1515
Annons

Rektor fick sparken för hemlig valutagruva

Att få sparken för att ha nyttjat arbetsgivarens el utan tillstånd hör knappast till vanligheterna. Det har dock precis hänt en rektor vid skola i kinesiska Hunan.

Ethereum-bankomat i Hong Kong. Ethereum är en av världens mest populära kryptovalutor.
Ethereum-bankomat i Hong Kong. Ethereum är en av världens mest populära kryptovalutor.Foto:Kin Cheung

Lärarkollegiet började fatta misstankar mot ett märkligt ljud som surrade såväl dag som natt. Samtidigt hade skolans elkonsumtion klättrat kraftigt på kort tid, något som rektorn själv förklarade med ett ökat behov av luftkonditionering och uppvärmning. Och skolans trådlösa nätverk bröt ihop av oförklarlig anledning.

Men när lokalerna söktes igenom fann man åtta sammankopplade datorer i skolans datorsal som användes för att bryta kryptovalutan Ethereum på nätet.

Bakom initiativet stod rektorn själv. Mannen hade startat projektet på hemmaplan, men snabbt flyttat över verksamheten till skolan när han såg hur elräkningen sköt i höjden.

Rektorn fick böta motsvarande 19.000 kronor och förlorade dessutom sitt jobb, skriver BBC. 


Ordförande lämnar Ilija Batljans ägarbolag

Ordföranden Fredrik Råsberg lämnar Ilija Batljan Invest, som ägs av Ilija Batljan och är huvudägare i fastighetsbolaget SBB. Advokaten lämnar även sitt uppdrag för Ilija Batljans andra ägarbolag Health Runner.

”Jag har inga kommentarer”, säger Fredrik Råsberg till Di.

Fredrik Råsberg lämnar Ilija Batljan Invest.
Fredrik Råsberg lämnar Ilija Batljan Invest.Foto:Press/Oskar Omne

Fredrik Råsberg är advokat, specialiserad inom fastighets- och finansieringsjuridik med huvudsakligt fokus på fastighetstransaktioner, och har fram till nu varit styrelseordförande i SBB:s huvudägare Ilija Batljan Invest. Men enligt en anmälan till Bolagsverket har han lämnat sin post.

Anmälan kom in till Bolagsverket på måndagen den 4 juli och är undertecknad den 30 juni.

Enligt ett stämmoprotokoll som är inlämnat till Bolagsverket ska Fredrik Råsberg ha lämnat ordförandeposten i Ilija Batljan Invest redan vid årsstämman den 29 april i år. Trots det har han som ordförande undertecknat bolagets rapport för första kvartalet, med datering den 31 maj – alltså mer än en månad efter att han enligt stämmoprotollet lämnade styrelsen.

Därutöver står Fredrik Råsberg fortfarande som ordförande på hemsidan för Ilija Batljan Invest.

Ilija Batljan uppger för Di att Fredrik Råsberg lämnar på grund av den kritik som kommit från blankarfirman Viceroy, som släppte sin första kritiska rapport om SBB i februari i år.

”Det var en av frågorna som lyftes i Viceroy-rapporten, att han var ordförande i mina bolag. Vi har jobbat väldigt fokuserat för att adressera alla frågor som har väckts, oavsett relevansen”, säger Ilija Batljan.

”Jag prioriterar SBB framför mina verksamheter”, fortsätter han.

Att Fredrik Råsberg i egenskap av ordförande skrivit under Ilija Batljan Invests kvartalsrapport mer än en månad efter att han enligt stämmoprotollet lämnade styrelsen förklarar Ilija Batljan med att Fredrik Råsberg ”tjänstgör till dess att ändringsanmälan gått in”, det vill säga till dess att den av stämman beslutade ändringen har anmälts till Bolagsverket.

”Jag har inte hunnit se till att grejerna kommer in förrän nu”, säger Ilija Batljan.

Hur Fredrik Råsberg kan fortsätta tjänstgöra som ordförande trots att han inte valts på stämman är oklart.

”De legala frågorna kring det får du ta med Fredrik Råsberg”, säger Ilija Batljan.

Fredrik Råsberg är även avanmäld som styrelsesuppleant i Ilija Batljans bolag Health Runner, genom viljet han äger merparten av aktierna i Ilija Batljan Invest och indirekt i SBB – det kan enkelt beskrivas som toppen i Ilija Batljans koncernstruktur. Även den anmälan inkom till Bolagsverket den 4 juli.

Fredrik Råsberg vill inte kommentera varför han lämnar sina uppdrag för Ilija Batljan.

”Jag har egentligen inga kommenterar, det där är planerat sedan länge”, säger han till Di och hänvisar alla frågor till Ilija Batljan.

Enligt anmälan till Bolagsverket ska Sanja Batljan, Ilija Batljans hustru, tillträda som ny styrelsemedlem i Ilija Batljan Invest. Stämmoprotokoll visar att hon valdes in i styrelsen redan den 29 april i år. Sedan tidigare sitter förutom Ilija Batljan själv även parets dotter Mia Batljan i styrelsen.

Mia Batljan ska nu även ersätta Fredrik Råsberg i bolaget Health Runner.

SBB har under 2022 straffats hårt på både börsen och kreditmarknaden. Aktien har tappat cirka 75 procent på Stockholmsbörsen, vilket är betydligt mer än den generellt pressade fastighetssektorn. Bolaget har även utsatts för hård kritik från blankare, vilken avfärdats av Ilija Batljan.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?