ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Rektor fick sparken för hemlig valutagruva

  • Ethereum-bankomat i Hong Kong. Ethereum är en av världens mest populära kryptovalutor. Foto: Kin Cheung

Att få sparken för att ha nyttjat arbetsgivarens el utan tillstånd hör knappast till vanligheterna. Det har dock precis hänt en rektor vid skola i kinesiska Hunan.

Lärarkollegiet började fatta misstankar mot ett märkligt ljud som surrade såväl dag som natt. Samtidigt hade skolans elkonsumtion klättrat kraftigt på kort tid, något som rektorn själv förklarade med ett ökat behov av luftkonditionering och uppvärmning. Och skolans trådlösa nätverk bröt ihop av oförklarlig anledning.

Men när lokalerna söktes igenom fann man åtta sammankopplade datorer i skolans datorsal som användes för att bryta kryptovalutan Ethereum på nätet.

Bakom initiativet stod rektorn själv. Mannen hade startat projektet på hemmaplan, men snabbt flyttat över verksamheten till skolan när han såg hur elräkningen sköt i höjden.

Rektorn fick böta motsvarande 19.000 kronor och förlorade dessutom sitt jobb, skriver BBC. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer