Republikaner hyllar Bidens tal: ”Väldigt starkt och väldigt behövligt”

WASHINGTON DC. Temat för Joe Bidens installationstal var ”enighet”, men USA:s nya president lovade även att laga landets relation med omvärlden när han flyttat in i Vita huset.

I efterhand hyllades talet även av republikanska politiker.

USA:s president Joe Biden och den republikanske Utah-senatorn Mitt Romney.
USA:s president Joe Biden och den republikanske Utah-senatorn Mitt Romney.Foto:Daniel Acker/Manuel Balce Ceneta

Solen tittade fram över Washington DC när Joe Biden svor presidenteden på onsdagen, efter det kortare snöfall som tidigare hade överraskat ceremonideltagarna. 

Men hans första tal som USA:s 46:e president var inte särskilt ljust eller soligt, utan präglades av det allvarliga tillståndet i landet, om hoten mot befolkningens hälsa, ekonomi och landets demokrati.

”Få människor i vårt lands historia har gått igenom större utmaningar eller haft en svårare eller mer utmanande tid än den vi lever i nu”, sa Joe Biden med en sammanbiten min.

I vad han kallade sitt första agerande som president utlyste han några sekunder av tystnad för att minnas de amerikaner som fallit offer för covid-19 – över 400.000 personer så här långt.

Men hans tal, som höll på i ungefär 15 minuter, handlade framför allt om behovet av enighet i USA. Om att invånarna måste kunna ha olika åsikter, olika religioner och bakgrund men ändå kunna leva ihop som ett folk om man ska ta sig igenom den här krisen.

”Vi måste möta den här stunden som USA:s förenta stater”, sa Joe Biden med betoning på mittenordet.

”Om vi gör det så garanterar jag er att vi inte kommer att misslyckas. Vi har aldrig misslyckats så länge vi agerar gemensamt.”

Där fanns också flera uttryck som känns igen från hans valkampanj, som löftet om att han ska bli president för ”alla amerikaner”, och jobba lika hårt även för dem som inte röstat på honom.

Hur han ska vinna över de 74 miljoner amerikaner som röstade på Donald Trump i valet gick han dock inte in på.

Han kritiserade däremot indirekt den kultur med ”alternativa fakta” som etablerats under sin föregångares tid i Vita huset, och syftade speciellt på ifrågasättandet av valresultatet.

”Vi måste försvara sanningen och besegra lögnerna”, sa Joe Biden.

USA:s nya president pratade även om att återta USA:s roll som en global stormakt, efter fyra år med en politik som varit fokuserat på ”America First”.

 ”Vi kan återigen göra USA till den ledande goda kraften i världen”, sa Joe Biden och tillade att det är dags att reparera allianser och att tillsammans vara redo att ta sig an morgondagens utmaningar.

78-åringen har under valrörelsen bland annat pratat om behovet av att fortsätta att sätta press på Kina inom handelspolitiken, men att göra tillsammans med allierade som EU snarare än på egen hand.

På samma tema väntades han under onsdagskvällen skriva under två presidentdekret för att återinföra USA i Parisavtalet samt som medlem i Världshälsoorganisationen WHO.   

Hans tal hyllades i efterhand även av flera republikanska politiker.

”Jag tycker att det var väldigt starkt och väldigt behövligt”, sa Utah-senatorn Mitt Romney till Wall Street Journal.

”Vi enas som nation om vi får höra sanningen, och om vi har ledare som representerar bestående amerikanska principer.”  

Även den republikanska Wyoming-senatorn John Barasso tyckte att det var ett bra tal.

”Jag hoppas att han agerar i enligt med andemeningen i talet som president”, sa han och syftade på budskapet om enighet.

Han sade sig dock vara orolig för en del av presidentdekreten som Joe Biden annonserat att han ska fatta beslut om under kommande dagar, särskilt att sätta stopp för den kontroversiella oljeledningen Keystone XL.


Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?