ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 26 MAJ Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS BEVAKNINGAR
ANNONS

Republikan: Trumps vårdslöshet kan leda till världskrig

USA:s president Donald Trump behandlar sitt uppdrag som en "reality show", med vårdslösa hot mot andra nationer som gör att landet är "på väg mot tredje världskriget".

Det sade den republikanske senatorn Bob Corker i en intervju med New York Times på söndagen.

Han sade att han alarmeras av en president som beter sig "som att han gör 'The Apprentice' eller något liknande".

"Han oroar mig. Han skulle oroa alla som bryr sig om vår nation", sade Bob Corker.

Hans kommentarer till tidningen kom efter en dag av svavelfyllda förolämpningar mellan presidenten och senatorn, som även om han är på väg att lämna sin post är viktig för att presidenten ska få igenom sin skattereform och för kongressens hantering av Iran-avtalet.

Förolämpningarna inleddes med att presidenten på söndagsmorgonen i en Twitterpost hävdade att Bob Corker inte sökte omval på grund av att han "saknade mod". Senatorn svarade snabbt i en egen tweet: "Det är en skam att Vita huset har blivit ett vuxendagis. Någon har uppenbarligen missat sitt arbetspass den här morgonen".

Donald Trump svarade på detta med att hävda att Bob Corker "bett" om hans stöd, men "jag sade nej och han drog sig ur (sade att han inte kunde vinna utan mitt stöd)". Presidenten twittrade också att senatorn bett om att få bli utrikesminister. "Jag sade 'NEJ TACK'".

Bob Corker förnekade blankt presidentens påståenden och hävdade i stället att Donald Trump hade uppmanat honom att söka nyval och lovat att stödja honom om han gjorde det. Enligt senatorn är Donald Trump en politisk novis som har misslyckats med övergången från show business.

Bob Corker sade vidare att Donald Trump utgör en så akut risk att ett kotteri av seniora administrationsföreträdare måste skydda honom mot sina egna instinkter.

"Jag vet att det är ett faktum att det varje dag i Vita huset uppstår situationer där man försöker dämpa honom", sade senatorn till New York Times.

Tidningen noterar att presidentens fejd med senatorn är särskilt farlig eftersom felmarginalen är liten när han försöker få igenom sin utlovade skattereform. Om Demokraterna i senaten har Donald Trump bara råd att förlora två republikanska röster om senaten ska kunna anta reformen.

Bob Corker kan också spela en nyckelroll om presidenten förljer upp sitt hot om att "avcertifiera" Iranavtalet, och skicka frågan om återupptagna sanktioner mot Teheran till kongressen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies