Republikaner hotar att inte godkänna valresultatet i Michigan

Blir det omtvistade valresultatet i de amerikanska delstaterna Michigan och Pennsylvania fastslaget — och därmed klart? Måndag är deadline, men i Michigan hotar Trumplojala republikaner att inte godkänna slutresultatet.

Foto:Susan Walsh

”Om det blir 2-2 när delstatens valgranskningsstyrelse (State Board of Canvassers) röstar, kan ärendet hamna i Michigans högsta domstol som får avgöra vad nästa steg blir”, säger Lee Chatfield, republikan och talman i delstatskongressen, i en intervju med nyhetskanalen Fox News.

”Om domstolen inte ger order om att resultatet ska godkännas hamnar Michigan i en konstitutionell kris. Det har aldrig skett förut.”

Chatfield träffade i fredags president Donald Trump i Vita huset.

Valgranskningsstyrelsen består av två republikaner och två demokrater. Michigans alla 83 län (counties) har verfierat resultatet men Trumpkampanjen fortsätter att hävda att allt inte gått rätt till i främst det folkrika Wayne County. Det innefattar Detroit och är ett område där Demokraterna är starka.

Michigan är jämte Georgia, Arizona, Wisconsin och Pennsylvania i fokus för Trumps stämningar. Biden har utsetts till segrare i dessa men 20 dagar efter valet framhärdar Trump — utan bevis — med sina påståenden om utbrett valfusk och att han är den egentlige segraren. 

I Georgia, som i fredags verifierade sitt valresultat och utropade Biden till segrare, har Trumpkampanjen begärt en omräkning. Det är enligt reglerna, eftersom segermarginalen var lägre än 0,5 procentenheter. En sådan pågår nu, trots att en tidigare kontrollräkning för hand avslutades i förra veckan.

I Pennsylvania, vars resultat också ska verifieras på måndagen, avslog en domare i helgen Trumpkampanjens begäran om att få miljontals poströster ogiltigförklarade.

Stämningen var den 30:e som kampanjen förlorade eller drog tillbaka. Trump skriver dock på Twitter att man planerar att överklaga.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?