i England på G7-möte den 11-13 juni, i vad som blir hans första utlandsresa som president.

Det rapporterar BBC på fredagskvällen. Efter England stundar ett Natomöte i Bryssel den 14 juni.

Fokus för resan blir att återupprätta USA:s allianser och att revitalisera det transatlantiska partnerskapet, enligt Vita Husets budskap på fredagen.

Joe Bidens företrädare Donald Trump gjorde sin första resa som president till bland annat Saudiarabien och Israel, i maj 2017, medan Barack Obama ställde kosan till Kanada i februari 2009.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera