Annons

Repsol säljer post i Gas Natural för 38 miljarder

Spanska Repsol säljer sitt ägande på 20 procent i inhemska energiföretaget Gas Natural för 3,8 miljarder euro, motsvarande 38 miljarder kronor. 

Affären sker med private equity-bolaget CVC och lämnar rum för Repsol att använda pengarna till aktieåterköp samt investeringar i den spanska marknaden för återförsäljning av energi, skriver Financial Times.

Försäljningen är också ett sätt för Repsol att vidare ge upp det komplexa korsägande som länge präglat den spanska företagsscenen.

I Gas Natural har den inkluderat Criteria Caixa, holdingbolaget till banken Caixabank. För att överge den har både Repsol och Criteria tidigare dumpat betydande poster till Global Infrastructure Partners.

Efter den senaste affären med CVC kvarstår fortfarande Caixabank som storägare i Gas Natural med 24 procent, men Repsol är alltså helt ute.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?