Hoppa till innehållet

Annons

Rekordtillväxt för e-handeln: ”Kommer bestå till stor del”

E-handeln växte med 49 procent under det andra kvartalet vilket är rekord under ett enskilt kvartal. Handeln inom livsmedel har mer än fördubblats under coronapandemin och äldre nätshoppar mer än någonsin.

Nu har oron för smittspridning lagt sig men Postnords analytiker ser fortsatt ett undvikande av fysiska butiker.

”Även om coronaviruset är under kontroll tror vi att det här är beteenden som kommer bestå till stor del”, säger Carl-Fredrik Teder, detaljhandelsanalytiker.

Foto:Claudio Bresciani/TT

Postnord presenterar nu e-barometern för det andra kvartalet i samarbete med Svensk Digital Handel och HUI Research. I den syns en rekordtillväxt på 49 procent. 

”Aldrig tidigare har e-handeln växt så kraftigt under ett enskilt kvartal.  Aldrig har vi levererat så mycket e-handlade paket och vi är glada att vi kan erbjuda lösningar som underlättar för människor att få sakerna levererade hem, istället för att behöva utsätta sig för risker genom att gå till apoteket eller butiken för att köpa medicin, kläder, och annat vi behöver,” skriver Postnords vd Annemarie Gardshol i rapporten. 

Att coronapandemin har isolerat oss och fått svenskarna att nätshoppa mer är tydligt. I takt med att samhället öppnas upp och oron lägger sig tror Postnords analytiker att nätshoppandet också kommer att klinga av, men fortsätta ligga på förhållandevis höga nivåer. 

”Även tillväxten i juli ser ut att ha varit enorm, vilket beror på att i princip alla svenskar har spenderat sommaren hemma.  Våra indikationer för augusti är att tillväxten inte är lika dramatisk, men ändå påtaglig”, säger Postnords detaljhandelsanalytiker Carl-Fredrik Teder.

Han menar att kvartalet till viss del färgas av den bunkringseffekt som pandemin har fört med sig, där dagligvaror haft en tillväxt på hela 115 procent. Inredning och apoteksvaror hör också till de kategorier som växt mest under perioden.

”Är man hemma några månader på sommaren gör många sina köp då. Därför ser vi en något mättad efterfrågan inom områden som byggvaror och heminredning, där kommer vi sannolikt inte se lika höga tal som under kvartal två”.

Däremot tror han inte på någon stor tillströmningen till fysiska butiker. Rapporten visar att 6 av 10 svenskar undviker att aktivt gå in i fysiska butiker på grund av coronapandemin

”Beteendet att man undviker fysiska butiker ser vi inte har ändrats i någon större grad, där det framför allt är de äldre som undviker platser med mycket folk. Även om coronaviruset är mer under kontroll tror vi att det här är beteenden som kommer bestå till stor del.”

Ytterligare en förklaring till e-handens höga tillväxttal är att allt fler äldre har valt att näthandla under pandemin.

Under det gångna kvartalet uppgav 67 procent av dem i åldrarna 65 till 79 år att de e-handlat. Motsvarande andel i fjol uppgick till 57 procent. Framför allt är det apoteksprodukter som klickas hem.

I årsrapporten för 2019 förutspådde Postnord att e-handeln skulle växa med 11 procent under 2020. Coronapandemin har fått Postnord att uppdatera den siffran som nu ligger på 33 procent för helåret. 

Detaljhandelsanalytiker Carl-Fredrik Teder tror att de olika leveransönskemålen kommer vara en av de största utmaningarna framöver. Ett ökat intresse för alternativa leveranser är en av de tydligaste trenderna under pandemin.

”Vi ser ett ökat intresse för paket utanför dörren och leverans till paketbox. Även alternativet att köpa på nätet och plocka upp i butik har ökat. För alla som jobbar inom e-handel gäller det nu att titta på hur de olika konsumentgrupperna vill ha sina saker levererade, här tror jag att vissa förändringar kommer finnas kvar även efter pandemin”.

Innehåll från SkandiaAnnons

Så undviker du att gå in i väggen – psykologens råd

Att låta arbetet gå före hälsan är en alltför vanlig fallgrop. Här är psykologens tips på hur man kan minska stressen, och vilka varningssignaler från kroppen du behöver ta på allvar.

Så får du hjälp om du har Skandia hälsoförsäkring via jobbet

De flesta vet att det inte är optimalt för hälsan att omedelbart svara på alla mejl som trillar in, hoppa över lunchen eller att skjuta upp träningen. Trots det kan det vara lätt att pressa sig ytterligare lite till.

Men att stanna upp och bryta den här negativa cykeln kan vara mycket värt. För längre perioder av tydlig överbelastning utan återhämtning kan i slutändan leda till utmattningssyndrom, konstaterar Magdalena Wiik.

Hon är legitimerad psykolog hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center och betonar vikten av att hitta en balans mellan belastning och återhämtning.

Låt hjärnan vila

– Intensivt tankearbete är ansträngande på motsvarande sätt som att bära tungt. Man orkar fokusera en kort stund och efter det behöver man återhämta sig.

Magdalena Wiik är legitimerad psykolog på Sophiahemmet Rehab Center.
Magdalena Wiik är legitimerad psykolog på Sophiahemmet Rehab Center.

Vi behöver ta regelbundna ”tankepauser”, enligt Magdalena Wiik.

– Då planerar eller problemlöser vi inte, utan låter bara tankarna vandra utan att agera på dem, säger hon.

Även fysisk aktivitet och återhämtning är viktigt för att må bra. Men för att få tid till det krävs det också att man kan säga nej till saker. Det kan vara svårt, eftersom ett beteende många gånger styrs av kortsiktiga konsekvenser.

– Om det känns bra på kort sikt att beta av en överfull inkorg, hjälpa en kollega eller att leverera i tid, så gör vi det. Även om det innebär att gympasset avbokas eller att vi får springa till förskolan med andan i halsen, säger Magdalena Wiik och fortsätter:

– Man kanske tänker: ”Så skönt att bli klar!” eller ”Jag ska ta hand om mig sen”. Problemet är om detta beteende pågår under för lång tid.

Skandia hälsoförsäkring via jobbet? Så fungerar den 

Förebyggande hälsoarbete är en investering

Individperspektivet är en bit i pusslet. En annan handlar om vad arbetsgivaren kan göra. Alla arbetsplatser behöver ett förebyggande arbetsmiljöarbete, menar Magdalena Wiik.

– Det är viktigt att du som medarbetare antingen vet vilka uppgifter som ska prioriteras om tiden blir knapp, eller vem du ska fråga om prioritering eller stöd. Det är också viktigt att du kan ta flera pauser under dagen samt att det finns en variation i arbetsuppgifterna.

Skandias hälsoekonom Jenny Wiener framhåller att arbetsgivare har kraftfulla verktyg de kan använda för att minska sjuktalen – och på samma gång minska det mänskliga lidandet och öka det egna företagets lönsamhet.

– ​​ Vi har jobbat tillsammans med våra kunder med modeller med tyngdpunkt på det förebyggande. Kvittot är väldigt tydligt: vi har satsat långsiktigt med förebyggande insatser tillsammans med våra kunder och har lyckats mer än halvera antalet sjukskrivningar de senaste 15 åren, säger hon.

Skandias hälsoekonom Jenny Wiener.
Skandias hälsoekonom Jenny Wiener.

I modellen finns en inbyggd morot genom att kundföretag som arbetar förebyggande och blir friskare också betalar lägre premier. För det lönar sig att tidigt agera på tecken på ohälsa och förhindra att de leder till sjukskrivning, betonar Jenny Wiener.

– Det enskilt viktigaste inslaget i Skandias förebyggande hälsoförsäkring är våra dedikerade hälso- och rehabvägledare som koordinerar, anpassar och följer upp insatser före, under och efter sjukskrivning. Det är en modell med låga trösklar för tidigt stöd, säger hon.

Den som har vård- eller hälsoförsäkring hos Skandia genom sitt jobb kan kontakta Hälsoslussen för att få tillgång till förebyggande hjälp. Oavsett om problemen beror på jobbet eller är privata, går det att höra av sig dit för att få råd och stöd av Skandias samarbetspartner, Sophiahemmet Rehab Center.

– Man kan inte söka för tidigt. Det krävs energi för att skapa förändring. Vi ser ibland det motsatta: att man väntar alldeles för länge vilket endast gör rehabiliteringen mer utdragen, säger Magdalena Wiik.

Vill du ha ett friskare företag? Få företagsrådgivning  

 

Mer från Skandia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skandia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera