1515

Republikan: Trumps vårdslöshet kan leda till världskrig

USA:s president Donald Trump behandlar sitt uppdrag som en "reality show", med vårdslösa hot mot andra nationer som gör att landet är "på väg mot tredje världskriget".

Det sade den republikanske senatorn Bob Corker i en intervju med New York Times på söndagen.

Han sade att han alarmeras av en president som beter sig "som att han gör 'The Apprentice' eller något liknande".

"Han oroar mig. Han skulle oroa alla som bryr sig om vår nation", sade Bob Corker.

Hans kommentarer till tidningen kom efter en dag av svavelfyllda förolämpningar mellan presidenten och senatorn, som även om han är på väg att lämna sin post är viktig för att presidenten ska få igenom sin skattereform och för kongressens hantering av Iran-avtalet.

Förolämpningarna inleddes med att presidenten på söndagsmorgonen i en Twitterpost hävdade att Bob Corker inte sökte omval på grund av att han "saknade mod". Senatorn svarade snabbt i en egen tweet: "Det är en skam att Vita huset har blivit ett vuxendagis. Någon har uppenbarligen missat sitt arbetspass den här morgonen".

Donald Trump svarade på detta med att hävda att Bob Corker "bett" om hans stöd, men "jag sade nej och han drog sig ur (sade att han inte kunde vinna utan mitt stöd)". Presidenten twittrade också att senatorn bett om att få bli utrikesminister. "Jag sade 'NEJ TACK'".

Bob Corker förnekade blankt presidentens påståenden och hävdade i stället att Donald Trump hade uppmanat honom att söka nyval och lovat att stödja honom om han gjorde det. Enligt senatorn är Donald Trump en politisk novis som har misslyckats med övergången från show business.

Bob Corker sade vidare att Donald Trump utgör en så akut risk att ett kotteri av seniora administrationsföreträdare måste skydda honom mot sina egna instinkter.

"Jag vet att det är ett faktum att det varje dag i Vita huset uppstår situationer där man försöker dämpa honom", sade senatorn till New York Times.

Tidningen noterar att presidentens fejd med senatorn är särskilt farlig eftersom felmarginalen är liten när han försöker få igenom sin utlovade skattereform. Om Demokraterna i senaten har Donald Trump bara råd att förlora två republikanska röster om senaten ska kunna anta reformen.

Bob Corker kan också spela en nyckelroll om presidenten förljer upp sitt hot om att "avcertifiera" Iranavtalet, och skicka frågan om återupptagna sanktioner mot Teheran till kongressen.


Innehåll från SolitaAnnons

Så kan data ge insikter som förbättrar hela verksamheten

Anssi Tikka, SVP Sales & Marketing på Solita.
Anssi Tikka, SVP Sales & Marketing på Solita.

Digitaliseringen av samhället har pågått för fullt det senaste decenniet men långt ifrån alla företag vet hur det nya digitala landskapet ska navigeras och hur den enorma mängden data bäst hanteras. IT-konsultföretaget Solita har kontor i flera europeiska länder och befinner sig mitt i en stadig tillväxtresa. Med ett helhetsperspektiv på den digitala utvecklingen hjälper de organisationer att bli datadrivna på riktigt. – Allt handlar om data, säger Anssi Tikka, SVP Sales & Marketing på Solita.

Solitas verksamhet består av över 1100 specialister inom digital transformation. Med bred kompetens och lång erfarenhet har de goda insikter i hur organisationer bäst hanterar, förvaltar och använder sin data för att skapa nya affärsmöjligheter.

– I och med de många processer och interaktioner som digitaliseringen av en organisation innebär, så skapas mer och mer data. Och ju mer data, desto viktigare är det med struktur. För 10-15 år sedan hade ett företag kanske 100 system. Idag är den siffran snarare 3 000, säger Anssi.

De olika systemen leder till att datan sprids ut över hela organisationen, något som på sikt blir allt mer ohållbart. Anssi liknar situationen vid ett bibliotek utan register.

– Att hantera en stor mängd osorterad data är en utmaning för företagen, men vi vill belysa möjligheterna det också innebär. När datan väl är konsoliderad och strukturerad kan man hitta nya insikter som förbättrar hela verksamheten, menar han.

Molntjänster en central del

I Solitas breda tjänsteportfölj är konsultation, utveckling och migration av molntjänster en central del. Digitaliseringen av organisationer har pågått under många år men att flytta data till molnet ansågs länge vara ett djärvt, nästan riskfyllt, steg. 

– Det var först för två-tre år sedan som företag började förstå de enorma affärsfördelar molnet har, som att det är smidigt, säkert och kostnadseffektivt. När sedan coronapandemin briserade och människor tog med sig kontoret hem har utvecklingen gått snabbt. Nu vill alla flytta till molnet, säger Anssi.

Viktigt med varaktig kompetens

Den digitala utvecklingens exponentiella framväxt ställer höga krav på kompetensen inom data, molninfrastruktur och andra IT-relaterade områden. 

– Det teknologiska landskapet förändras hela tiden och branschens utmaning är att hitta varaktig kompetens; jobbar man inom tech gäller det att hålla sig konstant uppdaterad. Här ligger Solita i framkant. Vi har gjort det här länge och har en bred förståelse för vad det innebär att vara datadriven – organisatoriskt, teknologiskt och inte minst ur ett mänskligt perspektiv, säger Anssi.

Ladda ner guiden ”Att leda och skapa en datadriven organisation” 

Ladda ner guiden ”En modern dataplattform - fundamentet i den datadrivna organisationen”

Om Solita

Solita är ett snabbväxande digitalt transformationsföretag som drivs av teknik, data och mänsklig insikt. Våra tjänster sträcker sig från strategi till affärsdesign, verksamhetsutveckling, digital utveckling, data, AI & analys, moln- och integrationstjänster. Solita grundades 1996 och sysselsätter nu över 1100 digitala affärsspecialister i Finland, Sverige, Estland, Tyskland, Danmark och Belgien. Vi hjälper företag och samhällen att förnya sig med effekter som varar.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Solita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?