1515
Annons

Republikaner hotar att inte godkänna valresultatet i Michigan

Blir det omtvistade valresultatet i de amerikanska delstaterna Michigan och Pennsylvania fastslaget — och därmed klart? Måndag är deadline, men i Michigan hotar Trumplojala republikaner att inte godkänna slutresultatet.

Foto:Susan Walsh

”Om det blir 2-2 när delstatens valgranskningsstyrelse (State Board of Canvassers) röstar, kan ärendet hamna i Michigans högsta domstol som får avgöra vad nästa steg blir”, säger Lee Chatfield, republikan och talman i delstatskongressen, i en intervju med nyhetskanalen Fox News.

”Om domstolen inte ger order om att resultatet ska godkännas hamnar Michigan i en konstitutionell kris. Det har aldrig skett förut.”

Chatfield träffade i fredags president Donald Trump i Vita huset.

Valgranskningsstyrelsen består av två republikaner och två demokrater. Michigans alla 83 län (counties) har verfierat resultatet men Trumpkampanjen fortsätter att hävda att allt inte gått rätt till i främst det folkrika Wayne County. Det innefattar Detroit och är ett område där Demokraterna är starka.

Michigan är jämte Georgia, Arizona, Wisconsin och Pennsylvania i fokus för Trumps stämningar. Biden har utsetts till segrare i dessa men 20 dagar efter valet framhärdar Trump — utan bevis — med sina påståenden om utbrett valfusk och att han är den egentlige segraren. 

I Georgia, som i fredags verifierade sitt valresultat och utropade Biden till segrare, har Trumpkampanjen begärt en omräkning. Det är enligt reglerna, eftersom segermarginalen var lägre än 0,5 procentenheter. En sådan pågår nu, trots att en tidigare kontrollräkning för hand avslutades i förra veckan.

I Pennsylvania, vars resultat också ska verifieras på måndagen, avslog en domare i helgen Trumpkampanjens begäran om att få miljontals poströster ogiltigförklarade.

Stämningen var den 30:e som kampanjen förlorade eller drog tillbaka. Trump skriver dock på Twitter att man planerar att överklaga.


Uppgift: Pence har gratulerat Harris

Foto:Susan Walsh, Brynn Anderson

USA:s vicepresident Mike Pence uppges ha haft ett telefonsamtal med den tillträdande vicepresidenten Kamala Harris och då gratulerat sin efterträdare.

Pence ska också ha erbjudit sig att vara behjälplig för att maktskiftet nästa vecka ska gå så smidigt som möjligt.

Uppgiften om telefonsamtalet, som ska ha ägt rum i torsdags, är inte officiell utan kommer från anonyma källor till olika medier i USA, bland andra The New York Times.

Om det är korrekt så rör det sig om en kontakt på den högsta nivån hittills mellan den avgående och den tillträdande administrationen i USA.

President Donald Trump ska inte ha hört av sig till sin efterträdare Joe Biden efter att denna vann valet i november förra året. Tvärtom har Trump avvisat valresultatet och, utan bevis, hävdat att Biden och Demokraterna ”stulit” valet genom fusk, från honom och Republikanerna.

Trump har tidigare meddelat att han inte ska närvara när Biden svär presidenteden på onsdag den 20 januari. Pence har sagt att han kommer att vara på plats.

En tjänsteman har bekräftat för nyhetsbyrån AFP att Trump kommer att flyga från Washington på förmiddagen på onsdag innan presidentinstallationen äger rum.

Han väntas då åka till sin semesteranläggning Mar-a-Lago i Florida.

Relationen mellan Trump och Pence har försämrats avsevärt efter Trumpanhängares stormning av kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari, sedan presidenten uppmanat dem att ta sig dit.

Pence var inne byggnaden när mobben trängde sig in. Han ledde kongressmötet där ledamöterna formellt skulle förklara Joe Biden som vinnare i presidentvalet.

Inför mötet, som tidigare betraktats som formalia, uppmanade Trump sin vicepresident att stoppa kongressen godkännande av Biden. Men Pence vägrade med hänvisning att han inte enligt författningen hade någon rätt att stoppa godkännandet.

När kongressen sedan stormades hördes personer ur mobben skandera: ”häng Mike Pence”.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?