Postnord presenterar nu e-barometern för det andra kvartalet i samarbete med Svensk Digital Handel och HUI Research. I den syns en rekordtillväxt på 49 procent.
”Aldrig tidigare har e-handeln växt så kraftigt under ett enskilt kvartal. Aldrig har vi levererat så mycket e-handlade paket och vi är glada att vi kan erbjuda lösningar som underlättar för människor att få sakerna levererade hem, istället för att behöva utsätta sig för risker genom att gå till apoteket eller butiken för att köpa medicin, kläder, och annat vi behöver,” skriver Postnords vd Annemarie Gardshol i rapporten.
Att coronapandemin har isolerat oss och fått svenskarna att nätshoppa mer är tydligt. I takt med att samhället öppnas upp och oron lägger sig tror Postnords analytiker att nätshoppandet också kommer att klinga av, men fortsätta ligga på förhållandevis höga nivåer.
”Även tillväxten i juli ser ut att ha varit enorm, vilket beror på att i princip alla svenskar har spenderat sommaren hemma. Våra indikationer för augusti är att tillväxten inte är lika dramatisk, men ändå påtaglig”, säger Postnords detaljhandelsanalytiker Carl-Fredrik Teder.
Han menar att kvartalet till viss del färgas av den bunkringseffekt som pandemin har fört med sig, där dagligvaror haft en tillväxt på hela 115 procent. Inredning och apoteksvaror hör också till de kategorier som växt mest under perioden.
”Är man hemma några månader på sommaren gör många sina köp då. Därför ser vi en något mättad efterfrågan inom områden som byggvaror och heminredning, där kommer vi sannolikt inte se lika höga tal som under kvartal två”.
Däremot tror han inte på någon stor tillströmningen till fysiska butiker. Rapporten visar att 6 av 10 svenskar undviker att aktivt gå in i fysiska butiker på grund av coronapandemin
”Beteendet att man undviker fysiska butiker ser vi inte har ändrats i någon större grad, där det framför allt är de äldre som undviker platser med mycket folk. Även om coronaviruset är mer under kontroll tror vi att det här är beteenden som kommer bestå till stor del.”
Ytterligare en förklaring till e-handens höga tillväxttal är att allt fler äldre har valt att näthandla under pandemin.
Under det gångna kvartalet uppgav 67 procent av dem i åldrarna 65 till 79 år att de e-handlat. Motsvarande andel i fjol uppgick till 57 procent. Framför allt är det apoteksprodukter som klickas hem.
I årsrapporten för 2019 förutspådde Postnord att e-handeln skulle växa med 11 procent under 2020. Coronapandemin har fått Postnord att uppdatera den siffran som nu ligger på 33 procent för helåret.
Detaljhandelsanalytiker Carl-Fredrik Teder tror att de olika leveransönskemålen kommer vara en av de största utmaningarna framöver. Ett ökat intresse för alternativa leveranser är en av de tydligaste trenderna under pandemin.
”Vi ser ett ökat intresse för paket utanför dörren och leverans till paketbox. Även alternativet att köpa på nätet och plocka upp i butik har ökat. För alla som jobbar inom e-handel gäller det nu att titta på hur de olika konsumentgrupperna vill ha sina saker levererade, här tror jag att vissa förändringar kommer finnas kvar även efter pandemin”.