Rektor fick sparken för hemlig valutagruva

Att få sparken för att ha nyttjat arbetsgivarens el utan tillstånd hör knappast till vanligheterna. Det har dock precis hänt en rektor vid skola i kinesiska Hunan.

Ethereum-bankomat i Hong Kong. Ethereum är en av världens mest populära kryptovalutor.
Ethereum-bankomat i Hong Kong. Ethereum är en av världens mest populära kryptovalutor.Foto:Kin Cheung

Lärarkollegiet började fatta misstankar mot ett märkligt ljud som surrade såväl dag som natt. Samtidigt hade skolans elkonsumtion klättrat kraftigt på kort tid, något som rektorn själv förklarade med ett ökat behov av luftkonditionering och uppvärmning. Och skolans trådlösa nätverk bröt ihop av oförklarlig anledning.

Men när lokalerna söktes igenom fann man åtta sammankopplade datorer i skolans datorsal som användes för att bryta kryptovalutan Ethereum på nätet.

Bakom initiativet stod rektorn själv. Mannen hade startat projektet på hemmaplan, men snabbt flyttat över verksamheten till skolan när han såg hur elräkningen sköt i höjden.

Rektorn fick böta motsvarande 19.000 kronor och förlorade dessutom sitt jobb, skriver BBC. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?